VPS starkare i årets första derby

VPS besegrade Jaro i säsongens första Österbottniska derby och gick därmed vidare i den finska Cupen. Slutsiffrorna skrevs 3-1 (2-0). FF Jaros mål gjordes av Guillermo Sotelo på straffspark.

Som väntat blev det inga större förändringar i Jaros laguppställning jämfört med förra veckoslutet. Joni Remesaho hade återhämtat sig från sin sjukdom och tog platsen ute på högerkanten av flunsiga Albin Björkskog.

Matchen inleddes fartfyllt. I den första minuten fick Jaro bollen på offensiva planhalvan och Alex Ramsay hittade Joni Remesaho vid straffområdesgränsen. Remesaho bröt in mot mitten och fick iväg ett bra skott med vänsterfoten men till Jaros förtret träffade bollen ribban och studsade tillbaka ut på spelplanen.

Strax därpå kom VPS Luqman Kassim lite turligt igenom ensam mot Topi Valtonen kanssa, men skottet gick klart förbi.

Då en halvtimme hade spelats var VPS nära att gå upp i ledning, då Aleksi Pahkasalos inlägg hittade gick Joonas Vahtera och dennes försök till avslut gick strax förbi bortre stolpen.

VPS gick ändå upp i ledning i den 37. minuten, då man byggde upp fint anfall ute på högerkanten. Miika Niemis passning gick till Kalle Multanen, som styrde bollen snett bakåt. Vahtera lät bollen gå vidare till Pahkasalo som sköt ur öppet läge. Valtonen fick händerna på bollen, men styrde bollen i stolpen varfirån den pånytt träffade Valtonen och gick i mål, 1-0.

VPS utökade ledningen endast 4 minuter senare. VPS hade ett klart längdövertag på planen vilket klart syntes på fasta situatoner. Kalle Multanen nickade en hörna i mål nästan stående på mållinjen och matchen stod redan 2-0.

Jaro gjorde ett byte i pausen då Krists Gulbis debut i Jaro-skjortan. Benjamin Östman gav plats åt lettländaren som tog hans plats på mittfältet.

Då 6 minuter hade spelats av den andra halvleken försökte Remesaho slå ett inlägg som verkade träffa Ceesays hand inne i straffområdet men domare Dennis Antamo såg inget fel i stuationen.

Då halvleken framskred tog Marcel Wargh steget opp på mittfältet och Gulbis steget ner som stopper, vilket är en betydligt mera van position för honom.

I den 65. minuten avancerade VPS snabbt på sin offensiva planhalva och till slut kom Lindeman åt att avsluta, men skottet gick förbi målet.

2 minuter senare reducerade Jaro. Vid en hörna blev Gulbris blev nerriven inne i straffområdet och domaren blåste för straffspark. Guillermo Sotelo statte straffen säkert i nedre hörnet och matchen stod 2-1.

En kvart före slutet var VPS nära att göra sitt tredje mål för kvällen, då Multanen kom åt att skjuta i fint läge, men Gulbis räddade genom att kasta sig framför skottet. Ett par minuter senare avgjordes ändå matchen då Multanens passning träffade Bjonbäck på handen och VPS fick straffspark. Valtonen var nära att rädda Multanens skott, men bollen gick ändå i mål och VPS gick upp i en 3-1 ledning.

På övertid fick Jaro ännu ett ypperligt läge att reducera då Remesaho kom ått att skjuta från 10 meter men Pöyhönen kunde rädda det hårda skottet med en fotparad.

Matchen slutade i en 3-1 seger för VPS och därmed tog Jaros resa i den finska Cupen slut i gruppspelsfasen.