Jaro säkrade gruppsegern mot FC Jazz

Jaro tog sig direkt till kvartsfinal i cupen genom att besegra FC Jazz med siffrorna 6-1 och därigenom knipa förstaplatsen i grupp B.

Jaro inledde matchen piggt och lade redan under de första minuterna FC Jazz-försvaret under stor press.

Matchens första kvalificerade målchans kom efter att Kevin Larsson dribblat på vänsterkanten och slagit inlägget mot Christian Eissele. Eisseles skott gick dock via foten på en Jazz-försvarare till hörna.

Samme Eissele fick i den sjunde minuten en kanonchans att ge Jaro ledningen efter en fin passning från egen planhalva av Walter Moore. Målvakten Rasmus Östling lyckades ändå få handen på bollen när Eissele försökte ta sig förbi. Papa Niang var snabbt på returen, men Björneborgbackarna var vakna och lyckades bryta.

I den 10 minuten höll Jazz på att chocka Jaro. Brock Messenger hade svårigheter att ta emot bollen vid eget straffområde och Jazz lyckades passa bollen till en fri anfallare. Jaromålvakten Emil Öhberg var ändå vaken och lyckades parera friläget.

Efter tolv spelade minuter kom matchens öppningsmål. Markus Kronholm öppnade långt från eget försvar. Eissele och Giorgios Katidis plockade upp bollen och efter ett fint samspel kom Katidis ensam med Östling i Jazz-målet. Katidis gjorde inget misstag och placerade bollen säkert i mål.

FC Jazz hade stora problem med Eisseles och Katidis samspel och i den 18 spelminuten höll det på att bli ytterligare ett mål. Katodis slog en genomskärare som landade i  Eisseles fötter. Amerikanen lyckades få med sig bollen in i straffområdet, men avslutet gick strax utanför den vänstra stolpen.

Jazz lyckades kvittera efter 23 spelade minuter. Emil Öhberg rusade ut för att rensa en boll som slagits förbi Jaro-försvaret. Öhberg lyckades få tag på bollen i första läget, men hans rensning gick ändå rakt i foten på Samu-Petteri Mäkelä som stod för ett riktigt drömmål då han sköt iväg bollen i mål från 40 meter.

Jaro revancherade sig ändå genast minuten efter. Markus Kronholm slog en fantastisk boll mot Kevin Larsson som avancerade på vänsterkanten. Larsson slog ett lågt inlägg som Christian Eissele inte hade några som helst problem med att få i mål.

Thomas Kula var ytterst nära att utöka ledningen i den 37 minuten då han avfyrade sin en riktigt kanon från 25 meter. Skottet träffade ändå ribban och gick till inspark.

Strax före paus hade Jaro ytterligare en bra målchans. Thomas Kulas hörna nickades vidare och hamnade vid en helt fri Papa Niang. Niang hade ändå ryggen emot när han avslutade och skottet från 5 meter gick strax över målet. Halvtidsvilan påbörjades alltså med siffrorna 2-1.

I den 50 minuten slet sig Christian Eissele och kom ensam med Jazz-målvakten. Eissele blev ändå fälld av Joonas Meura. Huvuddomaren Mikko Juusola ansåg att Meura stoppade en klar målchans och visade därför Jazzspelaren det röda kortet.

Strax efter det röda kortet hade Jazz en bra chans till kvittering efter slarv av Charalampos Chantzopoulos. Emil Öhberg var dock bra med på noterna och tvingade Jazzanfallaren att svänga om och passa bakåt. Avslutet som följde räddades av Chantzopoulos på mållinjen.

När matchen spelats i 58 minuter utökade Jaro ledningen. Jaro hade haft bra period med långa anfall och till slut landade bollen vid Kevin Peths fötter. Närpessonen Peth tvekade inte utan avlossade ett skott från 20 meter. Skottet styrdes i nätmaskorna av Christian Eissele.

Efter 3-1-målet hade Jaro flertalet halvchanser att utöka ledningen, men det dröjde ändå till 74 minuten innan nästa mål kom. Thomas Kulas hörna nickades ner av Brock Messenger och Christian Eissele var än en gång rätt man på rätt plats då han distinkt sparkade bollen i mål.

Tre minuter efter det avlösande 4-1-målet var det dags igen. Walter Moore slog iväg ett lågt och hårt inlägg från vänsterkanten. Inlägget kom rakt åt Katidis på straffområdesgränsen och greken gjorde inget misstag utan placerade bollen säkert i mål.

Inbytte Joakim Häggblom hade även han en bra chans till att utöka ledningen ytterligare då han kom till bra skottläge. Det hårda skottet räddades ändå ut till hörna av Östling i Jazz-målet.

Häggblom fick ytterligare en chans fem minuter senare och den gången missade han inte. Häggblom fick skottläge vid straffpunkten och placerade säkert in bollen via stolpen.

Siffrorna 6-1 blev även slutresultatet i matchen och betydde samtidigt att Jaro säkrade gruppsegern i grupp B. Segern ger Jaro en direktplats in i cupens kvartsfinalspel.