Jaro förlust i en match med fem mål

FF Jaro och AC Oulu gjorde totalt fem mål i lördagens match i Finska cupen. Uleåborgslaget gjorde ett mål mer och for iväg med poängen efter slutresultatet 2-3 (1-1)

Matchen inledddes med ett markant övertag i bollinnehav för AC Oulu och Jaro tvingades under långa perioder enbart försvara sig. Oulu fick oxkså den första farligheten när en  ick av Johan Brunell till Emil Öhberg blev för kort och Niklas Jokelainen hann emellan.Bollkontakten blev dock alltför hård och Jaro kom undan med blotta förskräckelsen..

Oulu gjorde sitt första mål efter 18 minuters spel och det kom precis som i Jaros match mot KPV efter en hörna. Bollen blev att studsa inne i straffområet och Jere AAllikko kunde skjuta bollen i mål och matchen stod 0-1.

Men Jaro kunde kvittera i den 28:e minuten när hemmalget lyckades stjäla bollen i anfallsområdet. Severi Kähkönen frispelade Alex Ramsay, som säket kunde avsluta i det bortre hörnet förbi Juhani Pennanen och matchen stod 1-1.

I den 35:e minuten slog Markus Kronholm en hörna mot straffpunkten. Jim Myrevik kunde helt fri nicka men nicken gick förbi. Jaro fick ytterligare en farlighet innan pausvilan när Jean Mabinda, som gjorde en suverän insats i matchen på sin höger kant, i stället för att slå ett inlägg, drog på ett direkt skott mot det främre hörnet och Juhani Pennanen tvingades töja sig ordentligt för att rädda till en hörna.

Den första halvleken var tudelad. AC Oulu dominerade klart i inledningen, men efter kvitteringen tog Jaro över taktpinnen och  lagen gick till pausvila med resultatet 1-1.

AC Oulu fick en straff i den 53:e minuten i en mycket oklar situation. AC Oulu fick en bra chans inne i straffområdet men Johan Brunell kunde täcka skottet. Efteråt fastnade Brunell och AC Oulus Aapo Heikkilä i varandra. Heikkilä föll och till hemmalagets stora förvåning blåste domaren Petri Viljanen straff. Jarospelarna protesterade länge och försökte få klarhet i orsaken. Viljanens beslut stod fast och Rafinha kunde föra upp Oulu i en 2-1 ledning. Efter målet protesterade tränare Niklas Käcko ännu mot beslutet så våldsamt att Viljanen lyfte ett andra gult kort vilket innebar en utkörning för Jarotränaren.

Jaro kvitterade ännu  den 63:e minuten. Severi Kähkönen fick till ett hårt skott utanför strafforådet mot det främre hörnet. Pennanen kunde med knapp nöd rädda och rödtröjorna var först på returen. Efter ett par försök lyttade Ramsay bollen till Anthony Olusanya som kunde skjuta bollen i ett nästan tomt mål. och matchen stod 2-2.

En kvart före slutet fick Anselmi Nurmela möjligt att skjuta utanför strafforådet. Han fick på ett fint skott men bollen gick aningen förbi. Samtidigt gjorde Jaro sitt första byte och Severi Kähkönen ersattes av Benjamin Östman.

Jaro såg ut att ha ett relativt bra grepp om spelet ,men gästerna kunde ännu gå upp i ledning tio minuter innan slutet. Niklas Jokelainen spelades fri bakom Jaros försvarslinje och anfallaren sköt med vänsterfoten in bollen nere vid stolproten och matchen stod 2-3.

Efter Jokelainens mål försökte Jaro ännu hinna kvittera men gästerna försvarade sig noggrannt och förhindrade ytterligare chanser. Poängen for iväg till Uleåborg med slutresultatet 2-3.

FF Jaros förste tränare Niklas Käcko tycte att laget förbättrade sitt spel efter den svåra inledningen.

– AC Oulu kom verkligt hårt ut i inledningen och vi tvingades enbart ta emot. Vi klarade av det relativt bra men det var tråkigt att  igen släppte in ett mål på en hörna. Sakta men säkert tog vi oss in i matchen igen. Vårt första mål kom exakt på ett sådant sätt som vi tränat hela vintern.Vi gjorde det svårt för motståndarna och tog bollen från dem i anfallszonen.

– Efter kvitteringen i den andra halvleken hade vi vårt momentum. Spelarna kände säkert också på sig att vi hade övertaget och vi pressade ibland  lite för höägt  och spelarna tappade sina positioner. AC Oulus tredje mål kom som ett brev på posten.

– Det var ingen som spelade dåligt men jag vill ändå lyfta fram Jean Mabinda. Han var verkligen bra och kom nu ännu bättre till sin rätt när han fick spela på högerkanten, skröt Käcko på sin unga ytterback.

Jaro har ännu en match kvar denna säsong i finska Cupen. Inkommande veckas fredag möter Jaro VPS i Vasa.