Utvisning sänkte FF Jaro

FF Jaro och TPS drabbade samman i en tät match på söndagen. TPS drog till slut det längre strået och vann matchen med 1-2 (1-1)

Det var ett taggat FF Jaro som tog emot TPS på Centralplanen. Tränaren Jimmy Wargh, assisterad av Kris Huckstepp, hade gjort en del ändringar efter cupmatchen mot MP. De spelare som vilade cupmatchen, nämligen Johan Brunell, Emile Paul Tendeng, Frankline Okoye och Markus Kronholm var all med i öppningselvan. Adam Widjeskog tog plats på mittfältet och högerbackspositionen sköttes av Aron Bjonbäck.

Och FF Jaro inledde piggt. Redan i den 4:e minuten fick FF Jaro en frispark frå ca 25 meter. Sotelo  slog frisparken men tyvärr hann inte Jarospelarna fram på bollen vid den bortre stolpen. Men i den 6:e spelminuten tvingades TPS-målvakten vittja målburen. Tendeng spelade ut till en fri Aron Bjonbäck på högerkanten. Bjonbäck avancerade och slog ett fint inlägg som Severi Kähkönen nådde med huvudet och nickade förbi en chanslös Jere Koponen i TPS-målet. FF Jaro ledde med 1-0.

FF Jaro pressade högt och TPS hade otroligt svårt att komma förbi pressen utan de tvingades spela bakåt och i sidled. I den 23:e minuten bröt Tendeng ett uppspel och spelade Myrevik på kanten. Myrevik tog sig fram ända till kortlinjen och passade snett bakåt  till Kronholm, som dock inte riktigt fick på ett ordentligt skott.

I den 42:a minuten skedde sedan det som fick matchbilden att helt ändra. TPS spelade in i mitten genom Jaroförsvaret och Olli Jakonen rusade fram. Sotelo blev aningen sen och Jakonen gick omkull. Domaren ansåg att det var ett friläge och lyfte det röda kortet åt Sotelo. Jarospelarna protesterade kraftigt och ansåg att den eventuella fällningen föregicks av offside och att Jakonen kastade sig. Men dömt är dömt och Sotelo åkte ut och TPS fick en frispark nästan på straffområdesgränsen. Daniel Rantanens skott räddades av Savchenko, men på returen var Olli Jakonen framme och satt bollen i mål vid den bortre stolpen. Lagen gick till halvtidsvila i ställningen 1-1.

Matchbilden blev av naturliga orsaker en annan i den andra halvleken. TPS hade ett stort bollinnehav utan att för den skull riktigt få till några farligare chanser. FF Jaros spel byggde till stor del på fasta situationer och på långbollar upp mot anfallet. I den 58:e minuten fick FF Jaro en hörna från vänster som Kronholm tog. Hörnan blev farlig och målvakten hade all möda i världen att avvärja. Några minuter senare var det TPS som fick en farlig fast situation med en frispark strax utanför straffområdeshörnet. Rantanen spelade frisparken kort till Kinnunen som drog på ett hårt pressat skott. Mykyta Savchenko i Jaromålet lyckades ändå få en hand på bollen och kunde styra den över via ribban. I den 65:e minuten fick TPS en ny frispark från nästan samma ställe. Denhär gången sköt Rantanen själv och bollen gick in i mål intill Savchenkos högra stolpe. TPS ledde matchen med 1-2.

I den 69:e minuten gjorde FF Jaro två byten. Markus Kronholm och Emile Paul Tendeng kom ut och Albin Björkskog och  Marcel Wargh kom in. I den 77:e minuten fick TPS ytterligare en frispark strax utanför straffområdeshörnet. Åter en gång var det Daniel Rantanen som ställde sig bakom bollen. Han får på ett hårt skruvat skott som Savchenko på något sätt lyckades få en hand på och bollen gick till en resultatlös hörna. I den 86:e minuten tog sig Albin Björkskog fram på vänsterkanten och passade inåt. Severi Kähkönen fick inte riktigt träff på bollen och målvakten kunde rädda. I den 90:e minuten kom Bjonbäck och Myrevik ut och ersattes av Antonio Hotta och Alex Ramsay. I den andra tilläggsminuten fick ännu TPS en sista chans att utöka sin ledning. Inbytte Jasper Jalonen skar inåt och blev fri med Savchenko . Hans lobb blev ändå för lång och bollen landade på nätttaket.

Trots ett fint spel så kunde FF Jaro inte rå på övermakten och TPS gick segrande ur matchen med siffrorna 1-2.