Topi Valtonen skrev 4 Laudatur. Även Olusanya och Ihalainen får vita mössan

FF Jaros representationlag får tre nya studenter när målvakten Topi Valtonen, ytterbacken Juuso Ihalainen och anfallaren Anthony Olusanya får ta på sig den vita mössan. Bäst klarade sig Valtonen i skrivningarna och skrev i Mäkelärinteen urheilulukio i Helsingfors hela fyra L, tre E och ett M.

Valtonens resultat höjs ännu av det faktum att han vid sidan av skrivningarna spelat fotboll på heltid först i Lahtis och sedan i Kajana och nu i Jakobstad. Han vill också ge ett stort tack till förutom det egna gymnasiet även till Lahden lyceo och till Kajaanin lukio.

- Samarbetet mellan gymnasierna har fungerat utmärkt. Mäkelärinteen urheilulukio har erbjudit fantastiska möjligheter till distansstudier, först i Lahtis, sedan i Kajana och nu i Jakobstad och samarbetet både med Lahtis och Kajana har fungerat friktionsfritt. Ett speciellt tack ännu till Pietarsaaren lukio och lärarna där, som hjälpt mig mycket under skrivningarna, tackar Valtonen.

Den unga målvakten skrev laudatur (L) i modersmålet, engelska, fysik ochi B-svenskan. Eximina cum laude approbatur (E) blev det i långa matematiken, kemi och biologi. Magna cum laude (M) blev det i långa tyska.

- Skrivningarna gick som helhet bra. Att ta dem i tre delar hjälpte och höll nere arbetsbördan en aning. Enklast var engelskan, som jag nu använder i vardagen ganska mycket, medan tyskan var utmanande eftersom jag inte får öva den så ofta. Jonas Emet har nog också orkat påminna mig om tyska resultatet nu efteråt, funderar Valtonen.

Juridikstudier intresserar

De fina betygen från gymnasiet öppnar även nya dörrar för Valtonen. Mest av allt intresserar kanske juridikstudier.

- Juridiska studier kanske intresserar mest, men just nu vill jag endast koncentrera mig på fotbollen, studierna kommer i ett senare skede. Jag reser ner till mina föräldrar i Tusby den första juni för att fira min examen tillsammans med släkt och vänner, säger han.

På frågan vem i laget som kunde tänkas mäta sig med honom i studentskrivningarna så behöver Topi inte fundera länge.

- Jas tror att Emil Öhberg skulle bjuda det bästa motståndet. Vi har för övrigt en fantastisk ”Goalkeeper Union” här i Jaro och jag trivs verkligen bra tillsammans med Emppu och Ville (Seppä). Även om vi hela tiden konkurrerar om speltid så drar vi ändå åt samma håll och tar hand om varandra. Det tycker jag är en verkligt fin sak.

Otroliga framsteg och författardrömmar

För Valtonen med fina studentvitsord har flytten till Jakobstad varit mycket lyckad. Hans spel har förbättrats otroligt på ett halvt år och det har också burit frukt spelmässigt i JBK målet och han har hittills släppt endast en boll bakom sig. Valtonen tycker också själva att han utvecklats. Förutom fysiken har även snabbheten i spelet och arbetet med fötterna förbättrats även om det finns en del att utveckla ännu i fotarbetet.

- Den pågående säsongen har hittills varit givande. Jag tycker att jag kommit bra in i laget och spelandet och tränandet känns bra och jag upplever att jag gått framåt en hel del. Ett stort tack för detta förtjänar Pontus Backlund och förhållandena här som är alldeles utmärkta. Jag har verkligt bra förspänt här när jag har möjlighet att spela med JBK som också har ett bra lag på benen, berömmer han.

- Jakobstad är en mycket vacker stad och vi har en mycket bra sammanhållning inom laget. Vi tillbringar också mycket av fritiden tillsammans. Annars fördriver jag mest tid med att spela Playstation. Men jag försöker också skriva lite på min fritid, avslöjar ynglingen.

Även Ihalainen och Olusanya ansluter till klubben med vita mössor

De två övriga spelarna i Jaro som får sina vita mössor, Jusa Ihalainen och Anthony Olusanya, är även de nöjda över att gymnasiestudierna nått sitt slut.

- Skrivningarna gick helt ok. De kunde säkert ha gått bättre men att ta sig igenom var första prioritet. Bäst gick språken, både svenska och engelska. Matematiken var aningen svårare, berättar Anthony Olusanya.

Fortsättningen för Jusa Ihalainen är i alla fall klar.

- Handelshögskolan är det som gäller, säger Ihalainen.

- Skrivningarna gick helt ok, att kombinera skola och fotboll har tidvis varit en utmaning för mig. Bäst lyckades jag i modersmålet och i historia. Svårast var matematiken, konstaterar den unga ytterbacken.