Jaro kunde inte skaka on Hakas framfart

Haka fortsatte sitt segertåg i sin hemmamatch mot Jaro. Laget har vunnit alla sina hemmamatcher på Tehtaan kenttä och Jaro hittade ingen medicin för att stoppa serieledarna på lördagen. Jaros sjutton-åriga Samuel Uusitalo gjorde debut i Ettan.

Jaro hade gjort några ändringar i laguppställningen från föregående match. Pavle Milosavljevic och Toni Takamäki var borta på grund av skador. Otto Hirvonen kom in som högerback och unga Samuel Uusitalo spelade i mittförsvaret med Johan Brunell.

Redan från de första minuterna såg det ut som om Jaro lät motståndarna dominera spelet och laget föll ner för lågt på sin egen planhalva. Dethär var inte ett taktiskt val utan berodde mera på att man kanske hade lite för stor respekt för Haka. Först i början av första halvlek fick Jaro lite tag i spelet och kunde skapa några enstaka chanser vid Hakas mål.

Jaros målvakt Ville Seppä fick däremot med hjälp av försvararna göra flera bra ingripanden och lagen gick till pausvila med oavgjort 0-0.

I andra halvlek kom Jaro bättre in i spelet och och man kunde lyfta laget högre upp. Ändå fortsatte Haka att dominera spelet och skapade mångsidiga anfall speciellt via kanterna. När det hade spelats 56 minuter gjorde Jaro sitt första spelarbyte när Jaakko Alasuutari ersatte Jonas Emet. Emet fick problem med ljumsken och tränarna beslöt att inte ta några risker. Genast efteråt bytte Jaro ut Papa Niang mot Jahir Barraza.

Med dethär bytet ville man få mera kraft i anfallsspelet och Barraza fick sen också ganska snart en målchans men han lyckades inte denhär gången. När det hade spelats 76 munter skadade Joni Remesaho vristen och Jaro var tvunget att göra sitt tredje byte. In kom Walter Moore.

Haka gjorde några lyckade byten och när det var knappt tio minuter kvar av matchen var inhopparen Salomo Ojala lite för ledig och gjorde 1-0 på en nick på inlägg av en annan inhoppare, Jonni Thusberg. Efter målet tog Jaro risker framåt och i helt i slutet av matchen kunde Samuel Chidi ännu göra 2-0 på passning av Thusberg. Även om Haka var det bättre laget kunde Jaro ganska bra hålla ihop försvaret nästan ända till slutet. Debutanten Uusitalo spelade en bra match i en utmanande omgivning och utan målvakten Seppäs räddningar skulle resultatet varit sämre.

Tränare Niklas Käcko bortförklarade inte förlusten.
– I första halvlek backade vi för lågt och hade för stor respekt för motståndarna. Detta blev bättre i andra halvlek. Haka är ett bra lag och förtjänade segern men vi kunde ha fått med oss ett bättre resultat.

Debutanten Samuel Uusitalo var nöjd med sin egen insats.
– Det kändes bra att spela och jag är nöjd att första seriematchen är avklarad. Redan på vintern spelade jag med Brunell i försvaret mot Haka i cupen så situationen var inte helt obekant. Nu när det var seriematch så var det förstås mera nervöst men det kändes riktigt bra.

Jaro: Seppä, Hirvonen, Brunell, Uusitalo, Chavez, Emet ( 56 Alasuutari ), Kähkönen, Robles, Niang ( 57 Barraza ), Olusanya, Remesaho ( 76 Moore ). Bytesspelare: Valtonen, Ihalainen, Vidjeskog, Myrevik

Jaros nästa match spelas på torsdagen den 18.07. mot TPV i Tammerfors.