Jaro tog klar seger över PKKU

PKKU kunde inte stå emot Jaro i matchen i den finska Cupen, utan Jaro vann matchen med 4-0 (2-0) trots att laget missade en hel del målchanser. Samba Sillah gjorde 2 mål och Seth Paintsil och Sasa Jovovic ett mål vardera.

Flera Jaro spelade led av influensa och speciellt på mitten av mittfältet hade lagledningen inte många valmöjligheter. Därför spelade också Pavle Milosavljevic, som normalt håller till på mittbackspositionen, den första halvleken som defensiv mittfältare. Christopher Mandiangu gjorde sin debut i Jaro-skojrtan som höger ytter.

PKKU inledde matchen rätt skarpt och Jaro hade under de inledande minuterna vissa problem med att bygga upp anfall. Efter en dryg kvarts spel började det dock hända och Jaros första mål var ett fint uppbyggt anfall. Samba Sillah öppnade på vänstra kanten till Seth Paintsil, som väggspelade med Sasa Jovovic. Paintsil kom in i straffområdet ock passade ännu in framför målet dit Sillah hunnit springa och avsluta anfallet. Sillah satte bollen säkert i mål, 1-0.

Gästerna försökte öppna via försvaret men Jaro kunde vid flera tillfällen pressa åt sig bollen och i  den 18. minuten ledde detta till ett mål. Paintsil bröt en passning vid straffområdesgränsen, kom ensam mot målvakten och kunde säkert sätta bollen i målets nedre hörn.

Jaro hade flera ypperliga målchanser under den första halveleken och anfallstrion Paintsil-Jovovic-Mandiangu var för svårstoppade för gästerna. Efter en dryga halvtimmes spel spelade Mandiangu fram Paintsil till en helt öppet läge men denna gång tog ghanaiten för lång tid på sig och situation rann ut i sanden.

Matchen stod 2-0 vid pausvilan, men siffrorna kunde ha varit klart större för hemmalaget.

Jaro gjorde ett byte till den andra halvleken då Thomas Kula som återhämtat sig från influensa kom in i stället för Ilari Antila. Kula tog sin normala position på mittfältet och Milosavljevic tog steget ner till försvarslinjen.

Spelbilden var i stort sett den samma efter pausvilan, Jaro skapade lägen men slarv i avsluten samt PKKU målvakten Antti Silvennoinens fina räddningar höll siffrorna oförändrade en god stund.

Speciellt Mandiangu hade flera lägen i den andra halvleken men tyskens första mål i Jaro- skjortan låter vänta på sig. Mandiangus bästa chans kom efter en timmes spel då Paintsil snurrade upp gästernas försvar och passade till Mandiangu vid straffpunkten. Denne fick iväg ett hårt skott men  Silvennoinens paradräddning avvärjde situationen.

Jaro gjorde ytterligare två byten i den andra halvleken då de unga Jusa Ihalainen samt Axel Vidjeskog fck spela viktiga minuter. Vidjeskogs inhopp gjorde att Mandiangu spelade resten matchen som släpande anfallare.

Jaros tredje mål lät vänta på sig ända till den 74. minuten. Mandiangu fälldes alldeles utanför straffområdet och Jovovic satte kallt bollen över muren och i det främre hörnet och Jaro ledde med 3-0.

Kvällens finaste mål kom i den 84. minuten. Mandiangu passade till Sillah som från straffområdeshörnet satte upp bollen i det främre krysset. Sillahs andra mål för dagen förde upp Jaro i en 4-0 ledning.

I Jaros led var det speciellt Paintsil som underhöll hemmapubliken med att vid ett flertal tillfällen löpa med bollen genom gästernas försvar. Den finaste löpningen kom alldeles i slutet av matchen då Paintsil startade på den egna planhalvan och tog sig förbi flera spelare men Silvennoinen fick fingerspetsarna på bollen och kunde styra bollen förbi bortre stolpen.

Matchen slutade 4-0 i Jaros favör.

Kärkkäinen hittade saker att bättra på

FF Jaros chefstränare Tomi Kärkkäinen hittade saker att bättra på i det egna lagets spel.

– En fin seger men känslan blev rätt tudelad från matchen. Spelet for från ända till ända alltför mycket och vi borde utnyttja våra chanser mer effektivt så att detta inte skulle ske. Det är ändå ett gott tecken att vi skapar en hel del chanser. Det som var bra i dag var att vi gjorde 4 mål och motståndarna hade noll målchanser. Försvarslinjen gjorde sitt jobb bra i dag. Spelet blev rätt stillastående mot slutet av den frösta halvleken så jag var tvungen att påpeka om detta vid pausvilan så att vi började jobba igen. Vi måste var mer kliniska inne i boxenså att vi inte behöver springa ner och försvara. Anfallarna blev stillastående strax före pausvilen, förutom Jovovic som jobbade föredömligt för laget. Sasas arbetsmoral kunde alla ta modell av. Så funkar en proffsig spelare, berömde Kärkkäinen om Jovovic.

– Milosavljevic inledde på mittfältet i dag därför att vi inte hade spelare att sätta dit, då Strömbäck, Kähkönen och Kula alla haft influensa. Milosavljevic skötte jobbet bättre i dag än i matchen mot TPV. Christopher Mandiangu har varit här bara en kort tid ännu och vet inte helt vad som förväntas av honom i olika situationer. Han kunde ha gjort ett hattrick i dag och gjorde vissa beslut som vi måste korrigera. Men det är förståeligt då han har stor vilja att visa vad han kan och att göra mål, kommenterade Kärkkäinen.