VPS tog poängen i derbyt

Jaro hamnade i tvåmåls underläge i den första halvleken, trots att rödskjortorna hade sina egna chanser. Jaro kom mera in i spelet i den andra halvleken då Tyler Reid gjorde mål, men det blev också matchens sista mål och VPS vann därmed med siffrorna 2-1 (2-0).

FF Jaros öppningselva innehöll för första gången SJK lånet Jeremiah Streng. Även Albin Björkskog var med i öppningen vilket var första gången för 16-åringen i Ettan. Guillermo Sotelo ersattes av Tuomas Lähdesmäki. Juuso Aalto var även med i öppningen, Johan Brunell däremot fanns inte med i truppen alls. På Jaros avbytarbänk fanns för första gången i karriären B-junioren Roni Björkskog.

Jimmy Wargh hade även ändrat på formationen då Jaro ställde upp med 4-3-3. Samuel Uusitalo och Patrick Byskata spelade som mittbackar,  Samuel Haglund och Tyler Reid som ytterbackar. Mittfältsltrion bestod av Markus Kronholm, Toró och ovanfär dem Juuso Aalto. Tuomas Lähdesmäki spelade på vänsterkanten och Albin Björkskog på högerkanten. Jeremiah Streng spelade som center.

Jeremiah Streng var nära att göra öppningsmålet i Jaro skjortan redan efter ett par minuters spel då han sträckte sig fram på Juuso Aaltos låga inlägg framför målet, men Tuomas Pöyhönen tänjde sig till en fin räddning.

Öppningsmålet kom redan i den 5. minuten och det gjordes i Jaros mål, även om Jaro hade kontrollerat spelet så långt. En lång passning gick över Samuel Uusitalo och Kalle Multanen fick skickligt direkt iväg ett skott ur en svår ställning som gick in i bortre hörnet förbi en överrumplad Mykyta Savchenko.

I den 29. minuten startade Jaro ett fint anfall på vänsterkanten. Samuel Haglund spelade slutligen snett bakåt åt Aalto, som kom åt att skjuta ur ett fint läge strax utanför straffområdet, men skottet stannade på en försvarare.

I den 37. minuten var VPS sndra måkl mycket nära. Niemi slog en låg passning från högerkanten in i straffområdet där Riku Jääskä fick iväg ett skott mot målets främre hörn men Savchenko räddade fint till hörna. På den påföljande hörnan kom ändå det andra målet. Hörnan slogs till bakre stoplen där  Samuel Lindeman fanns p åplats och returnerade bollen in framför målet. Då Jarospelarna följde bollen med blicken steg Kareem Moses fram och nickade bollen i mål från närhåll och matchen stod 2-0.

Inledningshalvleken var överkag svår för Jaro. Gästerna höll stundtals bollen bra men spelet på offensiva planhalvan var svagt och hemmalaget vann närkamperna till största delen. VPS igen kontrade ofta farligt och Savchenko fick göra ett par viktiga räddningar för att hålla Jaro med i matchen.

Matched stod 2-0 vid pausvilan.

Jaro gjorde ett byte i pausen då Joni Remesaho ersatte Juuso Aalto.

I den 51. minuten fick Jaro ett ypperigt läge att komma in i matchen. Albin Björkskogs låga inlägg hittade Streng ca 7 meter från målet och han fick tid på sig att skjuta men Tuomas Pöyhönen räddade med foten.

I den 56. minuten blev det helt öppet i Jaros försvar och Samba Sillah kom igenom men hans skott gick strax utanör bortre stolpen.

Efter en timmes spel ersatte Macauley Chrisantus Tuomas Lähdesmäki. Bytet innebar att Jaros formation ändrade till 4-4-2 och Chrisantus gick upp på topp tillsammans med Streng.

Då 68. minuter spelats böt Jaro in ytterigare offensiva krafter då Alex Ramsay ersatte Albin Björkskog.

Jaro reducerade en kvar före slutet. Samuel Haglund fälldes på offensiva planhalvan och Kronholm slog en fin frispark ute till vänster på mittfältet och Tyler Reid styrde bollen i mål från ett par meter, 2-1.

10 minuter före slutet kom Chrisantus åt att nicka på en hörna slagen av Kronholm, ur ett rätt bra läge, men nicken gick ordentligt över.

Ett par minuter före den egentliga speltiden tog slut fick Jaro en frispark nära straffområdesgränsen ute till höger. Kronholm slog en låg boll in i straffområdet och Toró kom åt att skjuta men Miika Niemi täckte uppoffrande skottet.

Jaro lyfte mot slutet upp flera spelare och kunde också skapa lite tryck mot hemmamålet, men VPS försvarade sig bra ändå till slutet och slutsiffrorna skrevs därmed 2-1.

Jaros vecka fortsätter med hemmamatch på söndag då KPV anländer till Jakobstad.

Samuel Uusitalo var en besviken man efter spelet i Ruutu+ intervju.
– Färargligt att vi inte kunde ta de poäng vi skulle ha behövt. Vi var inte vakna vid Vepsus mål, men efter reduceringsmålet kom vi bättre in i spelet, kommenterade Uusitalo.