Jarovinst i hemmapremiären

521 åskådare fick se FF Jaro besegra HJK Klubi 04 i hemmapremiären på centralplanen. Slutresultatet skrev 4-1 (1-0), men matchen var jämn och kunde även slutat annorlunda.

FF jaros först hemmamatch fick spelas inför publik och 521 personer hade kommit till Centralplanen och säkerhetsföreskrifterna åtföldes bra. Även Centralplanens skick var bra för årstiden och när vädret ännu var bästa möjliga så var utgångsläget inför matchen ypperliga.

Jimmy Wargh hade gjort tre förändringar i öppningselvanefter matchen mot EIF. Toró, Tyler Reid och Samuel Haglund gick in in öppningselvan i stället för Jim Myrevik, Tuomas Lähdesmäki och Joni emesaho.

Jaros höga press gav Klubi 04 vissa problem i matchinledningen och matchens första skott kom efter fyra minuters spel när Jaro vann bollen i anfallszonen. Efter ett par passningar fick Patrick Byskata möjlighet att skjuta från 25 meter, men skottet gick förbi den främre stolpen.

En dryg minut senare var dcok bollen i motståndarnas mål. Jaro bröt igen en passning på mittfältet och Toró breddade ut till höger till Tyler Reid. Reids inlägg var snyggt och när målvakten Elmo Henriksson inte lyckades tå tag på bollen blev den att snurra några meter ut från målet. Samuel Haglund visade prov på tålamod och passade vidare till Guillermo Sotelo, som sköt ett löst men precist skott med högerfoten mot den bakre stolpen. Bollen gick via stolpen över mållinjen innan en försvarare hann städa undan den. Den assisterande domaren var utmärkt placerad och flaggade för mål och Jaro ledde med 1-0.

Reid inledde piggt på sin högerkant och efter en kvarts spel var han nära att bädda för Jaros andra fullträff. Han vann en duell vid straffområdesgränsen och gav en passning in framför målet men Macauley Chrisantus nådde inte riktigt bollen för att kunna stöta in den i tomt mål.

I den 36:e minuten frispelade Johan Brunell halvt om halvt  Samuel Haglund med en precis passning men Henriksson kunde rädda Haglunds skott med foten.

I den 39:e minuten skrämde Klubi 04 upp hemmapubliken när Kai Meriluoto satte in bollen på ett inlägg men assisterande domarens flagga kom upp och räddade Jaro.

HJK Klubi 04 tog emellanåt ganska stora risker i den egna försvarszonen och i matchinledning tvingades det unga bortalaget ofta till lite för snabba beslut som Jaro kunde utnyttja. Ju längre halvleken pågick desto bättre fick gästerna spelet att fungera och höll bollen under långa perioder. Det fanns också tidvis stora ytor på mittfältet dit bollen kunde spelas.

Men gästerna kunde ändå inte skapa några riktiga farligheter och lagen gick till pausvila med Jaro i en 1-0 ledning.

Jaro inledde den andra halvleken starkt och skapade två relativt farliga chanser under de första minuterna.. Först rusade Reid med bollen i i straffområdet och passade snett bakåt till Chrisantus men hans skott fastnade i spelarmassan.

Ett ögonblick senare hittade Markus Kronholm Juuso Aalto bak i straffområdet men han nickade ur en lite svår position och nicken smet förbi.

HJK Klubi 04 kvitterade  matchen i den 55:e minuten. Samuel Annini Junior togs sig med bollen förbi Markus Kronholm och passade bakåt till Juuso Lehtiranta som vinklade in bollen framför mål till Kai Meriluoto, som lätt kunde  stöta in bollen i tomt mål från någon meters håll och matchen stod 1-1.

Fyra minuter senare var Klubi 04 nära att gå upp i ledning. Meriluoto rymde från jaroförsvaret efter en genomskärare men som tur var för Jaro tog hans skott i ribban.

I den 64:e min uten gjorde Jaro två byten. Juuso Aalto och Macauley Chrisantus lämnade plan och in i stället kom Jim Myrevik och Alex Ramsay.

Ramsay Skapade också genast en farlighet, när han fick tag på bollen inne i straffområdet. Ramsays passning till Haglund fastnade dock på en försvarare, men på den påföljande hörnan kunde Jaro gå upp i en ny ledning. Sotelos hörna kom precist på Brunells huvud och nicken gickin vid stolpen och Jaro tog ledningen med 2-1.

