TPS vann stort i Åbo

TPS visade sig bli en så svår motståndare som man på förhand kunde vänta sig. Efter två snabba mål i inledningen av båda halvlekarna vann TPS till slut matchen med 4-1 (2-0).

Jaro kom till avspark med en förändring i laguppställningen jämfört med matchen mot MuSa för en vecka sedan. Förutom skadade Toró och avstängde Sotelo saknades nämligen även Patrick Byskata i uppställningen. Familjen Byskata väntar i dagarna tillökning och ”Patu” stannade därför kvar hemma när laget reste iväg redan på fredagen. In i stället i öppningselvan kom Samuel Uusitalo som mittback.

Matchinledningen blev för båda lagen aningen trevande även om TPS höll mera boll under de första tio minuterna. I den 11:e minuten fick TPS en frispark från högerkanten. Frisparken blev resultatlös men TPS skapade efteråt ett ordentligt tryck mot Jaromålet. Det hela slutade med att en Jarospelare stoppade ett inlägg från kortlinjen med handen och domaren tvekade inte utan pekade på straffpunkten. Ilari Mettälä steg fram och kunde enkelt rulla in bollen i målet efter att Jaromålvakten Thomas Olsen chansat. TPS gick därmed i den 13:e minuten upp i en 1-0 ledning.

TPS fortsatte att pressa relativt högt och Jaro hade stora problem att få spelet att flyta. I den 16:e minuten serverade ändå Johan Brunell en fin långpassning mot Albin Björkskog, men tyvärr fick inte Björkskog riktigt tag i bollen och chansen rann ut i sanden. Några minuter senare i den 19:e minuten kunde TPS gå upp i en tvåmålsledning. Albinjon Muzaci gav från vänsterkanten ett fint inlägg som gick över hela Jaroförsvaret till en fri Kasper Hämäläinen. Hämäläinen hade all tid i världen och kunde nicka in bollen i mål invid högerstolpen förbi en chanslös Olsen. TPS fortsatte att skapa chanser och i den 25:e minuten var 3-0 mer än nära. Serge Atakayi bröt in från högerkanten och kunde servera Mettälä men denne var aningen i obalans och hans skott gick högt över från femmeterslinjen.

Så småningom fick Jaro bättre tag i spelet efter den svåra inledningen och Jaro kunde under långa tider hålla bollen utan att för den skull kunna skapa några riktiga farligheter. Närmast kom laget i form av några hörnor. I den 40:e minuten avancerade ändå Jeremiah Streng efter fint spel av Jaro längs straffområdeskanten och fick på ett skott som Jere Koponen i TPS-buren ändå lätt kunde rädda. Minuten senare var Streng igen framme inne i straffområdet men även denna gång kunde TPS-försvaret reda ut situationen. I stället fick TPS ytterligare en fin chans i den 43:e minuten. Ett fint samspel mellan Atakayi och Mettälä bäddade för ett inlägg från Atakayi från kortlinjen. Det låga inlägget hittade Hämäläinen, men hans avslut gick över. På tilläggstid i en första halvleken skadade sig TPS-anfallaren Serge Atakayi i en löpning så pass att han tvingades byta och in i stället kom Elmo Heinonen.

Lagen gick till pausvila med TPS i en klar 2-0 ledning.

Jaro inledde den andra halvleken aggressivt och hade ett spelmässigt övertag. I 47:e minuten avancerar Samuel Haglund från högerkanten och får möjlighet att avluta, men tyvärr gick skottet högt över. Strax efteråt bygger Jaro upp ett fint anfall. Albin Björkskog och Samuel Haglund samarbetar men anfallet utmynnar endast i en resultatlös hörna. I 49:e minuten drar inbytte TPS-spelaren Heinonen på sig ett gult kort för en armbåge mot Jim Myrevik.

Jaros fina spel får ändå ett abrupt avbrott i den 55:e spelminuten när TPS ur en tillsynes ofarlig situation lyckas utöka ledningen. TPS´s målskytt nummer ett Joakim Latonen får på en drömträff från mer än 30 meter och trots att Olsen är bra med, så når han inte det hårda skottet som går i mål strax under ribban. TPS leder med 3-0. TPS fortsätter pressa och genast följande spelminut är Albinjon Muzaci fri med Olsen, men Olsen gör en fin fotparad och räddar. I  63:e minuten avgör TPS slutligen med ett snyggt mål. TPS-mittbacken Juhani Pikkarainen får i lugn och ro slå ett inlägg med vänsterfoten över Jaroförsvaret. Upp dyker Albinjon Muzaci och nickskarvar in bollen i mål över Thomas Olsen. Matchen står 4-0.

I den 66:e minuten gör Jaro ett dubbelbyte. Det är Juuso Aalto och Markus Kronholm som får ge plats åt Alex Ramsay och Roni Björkskog. Jaro fortsatte ändå att hålla bollen inom laget och i den 69:e minuten samspelade inbytte Ramsay och Jeremiah Streng, men slutresultatet blev endast en dubbelhörna.

I den 71:a minuten kunde Muzaci ha blivit tvåmålsskytt i matchen, men helt fri inne i straffområdet gick hans avslut på ett inlägg från högerkanten över målburen. Med ca 20 minuter kvar att spela gjorde Jaro på kort tid två byten. Först i den 76:e minuten kom Macauley Chrisantus in i stället för Albin Björkskog och i den 78:e minuten tvingades Samuel Uusitalo kasta in handduken på grund av en skada och ersattes av en säsongsdebuterande Pavle Milosavljevic.

Matchslutet blev händelserikt. I den 87:e minuten drog Elmo Heinonen på sig sitt andra gula kort och fick därmed uppsöka duschen i förtid med ett rött kort. Jaro fortsatte att trycka på och minuten senare får Remesaho iväg ett hårt skott som Koponen ändå får rakt i famnen. Jaros press gav TPS möjlighet till kontringar och efter en dålig passning från Jaroförsvaret blev Muzaci fri med Olsen, men  även denna gången drog Olsen det längre strået och räddade snyggt.  I den första tilläggsminuten av den andra halvleken fick Jaro en ny hörna, som denna gång slogs av Roni Björkskog. I kalabaliken framför målet tog bollen på armen på en TPS-spelare och domaren pekade på straffpunkten. Jeremiah Streng steg fram och slog in bollen vid målvaktens högra stolpe. Målvakten Koponen var bra med, men straffen var så pass hård att han inte riktigt hann fram. Detta var det sista som hände i matchen och matchen slutade i en rättvis hemmaseger med siffrorna 4-1. Resultatet betyder samtidigt att Jaro chanser till avancemang i fortsättningen är mikroskopiska. Laget har nu åtta poäng upp till andra platsen, som innehas av RoPS med en match mindre spelad, och nio poäng upp till serieledande TPS. I serien återstår ännu fyra matcher att spela.

I en intervju för Ruutu+ efter matchen konstaterade Joni Remesaho att laget sov i inledningen av den första halvleken och likadant efter en bra inledning av den andra. Laget försökte verkligen ännu vid ställningen 3-0 men att det fjärde målet blev för mycket. Joni konstaterade också att laget fortsätter att kämpa i alla matcher och så ser men var man landar.