KPV tog hem segern i säsongens första lokalderby

Efter en utmärkt insats i matchen mot SJK nådde inte Jaro upp till samma nivå i den sista matchen i finska cupen mot KPV. KPV tog hem segern med siffrorna 4-2 (2-1).

Tomi Kärkkäinen hade gjort en del förändringar i Jaros laguppställning sen matchen mot SJK. Den skadade Seth Paintsils plats togs av Severi Kähkönen. Nya i försvarslinjen i öppningselvan var Ilari Antila och Toni Takamäki. William Rosenlöf vaktade Jaromålet.

Matchens inledningsminuter var jämna, men redan i den sjätte minuten gick KPV upp i ledning, på sin första målchans. Kalle Multanen kom åt att nicka ur helt öppet läge från 10 meter och Multanen styrde bollen i det nedre bortre hörnet,  1-0.

Jaros svar kom i den 19. minuten. Sjöstedt kämpade fint om bollen på högerkanten och fick till slut en frispark med sig. Frisparken slogs av Kim Böling och Pavle Milosavljevic var framme och nickade in bollen till 1-1.

Efter en halvtimmes spel bjöds Multanen på ett ypperligt läge att föra upp hemmalaget i ledning. Han kom åt att nicka helt fritt vid bortre stolpen men denna gång misslyckades nicken och bollen gick klart förbi.

KPV hade också ett par andra chanser inom ett par minuter. Först sköt Milos Josimov en farlig frispark från långt håll, som Rosenlöf med stor möda kunde styra till hörna. Strax därpå kom Hasanzada åt att skjuta inne i straffområdet, men hans skott gick över.

KPV gick upp i ledning i den 41. minuten. Hemmalagets Nissisen spelade upp bollen på mitten, där Konstantin Yaroshenko hittade en överraskande öppen Multanen, som från straffområdesgränsen fint satte opp bollen i krysset.

KPV ledde matchen med siffrorna 2-1 i pausvilan.

Efter pausen fick Jaro ett par halvchanser genom Christopher Mandiangu. På det första inlägget var Jovovic nära att komma åt att nicka in kvitteringen, men serben kunde inte riktigt nå bollen med huvudet. I det andra läget kunde Josimov blockera Mandiangus skott.

KPV gjorde det tredje målet, som kändes rätt avgörande, i den 52. minuten. Rosenlöf lyckades inte boxa bort bollen vid en frispark utan bollen studsade i mål via Josimov och siffrorna stod 3-1.

Jaro gav ändå inte opp utan kunde reducera matchen i den 56. minuten. Jovovic hämtade bollen ute på vänsterkanten och slog en ypperlig boll mellan målvakt och försvare där Mandiangu fanns på plats och kunde styra bollen i mål, vilket också var hans första mål i Jaro-tröjan.

Jaro fick inte glädja sig över målet länge, då Josimov satte en frispark i mål från 25 meter och matchen redan stod 4-2.

En kvart före slutet tog sig Mandiangu förbi backen ute till höger och slog ett inlägg mot främre stolpen där inhoppare Anthony Olusanya skarvade vidare men styrningen ur ett svårt läge gick förbi.

KPV hade ett par chanser mot slutet av matchen att ytterligare snygga upp målsiffrorna men det blev inga fler mål och matchen slutade 4-2. Därmed tog också Jaros resa i årets finska cup slut.

Kärkkäinen: ”Kanske vi hade för höga tankar om oss själva”

FF Jaros chefstränare var inte alls nöjd med det egna lagets insats.

– Detta var en bra lektion för oss och vi kom ner på jorden ordentligt. Nu kunde spelarna se att om vi inte gör vissa saker på planen så blir det inget av spelet. Kanske vi trodde för mycket om oss själva efter den förra matchen. Kvaliteten var betydligt sämre i dagens match jämfört med matchen mot SJK. I den första halveken var vi passiva och försvarade stillastående. Spelet blev en aning bättre i den andra halvleken och KPV kunde inte spela sig fram till chanser förrän riktigt mot slutet av matchen.

– Rotationen i laguppställningen var planerat till dagens match. Vi gjorde upp planerna redan då matchprogrammet stod klart. Jag tycker ändå inte att rotationen var orsaken till det svaga spelet utan sättet på vilket vi spelade.

– William Rosenlöf fick värdefulla minuter i målet i dag. Han är en och tar lärdom av detta. I övrigt också fick flera yngre spelare spela värdefulla minuter, kommenterade Kärkkäinen.