Matcen fick en ny vändning. i den 71:a minuten när tommi Jäntti kom sent in i en tackling på Gulbis och tvingades efter sitt andra gula kort uppsöka duschen.

I den 73:e minuten gick Jaro upp i en tvåmåls ledning och det var nästan en kopia av det föregående målet. Sotelo skruvade in en hörna framför målet och denna gången blev bollen att studsa framför målet och Brunell och Myrevik demonstrerade viljestyrka. Myrevik knuffade undan både försvarare och Brunell och nickade bollen med kraft in bollen i mål och Jaro ledde med 3-1.

Strax efter målet gjorde Jaro sitt följande byte när Remesaho ersatte en pigg och arbetsvillig Haglund, som också fick välförtjänta applåder från hemmapubliken.

I den 82:a minuten kom Jaros fjärde mål. Tyler Reid belönades med ett mål efter ett väl utfört dagsverke. Reid kunde avancera med bollen in i straffområdet och fick foten fri och sköt bollen precist längs marken in i det bortre hörnet och ställningen var 4-1.

I den 87:e minuten gjorde Jaro ytterligare två byten när Johan Brunell och Tyler Reid gav plats åt Samuel Uusitalo och Tuomas Lähdesmäki.

Just innan fulltid fick Ramsay en möjlighet att öppna målkontot i Ettan när han med vänstern sköt på första beröringen från straffområdeskanten, men det hårda skottet gick förbi den bakre stolpen.

På tilläggstid sköt ännu Kronholm ett hårt skott på Sotelos hörna men Heenriksson räddade. Matchen slutade alltså med en Jarovinst med siffrorna 4-1.

Kaj Meriluoto, som blixtrade till med sin farlighet flera gånger i gästernas anfall, såg mycket gott i gästernas spel trots förlusten.

– I den första halvleken spelade vi bra trots underläget och kontrollerade matchen. I den andra halvleken kvitterade vi och jag fick ytterligare en chans,men centimetrarna var inte på min sida. Efter det röda kortet avgjordes matchen till Jaros fördel,sade en harmsen Meriluoto.

Jaros Johan Brunell var förstås nöjd efter vinsten i hemmapremiären.

– Det känns förstås bra. Tre poäng var det viktigaste och det hade en stor betydelse att vi fick spela inför hemmapublik. Jag tyckte inte att vi var speciellt bekymrade i laget när de kvitterade utan  det var bara att koncentrera sig på sin egen grej., kommenterade Brunell.

HJK Klubi 04:s tränare Mika Väyrynen gratulerade Jaro till vinsten.

– Jag vill gratulera Jaro till det fina resultatet och resultatet måste man alltid respektera. Det röda kortet avgjorde slutligt matchen speciellt som det treje målet kom nästan direkt efteråt. Jaros press ställe till det för oss i inledningen men ju längre matchen pågick desto mera utrymme hittade vi. Inledningen av den andra halvleken var Jaros men så gjorde vi ett fint mål. Efter det kändes det som om Jaro hade problem och vi hade spelet. Vi visste att Jaro är bra på fasta situationer och vi har inte ett så fysiskt lag. Jaro förtjänade vinsten idag, medgav Väyrynen efter matchen.

FF Jaros tränare Jimmy Wargh var lättad efter den första vinsten.

– En hemmavinst känns verkligen bra. Klubi 04 dominerade bollinnehavet mot KPV och vi visste hur de vill spela. Vi ville pressa ordentligt här på hemmaplan speciellt som planen ännu inte är i toppskick. Några långpassningar från Klubi 04 blev farliga. I pausen var det sista jag sa till spelarna att jag inte ville se en liknande inledning på den andra halvleken som i Ekenäs. Och vi var verkligen pigga i inledningen av den andra halvleken och lyckades också skapa några farligheter. Efter det hittade Klubi 04 bättre utrymme och en del av våra spelare tröttnade och orkade inte göra de nödvändiga löpmetrarna. Slutligen var det det röda kortet och det tredje målet som avgjorde matchen till vår fördel.

– Bytena lyckades också igen. Vi har en jämn spelartrupp och de kunde tillföra något nytt till vårt spel. Spelarna är ungefär lika bra men spelartyperna är lite olika, berättade Wargh.