RoPS starkare i Cupöppningen

Matchen mellan FF Jaros och RoPS:s unga lag i finska cupen var situationsrik och till slut var RoPS det starkare laget och for iväg md segern med siffrorna 1-2 (0-1).

Precis som väntat bestod båda lagens öppningselvor av yngre spelare. I Jaro var det många spelare som fick debutera i representationslaget i en tävlingsmatch.

Jaro skapade direkt i den första minuten en farlighet. Jim Mrevik rusade förbi sin vänsterback och gav en passsning diagonalt längs straffområdesgränsen. Alex Ramsey och Joni Remesaho fick möjlighet att skjuta men skotten blockerades. Till slut gav Remesaho ett fint inlägg in framför målet. Myrevik försökte nå bollen men fick ingen ordentlig träff och styrningen gick utanför.

Tre minuter senare lurade Remesaho en försvarare inne straffområdet och fick möjlighet att skjuta ur ett fint läge men skottet blev kraftlöst och RoPS-målvakten Mikko Rantala kunde relativt lätt rädda.

Efter en kvarts spel fick Jaro till ett fint anfall ute på högerkanten. Marcel Wargh fick till slut en skottchans från ca 16 meter. Skottet med vänsterfoten var bra, men gick så pass rakt på målet att Rantala kunde boxa ut bollen till lugnare vatten.

RoPS hade kanske aningen mera boll i inledningen av matchen, men gästernas första riktiga farlighet kom ändå först i den 24:e minuten. Didis Lutumba-Pitah kom till skott inne i straffområdet, men Topi Valtonen räddade snyggt.

Efter en halvtimmes spel fick Jaro en ypperlig chans. Först blockerade Simon Uusitalo snyggt en RoPS-chans i det egna straffområdet och Jaro kunde snabbt kontra. Benjamin Östman spelade snyggt fram till Joni Remesaho som serverade Jim Myrevik inne i straffområdet. Myreviks skott misslyckades emellertid och bollen studsade i famnen på Rantala.

Det blev ändå RoPS som gjorde matchens första mål när matchen spelats cirka 38 minuter. Otto Kemppainen gav ett fint inlägg mot mål och Jarkko Luiro fick helt fri nicka bollen med kraft förbi Valtonen och matchen stod 0-1.

Luiros mål blev första halvlekens enda och lagen gick till pausvila med RoPS i en 0-1 ledning.

I paus gjorde Jaro ett byte och Juuso Öst ersattes av Samuel Haglund. Haglund blev vänsterytter och Myrevik flyttade ner som ytterback bakom Haglund.

Jaro inledde den andra halvleken piggt och skapade två chanser under de första fem minuterna. Remesahos skott gick över och Rantala rädade Haglunds skott och ingen rödtröja hann fram på returen.

Efter en timmes spel gjorde Jaro sitt andra byte och Alex Ramsay kom ut och Albin Björkskog in.

I en 65:e minuten hittade Myrevik Björkskog med en fin framspelning, men den unge anfallaren fick bråttom med avslutet på grund av att målvakten kom emot och styrningen rullade långsamt förbi målet.

Jaro kvitterade i den 70:e minuten när Benjamin Östman med en frispark från mittplan precist hittade huvudet på Samuel Uusitalo som snyggt nickade bollen utom räckhåll för Rantala och matchen stod 1-1.

Strax efter målet kom Simon Uusitalo ut och in istället kom Sebastian Huldén. I och med det bytet flyttade Wargh ner som mittback och även Lähdesmäki flyttade neråt ett steg i Jaros formation.

Tio minuter före slutsignalen kom RoPS i ett snabbt anfall och Sampo Ala-Iso serverade Miska Ylitolva en fin passning vid femmeterslinjen men en fenomenala fotparad från Valtonen räddade Jaro undan ett säkert baklängesmål.

RoPS slog ändå in ett ledningsmål i det följande anfallet. Vertti Hänninen lyckades snyggt få foten fri vid straffområdesgränsen och sköt snyggt in bollen vid den främre stolpen förbi Valtonen och RoPS ledde med 1-2.

Efter målet kom Adam Sundelin in i stället för Lähdesmäki.

I slutet av matchen var det Samuel Haglund som kom närmast en kvittering. Han fick bollen efter en crossboll av Samuel Uusitalo och sköt ett eldigt skott från utsidan av straffområdet, men skottet gick aningen förbi.

När Jaro med alla medel försökte få till stånd en kvittering blev Degerman på tilläggstid frispelad, men Valtonen räddade.

Matchen slutade i vinst för RoPS med 1-2.