Jaro hittade tillbaka till vinnarstråket i Helsingfors

Jaro reste på lördagen till Åggelby i Helsingfors för att spela mot Gnistan. På grund av den tidiga matchstarten reste laget iväg redan på fredagen och övernattade i södra Finland. Detta verkade fungera bra och laget  kommer hem med fulla tre poäng efter att Jaro igen tog en fin bortaseger. Den senaste segern tog laget även i Helsingfors för tre veckor och fyra matcher sedan.

Lagkaptenen Johan Brunell var tillbaka i öppningselvan efter två missade matcher. Juuso Aalto och Jim Myrevik stannade hemma för att rehabilitera sina skador, medan Simon Uusitalo reste till Uleåborg med JBK.

Matchinledningen på en regnig Mustapekka Areena fick en söndrig  start. De första femton minuterna blåstes många frisparkar för olika förseelser och just i den 15:e minuten kom också matchens första varning. Den tog Gnistans Lehtojuuri efter att ha tacklat Toró bakifrån. Gnistanspelaren tappade humöret efter att Toró snyggt stal bollen från honom.

Den första halvan av halvleken dominerades mestadels av Jaro utan att några direkta farligheter uppstod. Alex Ramsay fick i den första halvleken några halvchanser men utan att lyckas med avsluten. Båda lagen fick sina bästa chanser från bollar som skickades från egen planhalva eller från halva planen.

Jaro drog på sig första varningen efter en halvtimmes spel när Jeremiah Streng hindrade målvakten i en utspark.

I slutet av halvleken fick båda lagen sina bästa chanser. Jaro fick sin först efter att Byskata gav en fin passning till Ramsay på vänsterkanten. Alex hittade Lähdesmäki vid straffpunkten med en passning snett bakåt, men hans skott med vänsterfoten gick via foten på en försvarare förbi den bakre stolpen.

Några minuter senare fick Gnistan sin bästa chans i den första halvleken. Kuivalainen hittade huvudet på seriens bästa målskytt, Douglas Cae, med ett perfekt inlägg. Nicken gick dock via marken över målet. Den första halvleken slutade alltså 0-0.

Lagen inledde den andra halvleken med samma manskap, dvs inga byten gjordes.

Gnistan inledde halvleken starkt  och redan efter 30 sekunders spel kunde Topi Järvinen tas sig in i boxen via vänsterkanten och även få till ett skott. Mykyta Savchenko i Jaromålet kunde dock säkert rädda skottet.

Jaros första chans i den andra halvleken kom i den 52:a minuten när Johan Brunell från mittcirkeln passade bollen till Ramsay. Han droppade in bollen i mitten till Sotelo, som stigit med i anfallet. Sotelos skott med vänsterfoten smet dock strax utanför den bortre stolpen. Den första kvarten av den andra halvleken var Jaros, men nästa målchans kom först efter en dryg timmes spel. Gnistanförsvaret slarvade nära eget straffområde och bollen hamnade hos Streng, som kunde svänga upp längs sextonmeterslinjen och få iväg ett skott mot det vänstera hörnet. Gnistanmålvakten Volotinen var ändå vaken och lyckades snyggt rädda till en hörna. Strax efter detta gjorde Jaro sitt första byte och Lähedesmäki ersattes av Joni Remesaho.

Efter hörnan som Jaro fick på Strengs skott kunde Gnistan snabbt kontra, men den vindsnabbe Haglund kunde tack vare sin snabbhet klara upp den hotande farligheten. Endast ett par minuter senare kom Topi Järvinen i Gnistan igen in i boxen via vänsterkanten, men Savchenko kunde ändå fånga Gnistanspelarens skott.

Tyler Reid, som igen spelade som stopper, visade iän en gång sin anfallsstyrka när han tog sig fram på högerkanten. En väggpassning med Kronholm öppnade upp ett inläggsläge, men hemmalagets försvar lyckades rensa bort bollen. Byskata fick möjlighet att nicka på den påföljande hörnan men Volotinen i Gnistanmålet fångade bollen just innan mållinjen.

Några minuter senare såg matchens enda mål dagens ljus. Axeln Tyler Reid – Toró – Kronholm startade ett anfall från mittplanen. Reid gjorde igen en fin löpning in från högerkanten och passade in i boxen till Remesaho. Joni, som just kommit in på plan, passade ännu vidare till Haglund. ”Samppa”s millimeterexakta inlägg hittade Tyler Reid, som fortsatt sitt avancemang in mot målet och nicken från den urstarka brittiske försvararen gick direkt in i det bakre hörnet och matchen stod 0-1.

Efter detta hotade hemmalaget inte Jaros ledning utan matchens sista chanser på tilläggstid fick Jaro. Inga fler mål denna gång, men välsmakande tre poäng packades in i Ingves buss för färd tillbaka till Jakobstad. I tabellen steg Jaro till en tredje plats, dvs tillbaka in i tätstriden

Jaros nästa match är igen en bortamatch. Laget reser söndagen den 15:e augusti till S:t Michel för match mot MP. Matchens avspark sker 18:30  och matchen kan ses i Ruutu+.