KuPS avgjorde i den andra halvleken

FF Jaro gjorde en fin första halvlek mot KuPS och jakobstadslaget ledde matchen med 0-1 i halvtid. I den andra halvleken gick KUPS ändå sin egen väg och vann matchen med 5-1.

FF Jaro hade klart flera alternativ till laguppställning än i sina tidigare matcher och många spelare tvingades inleda matchen på bänken. För första gången för säsongen återfanns Patrick Byskata, Toró och Tyler Reid med i uppställningen. Av dem var det dock endast Byskata som återfanns i öppningselvan och då som mittback.

KuPS inledde däremot med nästan bästa möjliga manskap och kuopiolagets öppningselva är också med finländska mått verkligt stark.

Jaro fick en dröminledning på matchen och bollen låg bakom KuPS målvakt redan efter en halv minuts spel. Guillermo Sotelo och Samuel Haglund spelade ett inkast snabbt och Haglund tog sig förbi  Diogo Tomas och gav ett lågt inlägg mot straffpunkten. Tuomas Lähdesmäki  fick en något oren träff på bollen och bollen dalade över Otso Virtanen in i det bakre krysset och Jaro ledde med 0-1. Målet var samtidigt det första målet som Virtanen släppt in för säsongen.

Matchen fick en olycklig vändning i den tionde minuten när  Krists Gulbis, som inlett matchen strålande, fick en hård smäll i samband med en hörna. Den lettiske spelaren låg länge kvar på plan men tog sig till sist upp. Men han kunde inte fortsätta matchen och in i stället för Gulbis i mittförsvaret kom Samuel Uusitalo efter ca en kvarts spel.

Et par minuter senare lyckades  Santeri Haarala få in bollen i Jaros målbur men hade innan det gjort ner Sotelo.

Ju längre halvleken led desto mer tog KuPS över spelet, men Jaro lyckades försvara sig bra. KuPS försökte bygga upp spelet speciellt på sin egna vänsterkant och skapa ett spelarövertag, men framförallt Aron Bjonbäck var på utmärkt spelhumör och vann ofta duellerna mot Urho Nissilä och Daniel Carillo.

Tio minuter innan pausvilan var KuPS verkligen nära en kvittering efter att Jaroförsvaret inte lyckats stoppa Haarala. Hans hårda skott tog dock i ribban och studsade tillbaka ut på plan.

Jaros press fungerade verkligt bra under den första halvleken, vilket man såg ett bra prov strax innan paus. Jaro stal bollen av Nana Boateng på mittfältet och efter en snabb passning förökte Alex Ramsay från långt håll lobba in bollen förbi Virtanen men lobben gick aningen över.

Lagen gick till pausvila med Jaro i en 0-1 ledning.

I inledningen av den andra halvleken höll KuPS bollen bra och skapade en riktig farlighet som dock slutade med en offsideavblåsning. I sammma situation fick Bjonbäck en hård smäll på foten och tvingades byta. In i stället kom Jarodebutanten Tyler Reid. Samtidgt gjorde Jaro ett andra byte och Ramsay ersattes av Albin Björkskog.

Nästan genast efter bytena kvitterade KuPS. En hård frispark från kanten hittade  Diogo Tomas som kunde nicka in bollen i mål till ställningen 1-1.

Några minuter senare gjorde KuPS sitt andra mål och även det på en fast situation. En låg hörna in framför mål och Taneli Hämäläinen kunde enkelt styra bollen i mål.

Efter det målet bytte Jaro in Toró i stället för Marcel Wargh.

Den andra halvleken var en uppvisning av KuPS och lagets tredje mål när laget kunde ta sig förbi Jaros press och skapa en farlig kontring medan Jaro var helt i obalans. Till slut nickade Santeri Haarala framför målet in bollen och matchen stod 3-1.

En dryg kvart innan slutsignalen gjorde Jaro ännu två byten när Joni Remesaho och Tuomas Lähdesmäki ersattes av Benjamin Östman och Juuso Aalto. Den senare gjorde därmed sin debut i jarotröjan. Samtidigt gjorde KuPS hela sex byten.

Strax efter bytena fick KuPS ett mål som gåva när Reid skyddade bollen och Valtonen försökte ta den. Bollen slant ändå ur Valtonens grepp och Iiro Järvinen kunde skjuta bollen i nästan tomt mål och matchen stod 4-1.

Jaros sista byte kom ca tio minuter innan slutet när Simon Uusitalo ersatte Sotelo.

KuPS kunde ännu i slutet hyfsa till siffrorna ytterligare när Eetu Rissanen efter en felpassning från en Jarospelare fick möjlighet att skjuta och Rissanens avslut var säkert och ställningen var 5-1.

Jaro tröttnade i den andra halvleken och KuPS kunde utnyttja de stora ytorna och skapa spelarövertag. Efter Rissanens mål fick KuPS ännu ett anfall med spelarövertag men bollen tog i stolpen och Jaro såg ut att rida ut stormen tills KuPS ännu fick en straff efter ett misstag av Toró. Topi Valtonen visade dock igen att han är svår att överlista från straffpunkten och han räddade straffen från Janis Ikaunies.

Matchen slutade med vinst för KuPS med siffrorna 5-1. FF Jaros nästa träningsmatch spelas om en vecka i Åbo och då står FC Inter för motståndet.