TPS starkare i femmåls-kvällen

FF Jaro tappade ledningen än en gång när ledningen i pausen förbyttes i en förlust i full tid. Eliecer Espinosa var den som fällde Jaro med sitt hattrick och en händelserik match slutade 3-2 (1-2).

Niklas Käcko hade formerat om Jaros öppningselva en aning efter torsdagens match. Topi Valtonen, som dagen innan haft studentfest, ersattes i målet av Ville Seppä. Johan Brunell var tillbaka i försvarslinjen, likaså Otto Hirvonen. Severi Kähkönen, som gjorde ett piggt inhopp i torsdags tog en plats i öppningselvan som offensiv mittfältare. Axel Vidjeskog kom in som högerytter. Jaro inledde med formationen 4-3-3.

Matchinledning blev tråkig för Jaro. Endast tre minuter var spelade när matchen stod 1-0. TPS lyckades tas sig ur Jaros press och bollen spelades i steget till Oskari Jakonen. Jakonen droppade bollen bakåt till Espinosa vid straffområdeskanten, som sköt ett skott längs marken förbi Seppä och Jaro hamnade i underläge redan  matchinledningen.

Det tog en stund innan Jaro kom in i matchen igen men så småningom fick gästerna sitt eget spel att fungera. Jaro kvitterade i den 17:e minuten när Jaro med några passningar spelade bollen från vänsterkanten ut till höger och  Hirvonen fick tid och utrymme. Hirvonens inlägg blev perfekt och bollen nådde Kähkönen som säkert nickade bollen via en studs i mål och matchen stod 1-1.

Jaro gick glädjande till ledning i den 28:e minuten när Kristian Heinolainen tappade bollen på mittfältet och Washilly Tshibasu snabbt kunde kontra. Tshibasus låga inlägg var fint och Jahir Barraza, som snyggt gjort sig fri, kunde styra in bollen med högerfoten alldeles vid den bortre stolpen och Jaro gick upp i en 2-1-ledning.

Jaro hade i den första halvleken aningen mera boll men hemmalaget anföll aggressivt och skapade ett par halvchanser. Den kanske bästa chansen fick Mika Mäkitalo efter en frispark. Mäkitalo kunde skjuta direkt på wolley inne i straffomnrådet, men skottet gick till slut ganska högt över.

Jaro var nära att kunna utöka sin ledning när Kähkönen frispelades bakom försvarslinjen med några fina passningar. Kähkönen försökte ännu spela Barrazza, men Rasmus Holma hann täcka Kähkönens passning.

Lagen gick till pausvila med Jaro i en 1-2 ledning.

TPS fick en toppenchans när den andra halvleken var endast några minuter gammal. Holma kom på mittfältet hårt i ryggen på Barraza, men domaren såg ingenting fel i situationen. TPS passade ögonblickligen med lång passning Espinosa nästa fri, men Ville Seppä räddade Jaro med en fenomenal foträddning.

Seppä tvingades till fler räddningar ett par minuter senare när en passning aningen lyckosamt nådde Samuel Duah. Duah fick foten fri och sköt ett fint skott mot det bakre hörnet men en fenomenal tänjning av Seppä förhindrade ett mål.

TPS:s hårda press i inledningen av den andra halvleken avtog men just när det såg ut som om Jaro igen kunde ta över spelet, slog hemmalaget till och kvitterade. En utspark av Seppä blev aningen kort och TPS startade ett snabbt anfall. Situationen såg ut att redan ut att var över när Espinosa fick foten fri och sköt ett hårt skott från nästan 20 meter. Bollen smet förbi Seppä invid den främre stolpen och matchen stod 2-2.

Jaro gjorde sitt första byta strax efter kvitterningsmålet, när en välspelande Kähkönen fick ge rum åt Joni Remesaho. Som en följd av bytet flyttade Axel Vidjeskog in som offensiv mittfältare och Remesaho kom ut på högerkanten.

Espinosa fullbordade sitt hattrick i den 72:e minuten. Jaro gav flera gånger bort bollen till TPS på mittfältet och till slut straffade TPS och Espinosa blev fri med Seppä och hans avslut var klockrent och matchen stod 3-2.

Ett par minuter senar fick Jaro en möjlighet att kvittera. Ett inlägg från Vidjeskog sökte sig genom spelaropen och Remesaho fick möjlighet ur liten vinkel, men Anton Lepistö räddade med foten. Efter detta kom en haltande Milosavljevic ut i byte och i hans ställe kom Toni Takamäki in.

I den 83;e minuten hittade Darvin Chavéz Tshibasu med ett inlägg  inne i straffområdet men träffen blev dålig  och skottet misslyckades. Efter den situationen gjorde Jaro sitt tredje byte när Papa Niang ersatte Vidjeskog.

Jaro var centimetrar från en kvittering dryga tre mninuter innan slutet, när en passning från NIang sökte sig förbi alla till Barraza. Hans skott gick mot det främre stolpen men Lepola fick fingrarna på bollen och TPS klarade sig.

Jaro försökte i slutet skapa press mot TPS:s mål men utan att lyckas skapa några fler farligheter vilket betydde att matchen slutade med TPS vinst 3-2.