Jaro sumpade chanser och fick nöja sig med oavgjort

Jaro byggde speciellt i den andra halvleken upp några toppen chanser, men rödtröjorna förmådde inte utnyttja dem. Två möjliga straffsituationer som inte utdömdes upprörde i slutet både publiken och Jarospelarna.

En riklig publik, 1795 personer, hade sökt sig till Centralplanen i Jakobstad för att se den första matchen under årets Jakobs dagar. I år stod MuSa från björneborg för motståndet. Matchen bjöd på hårda dueller och speciellt slutet av den andra halvleken bjöd på ett riktigt känslosvall.

Tränaren Jimmy Wargh hade fått Guillermo Sotelo, Toró och Tuomas Lähdesmäki tillbaka i truppen. Även Mykyta Savchenkos speltillstånd var klart och han klev för första gången in i Jaros trupp.

Jaro inledde matchen starkt och den första riktig fina chansen kom redan efter fem minuters spel. Ett inlägg från Sotelo landade inne i straffområet hos Jim Myrevik, som kunde skjuta ur ett fint läge, men Olli Hakanpää i Musamålet tänjde sig och räddade det låga skottet till en hörna.

Fem minuter senare anföll Jaro farligt igen. Samuel Haglund, som gjorde en verkligt fin match, gjorde en fin löpning med bollen och gav en fin passning till Joni Remesaho. Men Jonis skott gick tyvärr över målet.

Efter den fina inledningen tappade Jaro litet av greppet och rödtröjorna gjorde några felpass. MuSa fick också sin bästa chans när Patrick Byskatas och Johan Brunells tankar gick aningen i kors i försvarsspelet och bortalaget fick tag på Byskatas passning. Jaroförsvaret kunde ändå täcka det första skottet och det andra försöket misslyckades grovt.

I slutet på halvleken skapade Jaro ännu två lägen. Först fick Toro´ möjlighet att skjuta från straffområdeskanten på en retur efter en frispark, men skottet gick förbi. Några minuter senare var ett mål ännu närmre. Tyler Reid, som hörde till de bästa spelarna på plan, samspelade fint med Samuel Haglund och Haglunds inlägg gick över Hakanpää mot den bortre stolpen och Joni Remesaho var nära att föra upp Jaro i ledning, men bollen hittade inte i trängseln in i mål.

I den andra halvleken var Jaro definitivt det farligare laget. Halvleken inleddes dock på ett tråkigt sätt, när Matias Koskinen i den 50:e minuten kolliderade våldsamt med Jaromålvakten Thomas Olsen och Jarospelarna vinkade omedelbart in sjukvårdspersonal. Olsens ben plåstrade länge om och ett tag såg det redan ut som om Olsen skulle kunna fortsätta matchen. Efter några minuter stod det dock klart att skadan var för svår och Mykyta Savchenko tvingades in mellan stolparna i den 57:e minuten och ukrainaren fick därmed  genast debutera i Jarotröjan. Koskinen drog på sig ett gult kort i situationen.

I den 59:e minuten var ett Jaromål mer än nära. En sidofrispark från Sotelo gick perfekt över Hakanpää mot den bortre stolpen. Macauley Crisantus var först på bollen men lyckades inte ur liten vinkel styra in bollen i tomt mål.

I den 69:e minuten gjorde Jaro ett dubbelbyte och Jim Myrevik och Joni Remesaho gjorde plats för Albin Björkskog och Tuomas Lähdesmäki. Duon var också nära att bli matchhjältar när Lähdesmäki passade Björkskog fri i den 75:e minuten. Björkskogs avlsut var bra men hans lilla lyftning touchade Hakanpää och bollen tog i stolpen. Returen hamnade hos Chrisantus några meter från målet och han såg ut att ha en relativt lätt uppgift att sätta bollen i tomt mål, men hans skott träffade en framrusande försvarare. Chrisantus fick ännu liggande ett nytt försök, men bollen gick till publikens besvikelse förbi och MuSa klarade sig undan ett baklängesmål som genom ett under.

Musas vassaste chans kom åtta minuter innan den ordinarie speltidens slut, när en fin frispark från Naoki Maeda gick mot den främre stolpen, men Savchenko räddade med en dykning bollen till en hörna.

