Jarovinst i Helsingfors efter en kämpamatch

Samuel Haglunds mål på straff räckte efter en verklig kämpainsats till tre poäng borta mot HJK Klubi 04. Jaro tvingades spela nästan en timme med en man mindre efter att Marcel Wargh drog på sig ett rött kort, men rödtröjorna försvarade noggrant och steg i och med vinsten tillbaka i topp på Ettan.

Jimmy Wargh hade på grund av omständigheterna tvingad att göra förändringar i Jaros öppningselva och samtidigt även en förändring i Jaros speluppställning. Jaro inledde med en uppställningen där Patrick Byskata, Johan Brunell och Tyler Reid bildade en trebackslinje. Ovanför dem på mittfältet spelade Marcel Wargh. Tuomas Lähdesmäki var tillbaka i uppställningen efter sin avstängning och tog Guillermo Sotelos plats ute till vänster. Samuel Haglund började som vänsterback. På mittfältet i en offensivare roll spelade Markus Kronholm, Joni Remesaho och Jim Myrevik. Macauley Chrisantus spelade på sin vanliga plats som centerforward.

Klubi 04 inledde matchen fint och redan under de första minuterna kom två farliga inspel in bakom Jaros försvarslinje, men Jaro lyckades avvärja båda situationerna.

I den 14:e minuten slog Patrick Byskata en felpassning på mittfältet och Saku Heiskanen kom åt att skjuta med vänstern. Thomas Olsen räddade snyggt vid stolpen och Tyler Reid  var först på returen och städade undan bollen till en hörna.

Efter drygt tjugo minuters spel tacklade Chris James fult Jim Myrevik, men klarade sig undan med ett gult kort, även om Jarospelarna förväntades ett rött kort i situationen.

Efter knappa 30 minuters spel kom matchens första mål efter att Jaro fick till ett långt anfall ute till höger. Tyler Reid och Samuel Haglund spelade tillsammans  ute vid kanten och Haglund väggspelade med Remesaho. Haglund var på väg att ta sig förbi James inne i straffområdet och James fällde honom med en straffspark för Jaro som följd. Haglund själv sköt straffen säkert i nät och Jaro ledde med 0-1. Målet var Haglunds tredje för säsongen.

Efter målet hände en hel del saker inom ett par minuter. Först bröt Marcel Wargh ett anfall från Klubi 04 och fick ett gult kort. Drygt en minut senare gled Wargh försent in i en situation på mittfältet och fick ett andra gult kort. Därmed tvingades Jaro igen spela med en man mindre. Detta skedde i den 35:e minuten.

I den 40:e minuten var Jaro verkligt nära att gå upp i en tvåmålsledning. En lyckad variant på en hörna gjorde att Reid kunde göra rum för Byskata, som kunde springa direkt i bollbanan och nicka med kraft, men tyvärr i ribban.

Lagen gick till pausvila med Jaro i en 0-1 ledning.

I pausen gjorde Jaro två byten när Johan Brunell och Tuomas Lähdesmäki tvingade i byte. In i stället kom Benjamin Östman och Aron Bjonbäck. I och med de bytena bytte Jaro formation till 4-4-1.

Jaro skapade den första chansen i den andra halvleken, när Haglund, som blivit vänsterback, kunde avancera med bollen och skjuta strax utanför straffområdet, men oturligt för Jaro gick skottet aningen förbi den främre stolpen.

Klubi 04 höll som väntat mycket boll i den andra halvleken, men Jaro höll tätt och släppte inte hemmalaget in  i formationen.

20 minuter före slutsignalen fick Joni Remesaho ett hårt slag i ansiktet i en duell. I situationen gavs frispark till hemmalaget men han skadade sig så pass svårt att han tvingades i byte. In i stället för Remesaho kom Teemu Järvenlahti.

I den 79:e minuten fick Klubi 04 en frispark alldeles utanför straffområdet. Skottet tog i Jaromuren och det var nära att bollen skulle ha studsat på foten på en spelare i hemmalaget några meter från målet, men bollen gick ändå ut till en hörna.

I den 81:a minuten kom Macauley Chrisantus ut och ersattes av Alex Ramsey.

På tilläggstid gjorde Jaro ännu ett byte när Myrevik kom ut och in i stället för honom sprang Albin Björkskog.

Hela den andra halvleken var en enda tuff kamp för Jaro. Klubi 04 lyfte till slut upp hela laget och till och med målvakten Henriksson lyftes upp ett par gånger in i straffområdet. Jaro försvarade sig bra och skickligt ända till slutet och Klubi 04 lyckades inte riktigt skapa några toppenchanser under hela matchen. I Jaroförsvaret spelade Reid och Byskata utmärkt och försvarade straffområdet bra och målvakten Thomas Olsen var säkerheten själv.

I och med vinsten steg Jaro tillbaka till toppen av Ettan. Nästa vecka spelar Jaro två hemmamatcher under Jakobs dagar och på onsdagen är det MuSa som reser till Jakobstad.

Patrick Byskata var nöjd med de tre poängen efter match i Ruutu+ intervjun.

– Visst känns det skönt att vinna med en man mindre på plan. Jag blir inte så värst trött i matcher som denna eftersom jag bara  står på min plats och ropar. Pojkarna springer omkring och tacklar ute på plan och jag försökte bara  styra upp och ge laget energi. Det är en resultatsport och det spelar ingen roll hur segrarna kommer. Idag var det meningen att vi skulle hålla nollan och det gjorde vi. En ny match kommer snabbt på och nu far vi hem och förösker återhämta oss, sade Byskata.