Jaro vann matchen mot Vasa IFK

Efter en besvärlig första halvlek lyckades Jaro till slut fälla Vasa IFK i en träningsmatch med siffrorna 4-1 (1- 1). Av testspelarna stod Topi Järvinen för två av Jaros fullträffar.

Båda testspelarna återfanns i Jaros öppningselva med Topi Järvinen som högerytter och den 195 cm långa anfallskolossen Ferdinand Takyi som center. Även Toni Takamäki, med sitt färska kontrakt, fanns med i öppningselvan som Johan Brunells stopperpar.

Gästerna inledde mathen med ett rörligt spel och tack vare sitt aktiva spel lyckades blåtröjorna flera gånger stjäla bollen. Matchens första mål kom också i Jaro ände, när bollen aningen tursamt studsade till Mustafa Maki i strafformrådet. Maki fintade bort Topi Valtonen och sköt bollen i tomt mål.

Jaro hade under den första halvleken stora problem att skapa farligheter. Jaro kvitterade dock i den 39:e minuten och målet kom aningen onödigt ur gästernas synvinkel. En boll vid sidlinjen gick klart över linjen från en Jarospelare men inkastet blev ändå rödtröjornas. Medan gästerna förvånade såg på utnyttjade Jaro situationen. Efter ett par snabba passningar spelades bollen till Jim Myrevik som frispelade Järvinen och han gjorde inget misstag utan placerade bollen säkert i det nedre hörnet och matchen stod 1-1.

Jaro var nära att gå upp i ledning bara en minut senare. Markus Kronholm tilldömdes aningen enkelt en frispark från 17 meter och hans hårda frispark nuddade stolpens utsida och gick förbi.

Jaro gjorde tre byten i halvlek. Marcel Wargh, Severi Kähkönen och Anthony Olusanya kom in i stället för Markus Kronholm, Axel Vidjeskog och Jim Myrevik.

Det var ett rörligare Jaro som kom in till andra halvlek och första chansen kom i den 49:e minuten. Topi Järvinen bäddade för Takyi en utmärkt chans. Järvinen fintade bort sin försvarare och hans inlägg hittade huvudet på Takyi, men denne fick inte riktigt träff på bollen och nicken från ett par meters håll gick klart över.

Jaro var i den andra halvleken klart bättre än i den första  oich alla tre bytesspelaren bidrog med mera fart till spelet. Efter en timmes spel var Järvinen nära att näta en andra gång. Takyi kunde nicka efter en hörna och bollen blev kvar framför målet. Järvinen kunde skarva bollen med ryggen mot målet men bollen gick aningen över.

Vasa IFK gjorde ett flertal byten i den andra halvleken vilket öppnade upp för Jaro och hemmalaget rymde till slut sin väg i matchen.

Jaros välförtjänta ledningsmål kom  i den y65: minuten. En crossboll från Brunell nådde Kähkönen inne i straffområdet. Severi spelade bort försvararen och passade snett bakåt åt Jean Mabinda som exakt placerade bollen i det bortre hörnet.

Jaros tredje mål kom i den 68:e minuten efter att Takyi fälldes inne i straffområdet och domaren blåste straffspark. Brunell sköt bollen bombsäkert i mål och matchen stod 3-1..

Jaros fjärde mål kom tio minuter innan slutet när Takyi nästan frispelade Järvinen och denne sköt bollen i det bortre hörnet och spikade slutsiffrorna till 4-1.

FF Jaros tränare Niklas Käcko tyckte att det fanns mycket att förbättra i lagets spel efter den första halvleken.

– Vi hade i den första halvleken många problem på olika områden. På mittfältet hittade spelarna inte riktig utrymme och passningsspelet var dåligt. Vi ville  spela mot Vasa IFK eftersom de vill spela ett tätt spel och vi hade problem med det i den första halvleken. Vi bytte spelsätt på mittfältet till andra halvlek så att vi hade en spelare som offensiv mittfältare och det förenklade vårt spel. Å andra sidan gjorde motståndarna många byten och det påverkade säkert deras spel.

– Av testspelarna har Topi Järvinen snabba fötter och han avslutade noggrannt. Ferdinand Takyi är en nästan tvåmeter lång spelare och då är spelet i Tellushallen inte det enklaste att visa upp sig i. Han försökte ändå göra de rätta sakerna på plan. Men till exempel han huvudspel är inte av bästa kvalitet. Det blir svårt att ta beslut eftersom det sist och slutligen verkligen är svårt att veta hur spelaren fungera utomhus. Hur som helst söker vi två spelare ännu. En är en vänsterfotad vänsterback. en andra kan endera vara en renodlad center eller till exempel en kantspelare och då kan vi flytta Anthony Olusanya in i mitten som center, funderade Käcko.