I slutet av matchen uppstod två situationer inne i Musas straffområde som blev omdiskuterade och som ett resultat av detta tvingades matchens domare Toni Pohjoismäki efter matchen avlägsna sig från arenan till publikens högljudda buanden. När det återstod en halv minut av den ordinarie speltiden fick Johan Brunell möjlighet att nicka på en hörna och en MuSa spelare stoppade alldeles tydligt bollen med handen i en onaturlig position. Pohjoismäki blåste dock ingen straff i situationen. Alldeles i slutet på tilläggstiden passade Sotelo bollen till Björkskog inne i straffområdet. Björkskog var först på bollen och blev fälld av Jussi Välilä. Både hemmapubliken och Jarospelarna väntade att Pohjoismäki skulle blåsa straff men förvåningen blev stor när Pohjoismäki gav ett gult kort till Björksksog för filmning. Jarospelarna var rasande men Pohjoismäki var omutlig i sitt beslut.

Detta blev också matchens sista situation och matchen slutade 0-0.

Efter matchen berättade Musa-målvakten Olli Hakanpää att han hade haft ett fullt dagsverke i målet.

– Idag hade jag mycket att göra. Det var en jämn match med många chanser och ett underhållande spel. Vi följde idag vår spelhandbok och lyckades relativt bra, berättade Hakanpää.

Samuel Haglund, som hade en framträdande roll  på Jaros högerkant, var inte riktigt nöjd med en poäng.

– Känslan kunde vara bättre. Vi kunde ha tagit tre poäng, men vi fick en. Men sådan är fotbollen. Vi kan vara nöjda med att vi lyckades hålla MuSa borta från farligare områden. Samarbetet med Tyler Reid fungerar bra. Han vågar hålla i bollen och hittar mig bra, skröt Haglund på Jaros brittiske spelare.

MuSa tränaren Ville Ulanen berättade att laget hade en del motgångar  idag.

– Det känns aningen konstigt. När man spelar i toppen av serien så vill man alltid ha mera. Vi hade idag ovanligt många motgångar och vi var speciellt i slutet vingklippta. Vi fick skador och tvingades byta positioner på spelarna och jag tyckte att det hände alldeles för mycket. Dessutom försenades vår nye spelares speltillstånd med några minuter, han hade annars varit i öppningselvan idag.

– Jaro lyckades idag i jämnare takt skapa farligheter än vi kunde. De hade några fina chanser och en av situationerna lyckades vi klara oss ur som genom ett under. Efter allt detta så tar vi emot det oavgjorda resultatet. Jaro spelade också bättre än vi förväntade oss. Jag trodde att de skulle spela betydligt mera längs vänsterkanten och vi var beredda på det. Haglund spelade en fantastiskt fin match ute på högerkanten och vi tvingades reagera genom att sätta dit en snabbare spelare, berättade Ulanen.

FF Jaros tränare Jimmy Wargh tyckte att laget skapat tillräckligt med chanser, men harmades också över att domaren inte gav Jaro någon straff.

– Jag tycker också att vi i jämnare takt kunde skapa farligheter än MuSa. Jim Myrevik hade i den femte minuten en bra chans och det kunde ha öppnat upp matchen direkt. Vi hade 3-6 verkligt bra chanser som borde ha resulterat i ett mål. Men jag måste också säga att jag just tittade på situationen med Björkskog igen från Ruutu och det var en överraskande klar straff. Albin kan inte ens filma, utan han spelar alla situationer till slut. Handsen har jag inte sett på nytt. Men det föll inte på allt detta utan vi borde ha gjort mål tidigare i matchen.

– Jag är inte nöjd med insatsen i den första halvleken utan vi gjorde alltför många lätta felpass. Vi hade också en fin period i mitten av den andra halvleken som jag är nöjd med. Men slutet är jag inte nöjd med för vi spelade alltför många långa bollar. Samspelet mellan Tyler Reid och Samuel Haglund fungerade bra, men vi skulle också ha nytta av Haglunds snabba fötter om vi kunde använda honom i anfallet.

– Jag vet inte ännu hur svår Olsens skada är. Han hade redan smärtor i knäet efter föregående match och den här smällen tog i knäet. Det försvårade också så till vida att jag tvingades använda ett bytestillfälle. Dessutom kunde Johan Brunell inte passa med högerfoten alls idag och även Toró hade problem med att spela matchen till slut, berättade Wargh.

FF Jaro spelar sin nästa match redan på lördagen när den legendariska lördagsmatchen under Jakobs Dagar gästas av TPS.