Jaro gick på storförlust i Uleåborg

FF Jaro gästade Uleåborg och mötte på fina Raatis stadion lokala AC Oulu. Norra Finlands huvudstad har traditionellt varit en bra stad för Jaro då laget under årens lopp plockat ordentligt med poäng sig från Uleåborg, både i Veikkausliigan och i Ettan. I dag var det ändå andra visor då de marinblåa lärde gästerna en ordentlig läxa. Matchen slutade i en för Jaro tröstlös 4-1- seger för hemmalaget.

Utgångsläget inför matchen var inte det bästa för Jaro då man var tvungen att ändra om i hela försvarslinjen från föregående match mot EIK. Samba Sillah ersatte Darwin Chavez, som hittils spelat en mycket fin säsong. I mittförsvaret spelade Ilari Antila och Johan Brunell, som gjorde comeback efter ett par månaders frånvaro. Pavle Milosaljevic inledde som högerback. I målet gjorde JBK-målvakten Patrik Häggblom sin debut i Jaro-skjortan, även om han var med i Jaro-truppen redan i fjol, före hans kommendering i FN-trupperna.

Matchen inleddes med AC Oulus bollkontroll och Jaro som försökte hitta snabba kontringslägen. Blåskjortorna fick också ett fint läge i början då Aleksi Gullsten kom åt att skjuta från strax utanför straffområdesgränsen men skottet gick över. Under den första kvarten pressade AC Oulu mycket starkt men även Jaro hade sina chanser. I den 12 minuten bröt sig Chris Mandiangu in mot mitten och fick iväg ett skott i bra läge men skottet gick närmare Ule älv. Chris hade chans att passa åt en fristående medspelare men valde att försöka avgöra själv. Saker började hända i den 15. minuten. Först öppnade Häggblom i mitten till Takahashi som tappade bollen och var tvungen att fälla en motståndare. Den påföljande frisparken räddade Häggblom men då han försökte öppna spelet gjorde han ett misstag och bollen gick till en AC Oulu spelare, via Jair ut till kanten till Aapo Heikkilä vars inlägg hittade Toni Tahvanainen. Han kunde enkelt sätta bollen i mål och hemmalaget ledde 1-0. Efter knappa 20 minuter fick Denis, som spelade sin andra match i Jaro skjortan, en halvchans men några minuter senare fick den andra nya spelaren, Felix De Bona, en ännu bättre chans men hans skott mot nästan tomt mål gick över.

Till slut fick Jaro ändå utdelning. Jim Myrevik bröt in mot mitten från högra kanten och passade till Denis. Anfallaren tog tid på sig och fick sen iväg ett precist skott i bortre nedre hörnet, förbi Uleåborg-målvakten Pennanen.  I den 31 minuten blåste inte domare Mikko Mörö för ex-jaroiten Walter Moores hårda tackling på mittfältet. Strax därpå gick AC Oulu igen upp i ledning. Bollen gick ut till högra kanten till Aleksi Gullsten precis som i början av matchen. Denan gång gick Gullstens inte över utan i mål, då Häggblom inte hann reagera efter att bollen ändrat riktning. I den 38 minuten var AC Oulu nära att gå upp i 3-1-ledning då Ilari Antilas öppning inte blev lyckad. Till slut fick Oulu iväg ett skott som Häggblom med möda kunde rädda. Returen gick till tidigare målskytten Tahvainen som i detta läge ändå var i offside. I slutet av halveleken kom Gullsten åt att skjuta farligt från vänsterkanten men skottet gick ordentligt förbi.

Ingetdera laget gjorde byten i pausvilan men gästerna kom ut starkt och var ute efter kvittering. Milosaljevics inlägg gick till Mandiangu ute på vänsterkanten men dennes inägg igen nådde inte nåndera av brasilianarna framför målet. Som en blixt från klar himmel slog Oulu till: Ex-Jaroiten Josue Soto slår ett inlägg från högerkanten och bollen går via en Jaro försvarares huvud förbi en maktlös Häggblom. Efter detta blev Jaro tvunget att byta ut Jim Myrevik då Esses mest lysande stjärna för tillfället fick en smäll i huvudet. Han ersattes av Seth Paintsil som fugit direkt från Österrike till Uleåborg. Ghanaiten hann inte vara på plan länge förrän bollen var i mål. Sett ur jakobstadsbornas synvinkel dock i fel ända av planen då bollen redan en fjärde gång fick plockas ur de egna nätmaskorna efter att Aleksi Gullsten rätt fritt kunde nicka in en hörna från 5 meter, förbi Häggblom. Strax därpå fick Denis chans att reducera men hans nick gick förbi. AC Oulu var dock inte nöjda: Laget försökte utöka målskörden med två anfallare, genom att sätta Morin para ihop med Tahvanainen i anfallet. Detta orsakade Jaro stora problem och uleåborgarna skapade ett ännu starkare tryck mot Jaromålet. Slutet på matchen blev trots det än jämntjock kamp och ngetdera laget kunde skapa några chanser. AC Oulus vinst innebar att laget åtminstone tillfälligt gick förbi KTP i serietabellen, en poäng efter Jaro med en match mindre spelad. Lagen ligger efter dagen på 5:e och 6:e plats i tabellen.
– Lite samma trend fortsätter som i föregående matcher. Av 4 insläppta mål är 3 rena gåvor och vi faller på samma typs misstag som tidigare. Jag vill ändå se matchen på nytt på video före jag gör en närmare analys, säger FF Jaros chefstränare Tomi Kärkkäinen.
Efter matchen var piggt spelande Christopher Mandiangu en tystlåten man. Läget är mycket svårt för spelarna.
– Vi försökte vårt bästa på planen men det räcker bara inte för tillfället. Vi måste bara fortsätta framåt och kämpa vidare, berättade han strax efter matchen.

Trots den stora vinsten var kommentarerna bleka också från AC Oulus sida. Aapo Heikkilä, som återkommit från RoPS till AC Oulu och hunnit spela för blåskjortna i 2 matcher nu visade upp piggt spel och passade till 2 av målen.
– Det var roligt att spela på Raati igen. Vi har tränat bra hela veckan och de saker vi koncentrerat oss på fungerade ypperligt i dag. Spelet var under vår kontroll och Jaro hade inget att sätta emot i dag. En fin vinst, gladde sig Heikkilä.
Chefstränare Mika Lähderinne var ännu mer försiktig i sina kommentarer.
– Anfalssspelarnas effektivitet var det som gladde mest i dagens match. Ett bra resultat för oss, sade Lähderinne kort och koncist.