Viktig vinst för Jaro över EIF

Play

Jaro ledde matchen mot EIF med 3-0, men matchen blev till slut ändå en hård kamp. Till hemmapublikens glädje kunde Jaro behålla de viktiga poängen i Jakobstad med matchsiffrorna 4-2 (3-1) efter två mål av Will Inalien.

Regnet under dagen hade blött ner planen ordentligt, men gräset på Centralplanen i Jakobstad är i mycket fint skick. FF Jaro hade gjort några förändringar i öppningselvan från MP-matchen. Emil Öhberg, som blev kom i byte i den senaste matchen, återfanns på bytesbänken och Topi Valtonen vaktade Jaromålet. Severi Kähkönen, som dras med småskador fick följa med hela matchen på reservbänken och Topi Järvinen, som gjorde ett mycket fint inhopp i S:t Michel, fick inleda i öppningselvan. I formationen var Olusanya och Järvinen yttrar och Joni Remesaho var offensiv mittfältare.

Jaros första hörna i den 3:e minuten blev relativt farlig. Guillermo sotelos hörna blev låg och Stanley Amuzie skarvade den med klacken , men bollen tog i sidonätet.

Efter femton minters spel bygge Jaro upp ett fint anfall ute till vänster genom Sotelo, Remesaho och Olusanya. Olusanya blev fri inne i straffområdet och försökte nå en helt fri Will Inalien vid den bortre stolpen men Gentrit Kovaqi hann emellan och räddade ett säkert mål.

I den 21:e minuten vann Toró bollen på mittfältet och Kronholm försökte omedelbart frispela Inalien. Försvaret hann emellan, men returen blev att ligga vid ca 20 meter och Olusanya fick på ett hårt skott. Yann Fillion töjde sig dock och gjorde en fin räddning.

Två minuter senare var Jaros första fullträff ett faktum. Jaro flytttade bollen snabbt i försvaret ut på högerkanten där Jean Mabinda hade mycket utrymme och han skickade iväg bollen på första beröringen mot mål. Järvinen kom högst upp och nickade bollen snyggt i det bortre hörnet och Jaro ledde 1-0.

Ett par minuter senare skar Järvinen inåt med bollen från straffområdets hörn och sköt längs marken mot den bortre stolpen. Fillion släppte en retur framför sig och Sotelo fick möjlighet att skjuta ur en liten vinkel, men skottet tog i burgaveln

I den 36:e minuten gjorde Jaro kvällens andra mål. en hörna från Järvinen kom högt mot den bakre delen av straffområdet och Toni takamäki kunde nicka in bollen på exakt samma ställe som Järvinen femton minuter tidigare och matchen stod 2-0.

Fyra minuter innan pausvilan slog Jaro till igen. EIF slarvade med bollen på mittfältet och Kronholm kunde passa fram en alldeles fri Inalien och den amerikanske anfallaren köt med kraft bollen i det främre nedre hörnet och ställningen var 3-0.

Jaro gick genast efter det tredje målet på ett bakslag när Kronholm, som inlett matchen bra, tvingades byta och in i stället kom Jim Myrevik. Mera bekymmer fick laget när EIF kom tillbaka in i matchen strax innan pausvilan. Xhvedet Gela skickade en sidofrispark mot mål och Ayabela Koqobe nickade bollen i mål förbi Topi Valtonen pch lagen gick till påausvila med ställningen 3-1.

När den andra halvleken var endast tre mninuter gammal var EIF verkligt nära att komma ett mål närmare igen. Takamäki missbedömde en boll vid mittlinjen och EIF kunde kontra farligt. Darren Smith sköt ur ett fint läge och Valtonen tvingades lämna en retur. Jakob Gottberg och Stanley Amuzie rusade efter bollen och Amuzie vann kapplöpningen. Men hans brytning studsade på Gottberg mot kortlinjen, men till all lycka för Jaro förbi målet.

I den 58:e minuten skänkte Jaro ett reduceringsmål åt EIF. Topi Järvinen och Jean Mabinda missförstod varann helt i anfallet och EIF fick möjlighet att snabbt vända spelet, som Toni Takamäki, trots att han sträckte ut ordentligt, inte kunde bryta. Darren Smith blev fri  och passade ännu bollen i sidled till Gottberg som hade en enkel uppgift att  placera bollen förbi Valtonen och matchen stod 3-2.

Men Jaro slog genast tillbaka. I den 64:e minuten spelades Sotelo fram på vänsterkanten och Jaro fick ett anfall med spelarövervikt. Sotelo passade längs marken till Inalien inne i strafforådet. Inalien sintade bort försvararen och sköt. Skottet stoppades av Zacharias Ekstöms arm och Jaro tilldömdes en straffspark, som Inalien säkert förvaltade och ställningen var 4-2. Målet var Inaliens femte för säsongen.

Matchen bjöd på många fina chanser  och två mi uter efter Jaros fjärde mål serverade Ekström en fint inlägg till Pasi Forsman. Men hans nick ur friläge nuddade den bakre stolpen och gick förbi.

I den 69:e minuten kom Axel Vidjeskog in i stället för Topi Järvinen och Axel var därmed tillbaka i Jarotröjan efter en lång frånvaro. Genast efter bytet stratade Vidjeskog en kontring för Jaro. Inalien och Vidjeskog kom ensam med en försvarer men Inaliens försök att finta bort försvararen misslyckades. Vidjeskog fick ändå möjlighet att skjuta utanför straffområdet men skottet gick aningen förbi.

I den andra halvleken tilltog vinden alltmer och EIF kunde tack vare medvinden pressa tillbaka Jaro speciellt på fasta situationer.

I den 83:e minuten kom en krampande Joni Remesaho i byte och Marcel Wargh kom in i stället.

I den 86:e minuten vann Inalien en nickduell på mittplan och Olusanya fick möjlighet att visa sin snabbhet och spurtade iväg med bollen. Olusanya försökte passera Fillion med en liten lyftning men bollen tog i brästet på målvakten. Bollen studsade till Vidjeskog vid straffområdeskanten men han fick inte iväg skottet.

Matchen var en hård kamp ända till slutsignalen, men efter att Gelas frispark tog i stolpen, fick Jaroklacken möjlighet att stämma upp vinnarsången. Matchen slutade också i en Jaroseger med siffrorna 4-2. I och med vinsten steg Jaro till 30 poäng i tabellen, men placeringen är fortfarande trea eftersom både AC Oulu och KTP vann sina matcher. Jaro möter i sin nästa match MYPA borta på söndagen.