Jaro förstärker med etablerad spelare från Mexiko

FF Jaro får en mycket väletablerad förstärkning efter att mexikanen Luis "Macue" Robles skrivit på ett avtal med föreningen, som sträcker sig över säsongen 2019.

Den 32-årige Robles CV är ovanligt tungt för finska förhållanden. Robles, som också är känd under artistnamnet Macue, har spelat över 280 matcher i den erkänt hårda högsta divisionen i Mexiko.

Robles senaste förening är Puebla FC, där han i den mexikanska högsta serien spelat ett flertal matcher fulla minuter under slutet av 2018. Flest matcher har Robles spelat i hemlandet i Atlas, där han har uppnått hela 247 officiella matcher.

Från åren i Atlas hittas också länken till Jaro, eftersom han spelat samtidigt där  med Darvin Chavéz.

Robles har spelat både i de mexikanska U17- och U23-landslagen. Robles nivå beskrivs kanske bäst av det faktum att han i oktober 2016 debuterade i Mexikos A- landslag.

Den 171 cm långe Luis Robles har för det mesta fungerat som speluppläggare på mittfältet, där han framförallt utmärkt sig med sitt utomordentliga passningsspel.. Förutom  mittfältare har Robles även under sin karriär spelat mittback.

FF Jaros VD Fredrik Haga är med all rätt nöjd efter att de långa förhandlingarna slutade lyckligt och att laget får ytterligare massor av kvalitet och erfarenhet.

- Det är fantastiskt att vi lyckas få hit en spelare med en sådan bakgrund. Vi måste komma ihåg att vi nu är ett division ett lag och att vi har inte samma resurser som tidigare. Trots det har vi nu en spelare som har den bästa bakgrunden som kan hittas i Finland för tillfället. Detta har förstås inte skett av sig självt. Jag har diskuterat med Luis Robles sedan senaste vår när Darvin Chavez kom hit. De har alltså spelat 3-4 år tillsammans i Atlas och känner varann bra. Ända sedan dess har vi diskuterat med Robles, utan att egentligen vara nära ett kontrakt förrän detta år. Ännu förra sommaren och hösten kändes det omöjligt, men helt plötsligt var det möjligt och han kom hit, berättar en nöjd Haga.

Haga berättar också att det är en förväntansfull Robles som kommer till Jakobstad.

- Robles pratar en bra engelska och och har berättat att han verkligen ser fram emot att  komma hit. Vi kommer snabbt att se vilket hans utgångsläge är. Robles har regelbundet fått mycket speltid i den mexikanska ligan ända till november månad ifjol, men efter det har han inte spelat någon match. Men vi tror ändå att hans utgångsläge är bra eftersom han tränat hela tiden. Vi väntar oss förstås mycket av honom. En spelar med den bakgrunden måste ge laget enormt med energi. Vi är inom föreningen verkligt glada över den här möjligheten.

Haga berättar att största orsakerna till att Robles kommer till Jakobstad finns utanför planen, men Robles har själv betonat att han inte kommer till Europa för att varva ner.

- Senaste vår ville han komma hit med familjen eftersom han vill ge familjen en trygg miljö, men då gick förhandlingarna inte framåt. Det har säkert också påverkat saken att Darvin har skrutit på Jakobstad. Och det faktum att Darvin kom tillbaka och även tog familjen med var förstås också en garanti för Robles att Jakobstad är ett ställe där man trivs. Robles kommer till en början hit utan sin familj, men tiden får utvisa om han senare även tar familjen hit. Det beror förstås på hur han börjar trivas och vilken hans framtid i Jaro är. När någonting som detta sker så måste det också finnas mycket tur och tillfälle. Robles har förstås tentaklerna ut till större föreningar på annat håll, men vi har hela tiden haft ett bra diskussionsklimat och dessutom har vi haft Darvin här, så detta vände saken till vår fördel. Robles är ett fullblodsproffs och han kommer på inga villkor hit för att varva ner utan han räknar med att  han ytterligare har  flera fina år framför sig i Europa, belyser Haga  bakgrunden till värvningen.

I och med värvningen av Robles är Jaros lagbygge enligt Haga fem före färdigt.

- Om Robles visar sig vara så bra som han borde vara, så har vi fortfarande en plats i laget öppen. Nu har vi två månader till seriestarten och jag är övertygad om att även den sista biten kommer att hittas, berättar Haga

Jaros representationslag har ledigt i slutet av veckan och återvänder till träningarna på tisdag inkommande vecka. Även Anthony Dafaa ansluter i nästa vecka och då är alla kontrakterade spelare på plats. Även lagets skadesituation ser bättre ut och det är möjligt att Jaro kan återgå till träningarna med fullt manskap.

FF Jaro spelar sin nästa träningsmatch lördagen 9.3 när laget borta möter KPV. Då är det tänkt att  Luis Robles för första gången får dra på sig Jarotröjan.