Matchen mellan FF Jaro och KPV slutade mållös

Den andra derbymatchen inom en vecka slutade oavgjord 0-0 på Centralplanen i Jakobstad inför 1478 åskådare.

Både FF Jaro och KPV kom vingklippta till den första matchen i augusti. Jaros saknade fortfarande målvakten Thomas Olsen, lagkaptenen Johan Brunell samt den lettiske backen Krists Gulbis. I KPV var Angel Zapata avstägd. Sebastian Mannström inlede match trots att han inte var helt i skick.

Jaro inledde sin andra match på rad med för laget aningen ovana spelsystemet 4-3-3, men därtill tvungna på grund av skadorna i backlinjen. Denna gång inledde Reid och Byskata som mittbackar. Sotelo var tillbaka i öppningselvan efter sin avstängning .

FF Jaro var det starkare laget i inledningen av matchen, men utan att skapa några riktigt farliga chanser. Den första halvleken var relativt söndrig. Redan efter den första spelminuten var matchen avbruten när Chantzopoulus i KPV skadade benet. Bortalaget tvingades också i den första halvleken till två byten. Det första redan efter14 minuters spel när Justus Lehto tvingades i byte ochersattes av Harri Heiermann. I anfallet innan bytet fick Jaro till sitt första riktiga anfall när Chrisantus spelade fram hemmadebuterande Jeremiah Streng. Chantzopoulus tvingades fälla Streng med en  frispark som följd och ett gult kort till KPV-spelaren med nr 21 på tröjan. Frisparken sköt Samuel Haglund strax utanför den främre stolpen.

Fem minuter senare avancerade en pigg Haglund tack vare sin snabbhet från sin högerbacksposition längs högerkanten ända till ett tiotal meter från målet. KPV:s Heinonen tvingades fälla Haglund med matchens andra varning till bortalaget och en frispark ur ett fint läge för hemmalaget som följd. Denna gång var det Guillermo Sotelo som sköt med vänsterfoten ett skott som touchade försvarsmuren och gick aningen förbi den främre stolpen.

Efter en halvtimmes spel tvingade KPV till sitt andra byte när Sebastian Mannström inte kunde fortsätta spela. In i stället kom Santeri Mäkinen.

Ett par minuter senare fick KPV sin första hörna som utmynnade i lagets första målchans. Bollen blev att snurra i fötterna på Jarospelarna och hamnade till slut hos Chantzopoulus. Hans skott gick via Jaroben till en ny hörna. Jaromålvakten Savchenko boxade bort den påföljande hörnan till lugnare vatten. I följande anfall höll KPV-målvakten Lazarev på att tappa bollen inne i boxen till Streng, men lyckades till slut finta bort den unga Jaroanfallaren.

Den första halvleken hade hela sex tilläggsminuter och under dessa skapade KPV ännu ett par chanser, men endera så var avsluten dåliga eller så stod Savchenko i vägen.

Inför den andra halvleken gjorde båda lagen varsitt byte. Jaro tvingades byta ut Myrevik och in i stället kom Alex Ramsay och i KPV kunde Chantzopulus inte fortsätta och in i stället kom Tommi Saarinen.

Bortalaget inledde den andra halvleken piggare. I den första minuten trodde KPV redan att de gått upp i ledning men situationen föregicks av en offside.

Och i den följande minuten fick Heiermann möjlighet att skjuta  på ett inlägg från Kouaidio, men Savchenko räddade snyggt. Och inte ens en minut senare kom KPV:s Akpoveta nästan fri ute på vänsterkanten. Han fick dock en dålig vinkel och avslutet gick via Savchenko parallellt med mållinjen till ett inkast.

Jaro tog sig igen in i matchen och fick till en del anfall men inga direkta farligheter. Spelet böljade från sida till sida men det var bortlaget som fick de farligare chanserna. Santeri Mäkinen fick möjlighet att nicka mitt framför målet men Savchenkos fina reflexer räddade Jaro från et baklängesmål.

I den 63:e minuten sökte Jaro ny energi i anfallsspelet, Juuso Aalto och Albin Björkskog kom in i stället för Joni Remesaho och Macauley Chrisantus.

Men redan i följande anfall fick KPV sin bästa chans i matchen, när ett långt inkast från Kyle Curinga skarvades mot den bakre stolpen. Andersen fick möjlighet att skjuta ur närläge men bollen hamande i sidonätet. Några minuter senare tvingade Byskata fälla Mäkinen vi straffområdeshörnet och fick ett gult kort. Frisparken sköt Andersen förbi den främre stolpen.

När det återstod ca 20 minuter av matchen kunde Jaro igen tack vare Haglund avancera med bollen längs högerkanten och få en passning till Aalto. Hans inlägg  gick dock aningen över Streng. Ett par minuter senare fick Haglund en chans att skjuta men skottet gick tätt förbi den bakre stolpen. Efter detta tvingades Jaro igen till ett spelarbyte. Juuso Aalto tvingades av plan på grund av en skada och in i stället kom Tuomas Lähdesmäki.

Matchslutet dominerades av Jaro. Fem minuter innan ordinarie matchtid tog slut lyckades Streng ta sig fram till 16 meters linjen, men skottet gick igen strax utanför den bortre stolpen. Någon minut senare gjorde Savchenko matchens viktigast räddning när han stoppade en ny nick från Mäkinen och Sotelot kunde framför målet rensa bort returen.

På tilläggstid fick Jaro ännu in bollen ett par gånger i straffområdet men utan att få till ordentliga målchanser. Matchen slutade till båda lagens besvikelse mållös.

Jaros nästa hemmamatch spelas söndagen 22.8 kl 18.30 mot Jippo från Joensuu.