Jaro tog en fin seger i Vasa

Play

Jaro fick en drömstart på onsdagens derby och ledde matchen med 0-2 efter mål av Topi Järvinen och Markus Kronholm. Men det blev ändå en hård kamp om poängen när VPS i den andra halvleken reducerade matchen, men till slut avgjorde Will Inalien matchen och segersiffrorna skrevs 1-3 (0-2). Poängen var oerhört viktiga för Jaro nu när säsongen i Ettan börjar närma sig sin klimax.

Niklas Käcko hade tvingats göra en förändring i öppningselvan från matchen mot AC Oulu. Toni Takamäki tvingades stå över matchen på grund av skada men till all lycka för Jaro så var Oskar Sandström tillbaka i spelskick och han tog nu Takamäkis plats som mittback.

Efter den stora förlusten i augusti sökte VPS helt säkert få till en bättre inledning på match, men så blev det inte, utan det var Jaro som höll i taktpinnen till en början. I den femte minuten bröt Toró på sitt typiska sätt på mittfältet och fick tillbaka bollen av Olusanya. Torós inlägg landade perfekt mellan målvakten och mittbackarna och Topi Järvinen kunde snyggt  från femmeterslinjen styra in bollen under ribban  och Jaro ledde med 0-1.

I den 12:e minuten verkade VPS:s kvittering mera än nära. Eetu Puro spelade ut bollen till höger till Eetu Rissanen och hans låga passning kom ca 7 meter från mållinjen och Steven Morrisey kunde skjuta ur ett öppet läge, men jamacanens skott gick över.

Ett par minuter senare slog Jaro till igen. Efter en hörna för VPS kunde Jean Mabinda starta ett snabbt anfall för Jaro. Joni Remesaho tog sig förbi Ian Garrett och Jaro fick till ett anfall med manövervikt. Remesaho tog sig fram nästan ända till straffområdesgränsen och passade i sidled till Markus Kronholm som precist sköt bollen i det bortre hörnet förbi Rasmus Leislahti och matchen stod 0-2.

I den 25:e minuten fick Jaro en jobspost när Toró, som igen en gång inlett matchen suveränt, tvingades byta på grund av skada. In i stället kom ett par minuter senare Jim Myrevik.

I den 35:e minuten skarvade Ville Koskimaa en sidofrispark till Samu Alanko. Alanko fick möjlighet att skjuta från några meters håll, men Emil Öhberg gjorde en fantastisk räddning och via stolpen tog sig bollen tillbaka in på planen. Jaroförsvaret kunde därefter slå bollen till en hörna.

Efter en lång VPS-dominans  var Jaro nära att slå in en tredje fullträff ännu innan pausvilan. Mabinda gav ett inlägg från höger och Topi Järvinen kunde nicka, men Leislahtis fantastiska räddning höll VPS i matchen.

Lagen gick till pausvila med Jaro i en 0-2 ledning.

VPS reducerade när den andra halvleken var endast fem minuter gammal. Jaro försvarade alltför passivt och Samba Sillah kunde avancera med bollen in i mitten från straffområdets hörn och väggspelade med Alanko. Efter Alankos passning tillbaka fick Sillah fritt skjuta inne i straffområdet och bollen smet oemotståndligt förbi Öhberg och matchen stod 1-2.

Jaro gjorde i den 63;e minuten sitt andra byte när Topi Järvinen gjorde plats för Will Inalien. Efter det byttet kom Jaro bättre in i matchen igen.

Hjälten från Jaros förra match Inalien var också nära att slå till ett par minuter senare. Remesaho frispelade Inalien bakom försvarslinjen och Inalien lobbade bollen förbi Leislahti, men oturligt för Jaro även aningen förbi målet.

Ca tjugo minuter innan slutet tog sig Alanko förbi Mabinda och kunde igen passa snett bakåt från kortlinjen och Morrissey kunde skjuta på en rullande boll men skottet gick igen högt över.

I den 74:e minuten gjorde Jaro sitt tredje byte när Axel Vidjeskog ersatte Joni remesaho.

Ett par minuter efter bytet vann Olusanya en duell inne i staffområdet. Tog ett par beröringear mot mitten och avfyrade ett skott ur ett fint läge men Rasmus Leislahti töjde sig och gjorde en viktig räddning för VPS och han kunde  rädda skottet som kom aningen för mycket i mitten av målet.

Den största anstormningen från VPS verkade komma i inledningen av den andra halvleken och sju minuter innan full tid kunde Inalien avgöra matchen slutgiltigt. Kähkönen rusade med bollen mot straffområdet och bollen hamnade hos Inalien, som inte missade ett andra friläge med Leislahti, utan amerikanens skott smet perfekt in i det bakre hörnet förbi Leislahti och siffrorna ändrade till 1-3 på resultattavlan.

Jaro fick ännu på tilläggstid två möjligheter att snygga till siffrorna. Axel Vidjeskog frispelade Anthony Olusanya, men hans sista beröring blev aningen för hård och Leislahti hann täcka Olusanyas försök. Returen blev ändå hos Olusanya som passade Vidjeskog men hans skott räddades snyggt av Leislahti alldeles vid den bortre stolpen.

Matchen slutade med en Jarovinst 1-3 och rödtröjorna tog tre oerhört viktiga poäng hem till Jakobstad. Jaro var helt överlägsen i årets derbymatcher mot VPS och vann båda matcherna med en sammanlgd målskillnad på 9-2.

Jaro befäste sin position  i bland toppduon i Ettan efter att AC Oulu samtidigt fick endast ett oavgjort resultat mot AC Kajaani. KTP och Jaro ligger på samma poäng men KTP har spelat en match mindre. Jaros oxvecka får sin fortsättning på söndag när KPV står för motståndet på Centralplanen i Jakobstad.