FF Jaro och Ekenäs IF kryssade

FF Jaro och Ekenäs IF spelade oavgjort 1-1 (1-1) i en publikvänlig match på onsdagskvällen. FF Jaros mål gjordes av Joni Remesaho medan Ekenäs IF:s mål bokfördes som självmål av hemmalaget.

De 806 personerna på Centralplanen fick i den blöta onsdagskvällen uppleva en match som bjöd på målchanser på löpande band. Matchen slutade ändå 1-1 och båda målen gjordes i den första halvleken. Jaros tränare Jimmy Wargh hade gjort en förändring i laguppställningen sedan senaste match när Alex Ramsay ersatte Tuomas Lähdesmäki.

Båda lagen inledde match fartfyllt. Redan i den andra minuten blev Jeremiah Streng frispelad och tog sig förbi Ekenäs IF:s målvakt, men en försvarsspelare lyckades glida ut bollen till en hörna. Genast i följande spelminut var det nära i andra änden av planen när Ekenäs fick en 3 mot 1 situation vid en kontring. Samuel Haglund lyckades ändå rensa ut bollen till en resultatlös hörna. Den hala planen ställde ibland till det för spelarna och publiken fick se en del misstag från båda lagen. I den 6:e minuten visade Johan Brunell vilken fantastisk högerfot han har och gav en fantastisk passning ut på högerkanten till Samuel Haglund. Haglunds nedtagning var fin och han kom fri med målvakten El Moucatim. Målvakten lyckades ändå få ett ben emellan på Haglunds skott och situationen utmynnande i en hörna. Efter den fartfylld inledningen lugnade matchen ändå ner sig och matchen blev en hård kamp på mittfältet.

I den 18:e minuten gick Jaro upp i ledning.  Efter en frispark på mittfältet fick Sotelo bollen ute på vänsterkanten. Hans låga inlägg studsade elakt på det våta gräset och gick förbi en del spelare. Jeremiah Streng  fick bollen bakom sig men lyckades få en tå på bollen och peta fram den till Joni Remesaho, som hade en lätt uppgift att dunka in bollen i mål från femmeterslinjen. Detta var Remesahos andra match i rad med målskytte. Jaro fick inte länge glädja sig åt ledningen i matchen för redan i den 25:e minuten kom bortalagets kvittering. EIF:s Valdrin Rashica spelade snyggt fram Akseli Ollila till vänster inne i strafforådet. Ollilas inlägg tog olyckligt på Tyler Reids fot och studsade i en hög båge över en välspelande Mikita Savchenko i Jaromålet och i mål.

Matchen fortsatte att bölja fram och tillbaka. I den 42:a minuten blev EIF:s bästa målskytt framspelad inne i straffområdet och blev fri med Savchenko, men denna gången var det Jarokeepern som fick ut ett ben och räddade till en hörna. Alex Ramsay drog i den 43:e minuten på sig ett gult kort för snack och är torde därmed vara avstängd följande match.

Lagen gick till en välförtjänt pausvila med ställningen 1-1.

I paus gjorde Jaro ett byte när Ramsay ersattes av Macauley Chrisantus. Halvleken inleddes på samma vis som den tidigare slutade dvs med spel fram och tillbaka. Den hala planen ställde till det för många spelare och domaren tvingades blåsa för många frisparkar. Ekenäs var ändå det bollförane laget och Jaros försökte med långbollar hitta ytor för anfallarna. Och laget lyckades också ett flertal gånger skapa halvfarliga chanser på dessa anfall, men ofta hann en försvararee emellan i sista sekunden. I den 56:e minuten fick Rashica högerfoten fri inne i straffområdet men skottet längs marken gick rakt på Savchenko. I den 62: spelminuten fick Jaro en frispark ute till höger efter att Samuel Haglund kapats av Tuukka Andberg. Sotelos frispark boxades ut av EIK:s målvakt men Jaro fortsatte att vinna tillbaka bollen och laget kunde skapa ett par farligheter innan bollen till slut gick ut till en hörna. I situationen efteråt gjorde Jaro två byten. Juuso Aalto och Albin Björkskog kom ut medan Jeremiah Streng och Joni Remeaho kom ut.

I den 69:e minuten lyckades Robin Sid nå en boll strax innan kortlinjen och ge ett inlägg som seglade över hela Jaroförsvaret. Ollila mötte bollen i farten men lyckades inte få till någon träff och Jaro kunde rensa.

I den 71:a minuten trodde publiken redan att Jaro gick upp i ny ledning. Albin Björkskog tog sig förbi sin försvarae på högerkanten och gav ett inlägg som Chrisantus inte riktigt fick tag på. En Ekenäsförsvarare lyckades rensa men rakt åt Guillermo Sotelo. Argentinaren avancerade några steg och gav sedan ett lågt inlägg in framför målet. Bollen studsade på Chrisantus och gick förbi El Moutacim i målet. Jarospelarna och publiken hann redan jubla innan linjedomarens flagga kom upp som ett tecken på offside.  Trots jarospelarnas protester och efter en konferens mellan linjedomaren och huvuddomaren underkändes fullträffen. I den 75 minuten tacklade Toró en ekenässpelare aningen hårt på mittfältet och drog på sig ett gult kort. Detta var Torós fjärde kort och det betyder att också han tvingas stå över nästa match.

I den 76:e minuten gjorde Jaro ett nytt byte och Toro´ersattes av Jim Myrevik. Samtidigt fick Ekenäs IF en frispark från ca 25 meter. Xavier Gelas fina frispark räddades dock snyggt av Savchenko och situationen mynnande ut i en resultatlös hörna. I den 80.e minuten frispelade Efimov Juuso Liukkonen inne i Jaros straffområde. Ekenässpelaren fick gott om tid att avsluta men Guillermo Sotelo hann glida fram och bollen gick via hans ben över målburen till hörna.

I den 88:e minuten fick Jaro ytterligare en frispark ute till vänster. Johan Brunell fick foten på frisparken inne i straffområdet och nu var det El Moutacims tur att bjuda på en fin rddning. Brunell fick ännu en chans att skjuta  på returen men bollen stoppades av en försvarare strax före mållinjen. I situationen som följde drog Brunell sedan på sig ett gult kort för en hög spark och Ekenäs IF kunde andas ut. Det gula kortet betydde att även Brunell tvingas stå över nästa match med kvoten av gula kort fylld.

Ännu på tilläggstid fick Valdrin Rascica möjlighet att skjuta, men skottet smet just förbi Savchenkos högra stolpe till en hörna. Hörnan blev farlig och Akseli Ollila fick chansen att peta in bollen vid den högra stolpen, men hann inte riktig fram.

Lagen lyckades ännu innan slutsignalen skapa egna chanser men utan att lyckas med målskyttet. Matchen slutade alltså oavgjord  1-1.

Jaro spelar sin nästa match redan inkommande lördag. Laget reser till Helsingfors för att möta PK-35.