Vinst i premiären efter mål av Paintsil och Mandiangu

Klubi 04 gjorde Jaros premiär väldigt svår, men Seth Paintsils och Christopher Mandiangus mål räckte till tre poäng. Jaros segersiffror skrevs 0-2 (0-1).

Klubi 04:s unga, rörliga och skickliga lag hade genast i inledning ett betydligt större bnollinnehav än Jaro. Matchens först farlighet kom i den 9:e minuten när Klubi 04 fick en frispark vid kortlinjen alldeles intill straffområdesgränsen. Den låga frisparken studsade farligt mot Jaromålet och bara en fantastisk reflexräddning av Emil Öhberg höll matchen kvar mållös.

I stället blev det Jaro som på laets första egentliga anfall gjorde matchens första mål i den 14:e minuten. Christopher Mandiangu hittade Samba Sillah med en passning och Sillah fick aningen turligt bollen med sig. Tur behövde Sillah inte med passningen utan den unge ytterbacken gav en fantastisk genomskärare till Seth Paintsil, som säkert avslutade och matchen stod 0-1.

Målet gjorde Jaros spel friare och bortalaget kunde hålla bollen aningen mera, även om en viss osäkerhet ännu präglade lagets spel. I den 22:a minuten fälldes Kim Böling ca tjugo meter från motståndarmålet och Sasa Jovovic sköt en farlig frispark, som Rasmus Leislahti ändå kunde rädda till en hörna.

Efter en dryg timmes spel sköt Sillah en retur efter en hörna och bollen studsade på en försvarare till Mandiangu, som från straffområdesgränsen sköt aningen utanför.

Paintsil fick ännu ett utmärkt tillfälle att föra upp Jaro i en tvåmålsledning tre minuter innan pausvilan. Efter en hörna hamnade bollen hos Paintsil, som fick möjlighet att skjuta från ca tio meter, men skottet med vänsterfoten smet över målburen.

Om Jaro var nära ett andra mål så var Klubi 04 riktigt nära att  kvittera matchen en minut innan pausen. Hemmalaget kunde spela bollen från vänsterkanten över till högra sidan av straffområdet till en fri Enoch Banza. Darwin Chavez hann täcka Banzas försök, men i situationen efteråt fick en av hemmalgets spelare möjlighet att skjuta från utmärkt läge, men Kareem Moses hann få en fot emellan.

Matchen stod 0-1 när lagen gick till pausvila.

I den andra halvleken hade hemmalget ett ännu större bollinnehav och Jaroanfallen och långa passningskedjor var sällsynta. Jaro tvingades göra första bytet efter ca en timmes spel. En säkert spelande  Chavewz skadade sig och tvingades i byte. In istället kom Pavle Milosavljevic.

Ju längre halvleken led tvingades Jaro dra sig tillbaka och Klubi 04 fick ofta spela bollen farligt in i Jaros straffområde. Men även om hemmalget lyckades skapa ett visst tryck framför Jaromålet tvingades Öhberg sist och slutligen inte göra så många ingripanden. I Jaros försvarslinje spelade Toni Takamäki en utomordentlig match och han var en av giganterna ute på plan. Även Moses hann glida och bryta ett par farliga situationer.

I slutet av matchen visade Mandiangu ett flertal gånger upp sin skicklighet och yttern var i slutet av matchen Jaros farligaste anfallsspelare. När lagen spelade av de sista minuterna av ordinarie matchtid, dribblade Mandiangu sig fram mot kortlinjen och gav en passning in framför mål. Leislahti fick fingrarna på bollen, men bollen hamnade på brickan för inbytte Toni Sjöstedt. Sjöstedts första skott täcktes av en försvarare, men han fick ännu försöka en gång på returen och såg ut att ha en lätt uppgift att bredsida bollen i nästan tom bur, men bollen smet utanför.

Mandiangu avgjorde ändå matchen slutligt på tilläggstid. I den andra halvleken hade en del av Jaroanfallen flaggats av för offside, men denna gången hölls flaggan nere, när Mandiangu smet ifrån sin uppvaktning efter en frispelning av Jovovic. Mandiangu såg ut att tappa bollen ett antal gånger men lyckades på något sätt dribbla av målvakten och kunde till slut sätta slutresultatet 0-2 i  i tom bur. Situationen föregicks av en fin räddning av Öhberg och en snabb öppning till Jovovic.

Trots vissa svårigheter fick Jaro den start man ville ha på säsongen och tre poäng reser hem med laget. Om en vecka är det dags för säsongens första hemmamatch och direkt på tur står ett derby, när KPV kommer till Jakobstad.