Jaro tappade ledning igen en gång, ny förlust

Jaro tappade ledningen igen en gång på hemmaplan. Denna gång var det EIF som i den andra halvleken kom i kapp och slutligen for iväg med segern då slutsfirrorna skrevs 1-2 (1-0) i bortalagets favör.

För Jaro var Pavle Milosavljevic med i öppningselvan för första gången på flera veckor. Christian Eisseles smäll i huvudet i matchen mot OPS betydde att den amerikanske anfallaren inledde på bänken.

Seth Paintsil, som gjorde 2 mål i tisdagens match, inledde matchen ypperligt. Jaro gav gästerna en gratis hörna i den 9:e minuten men i den påföljande situationen låg bollen sist och slutligen ändå i gästernas mål. Brock Messenger kom emellan på den lågt slagna hörnan och hans rensning hittade Paintsil på mittfältet, där denne hade ordenligt med utrymme att avancera med bollen. Han löpte ända in i straffområdet, utmanade Olli Jalli, fick ännu bollen över på vänsterfoten och fick iväg ett lågt skott som gick förbi målvakten Jonathan Jäntti och i mål, 1-0.

Några minuter senare passade Paintsil fint in i straffområdet till Jonas Emet, som fick iväg ett lågt skott som gick rakt på Jäntti.

Efter att knappa 20 minuter spelats fick gästerna sitt första läge då Zacharias Ekström fick sin vänsterfot fri, men Walter Moore spelade situationen bra och kunde rensa till hörna.

Thomas Kula, som inledde som offensiv mittfältare, visade en glimt av sitt fina skott 7 minuter före pausvilan. Messenger kastade ett inkast till Kronholm, som snabbt passade vidare till Kula och denne fick i väg ett rappt skott från 25 meter som gick knapp utanför.

Strax, därpå passade Paintsil till Emet vid straffområdesgränsen. Emet kunde hålla Jalli bakom sig och fick iväg ett skott ur snäv vinkel, men skottet gick strax förbi.

EIF skapade ännu en fin chans strax före pausvilan då Ville Sevon fick iväg ett precist inlägg från kortlinjen till Doumbia, vars nick från 5 meter gick klart förbi målet.

Jaro ledde därmed matchen med 1-0 i pausen.

Jaro var en aning passivare i den andra halvleken men hemmalaget hade ändå ingen panik. Kristian Heames gjorde två snabba byten i inledningen av den andra halvleken, då Georgios Katidis ersatte Emet och Christian Eissele kom in i stället för Oskar Sandström under den första kvarten.

Paintsil fick ett fint läge att föra upp Jaro i en tvåmålsledning då han spurtade förbi Tabe efter en passning av Kula. Paintsils skott ur snäv vinkel gick knappt förbi.

Gästerna kvitterade matchen i den 70:e minuten. Messenger och Milosavljevic försökte båda bryta samma boll men den gick via Messengers huvud till Ville Sevon, som slog en passning snett bakåt till De Bona som satte bollen säkert upp i måltaket, 1-1.

Katidis var närmast att föra upp hemmalaget i ny ledning. I den 78:e minuten slog Kronholm ett fint inlägg in framför målet och Eissele lät bollen gå vidare till Katidis, vars skott gick endast några centimeter förbi främre stolpen.

Några minuter före slutet kom Katidis åt att nicka på ett inlägg slaget av Kronholm men denna gång gick bollen en halv meter förbi målet.

Då Jaro inte lyckades göra mål på sina situationer slog gästande EIF till på övertid. Messenger kämpade om bollen med De Bona vid straffområdesgränsen och Sevon var snabbast att reagera på på bollen som blev fri, stegade in i straffområdet och förpassade bollen säkert i mål förbi Öhberg. Matchen slutade därmed med siffrorna 1-2 och gästerna kunde jubla över 3 poäng.

EIF:s tränare Jens Mattfolk var glad efter matchen.
– Vi är verkligt nöjda. Matchen blev sån som vi hade tänkt. Jag var ordentligt missnöjd i pausen över att vi för andra matchen i rad släppte till ett mål i den egna ändan strax efter en specialsituation. Även om planen var verkligt dålig försökte vi spela längs med marken. Till slut fick vi ändå till målen, kommenterade en nöjd Mattfolk.

FF Jaros chefstränare Kristian Heames var på ett helt annat humör.
– Detta var vår viktigaste match under säsongen hittils. Tanken var att vi efter detta kunde få koncentrerara oss på att spela enligt våra egna styrkor då vi får spela på bättre planer. Jag är besviken över hur vi anpassar oss då vi inte kans spela enligt våra styrkor. Enligt min åsikt var det största problemet inte det att matchen kom så strax inpå föregående match utan den dåliga planen  påverkar ännu mera. Säsongen är ändå ännu inte över utan många poäng står ännu på spel. Det är en stor utmaning för mig att vi kan svänga på detta. Det är klart att laget inte klara av många bakslag mera.

– Taktiskt sett är det lite som frågan om ”ägget eller hönan”. Då vi ligger i ledning vill vi spela lite tätare men jag vill ändå att laget spelar avslappnat och aktivt. EIF:s andra mål var en besvikelse men vi ville vinna matchen eftersom oavgjort inte är tillräckligt och då kan det i bland slå tillbaka på detta sätt. Jag bytte in Christian Eissele i stället för Oskar Sandström som ett offensivt byte. Bino Bamba är också en mer erfaren stopper än Sandström och detta var mitt beslut i dag, kommenterade Heames efter matchen.