HIFK blev för starkt i matchen i toppstriden

HIFK for iväg med full poängpott till Helsingfors. Gästerna vann matchen efter en verkligt gedigen insats med siffrorna 0-3 (0-0).

Tomi Kärkkäinen hade gjort ett par ändringar i Jaros öppningselva. Största överraskningen sågs i Jaros anfall. Sasa Jovovic inledde på bänken och Jim Myrevik inledde som central anfallare. Dessutom hade Jonas Emet kommit in i öppningselvan i stället för Kim Böling.

Matchinledningen gick i gästernas favör och Jaro hade stor problem att komma in i matchen. Ett skickligt spelande HIFK lyckades skapa press mot Jaromålet och den första farligheten kom i den 7:e minuten. Pekka Sihvola släppte en passning mellan benen till Nikolas Saira, som fick möjlighet att skjuta inne i straffområdet, men Emil Öhberg tänjde sig ypperligt och räddade till en hörna.

Jani Bäckman gav hörnan som följde och fick till slut tillbaka bollen och sköt ett hårt skott ur liten vinkel och bollen smet aningen över Jaromålet.

Bäckman fick ytterligare ett tillfälle att gör mål när han i den 19:e minuten sköt en låg frispark i stolpen.. Bollen studsade ut tillbaka men Sihvola hann inte riktigt reagera tillräckligt snabbt och bollen studsade via honom ut över kortlinjen. Ju långre halvleken pågick desto bättre kom Jaro med i matchen och även vid gästernas mål skapades en del farligheter. Hemmalgets bästa anfall kom i den 34:e minuten när Anthony Olusanya snyggt gav sig tid att vänta på mittfältet för att hitta en passningsväg till Jonas Emet. Emet hann ännu flytta bollen vidare till Mandiangu inne i straffområdet. Mandiangu tog ett par steg inåt i plan och sköt ur ett fint läge, men bollen studsade via en försvarares fot till en hörna.

På den påföljande hörnan kom Toni Takamåki åt att  nicka ur ett fint läge  men stoppern lyckades inte få ner bollen under ribban.

Gästerna fick ännu ett läge innan pausvilan. En hörna hamnade i det bortre delen av straffområdet och Tuukka Andberg kunde skjuta och skottet med högerfoten gick bara aningen förbi.

Lagen gick till pausvila med resultatet 0-0.

Kärkkäinen tvingades till ett byte i pausvilan när Darvin Chavez måste komma av plan och in i stället kom Samba Sillah.

Genast i inledningen av halvleken fälldes Jim Myrevik ca 18 meter från målet och Mandiangu sköt frisparken, men tyvärr mitt på målvakten. Efter det blev den andra halvleken en uppvisning av bortalaget och Jaro kom egentligen aldrig bort från egen planhalva.

Ett mål för gästerna hängde i luften och Emil Öhberg tvingades flera gånger tänja sig och göra fina räddningar för att freda sitt mål.

Sillah skadade sig i den 66:e minuten och kunde inte fortsätta matchen. Samtidigt som Jaro förberedde ett byte slog bortalaget till på en hörna och gjorde matchens första mål. Hörnan kom mot den främre stolpen varifrån Sihvola skarvade bollen vidare men hans nick tog i stolpen. Esa Terävä var först på returen och sköt bollen i mål till ställningen 0-1.

En kvart innan slutet blev det nästan en repris på det första målet. Gästerna gav igen en hörna mot den främre delen av straffområdet ddär Mustonen fick en fot på Sihvolas skarvning och matchen stod 0-2.

Efter det andra målet lyckades Jaro skapa lite tryck mot HIFK:s mål. Närmast en reducering kom Jonas Emet som blev framspelad av Toni Sjöstedt och fick ett fint skottläge, men Pauli Kuusjärvi kunde nicka bort Emets skott på mållinjen.

Slutresultatet fastställdes av Mohamed, som på en kontring kunde skjuta in bollen i mål. 0-3 blev också slutresultatet på matchen.

Jonas Emet, som för första gången på länge spelade hela matchen, försökte inte bortförklara förlusten med det täta matchprogrammet.

Den första halvleken var jämn och båda lagen skapade halvbra chanser. I den andra hann vi inte med. Vid det första målet var det meningen att Samba skulle stå vid den bortre stolpen, men han låg skadad på sidan av planen. Kanske kunde vi ha klarat ut situationen med alla spelare på planen. Vi kan inte skylla på matchprogrammet heller eftersom gästerna hade en lång bussresa bakom sig, kommenterade Emet.

HIFK:s tränare Teemu Kankkunen hade all orsak att vara nöjd med lagets  insats.

– Jag tycker det var en bra och underhållande match. Båda lagen hade i den första halvleken några chanser, men spelet blev inte alltför försiktigt. Jaro kunde i den första halvleken tidvis använda sig av lagets snabbhet och vårt lyckades inte riktigt hålla samman spelet. I den andra halvleken spelade våra kantspelare aningen lägre ner och därmed förbättrades vårt spel. Jag måste rikta ett tack till vår försvarstrio som lyckades bryta alla chanser, sade Kankkunen.

FF Jaros tränare Tomi Kärkkäinen harmades över reultatet  och de två bytena som han tvingades till.

– Oturligt att vi tvingades till två byten. Darvin Chavez drabbades av illmående och det var tråkigt att han inte kunde fortsätta för han stod för en stark insats. Samba Sillah skadade knäet och det verkade vara verkligt sjukt. Matchen kulminerade i det första målet på en fast situation. Det första målet är vanligtvis viktigt i en sådan här match. I slutet försökte vi skapa press på vinst och förlust och HIFK kunde göra sitt tredje mål, kommenterade Kärkkäinen

Under presskonferensen framkom även orsaken till att Sasa Jovovic inte spelade idag.

– Jovovic flyttar i morgon utomlands, därför spelade han inte idag. Tanken är att när en anfallare lämnar så tas en ny in, berättade Jaros VD Fredrik Haga.