Ingen vanlig fredagskväll – tre poäng och ett frieri

Fredagskvällen i strålkastarnas sken blev oförglömlig på Centralplan. Med Winterlynd Inaliens och Axel Vidjeskogs mål tog Jaro en viktig seger och steg till en delad topplacering i Ettan tillsammans med KTP och AC Oulu. Festen kröntes av Jaros argentinske ytterback Guillermo Sotelo, som direkt efter slutvisslingen friade till sin flickvän Micaela på Centralplanens huvudläktare.

Både FF Jaro och AC Oulu hade väntat hela veckan på matchen. Och insatserna var höga på fredagskvällen eftersom serieledarna AC Oulu låg endast tre poäng före serietrean Jaro. AC Oulu tvingades komma till match utan skadade Daniel Rantanen och yttern Loorents Hertsi, som ännu var avstängd efter sitt röda kort mot VPS. FF Jaro hade däremot fått tillbaka Markus Kronholm och Topi Järvinen i laguppställningen, vilket betydde att Anthony Olusanya igen kunde starta på topp i kvällens match.

Första halvleken inledddes med en klar Jarodominans och laget visade totalt sett upp något av säsongens bästa spel. AC Oulu lyckades endast sporadiskt oroa framför Jaro målet genom enskilda attacker. Den bästa chansen fick Niklas Jokelainen i mitten av perioden. Han fick fritt skottläge efter Aapo Heikkiläs förarbete, men Stanley Amuzie täckte uppoffrande skottet. Jaro däremot hade chanser i överflöd, men krutet var ännu i detta skede vått. Rödtröjornas bästa chans kom efter en hörna när Markus Kronholm passade bollen mot den främre stolpen till Topi Järvinen, men yttern blev själv överraskad av hur fri han fick nicka och hans nick gick klart över målburen.

Om Jaro förde matchen i den första halvleken och AC Oulu var skakat så svängde scenariot delvis i den andra halvleken. Jaro inledde visserligen halvleken vasst men ju längre tiden gick desto starkare blev AC Oulu. Laget tog över spelet och anfallen blev allt fler mot Jaromålet. Första chansen fick Jere Aallikko, men hans försök räddades på mållinjen av Toni Takamäki. Snart var det dags för Fareed Sadat, som flyttat från MuSa, men han misslyckades totalt med sitt skott ur fritt läge och spelkulan smet förbi den bakre stolpen. Den situation som kanske orsakade största upprördheten kom strax efteråt när AC Oulu spelade Jere Aallikko fri och han satte bollen förbi Emil Öhberg, men men målet underkändes tvivelaktigt för offside.

Även hemmalaget drabbades under kvällen av tvivelaktiga domslut. Miika Koskela fällde en fri Anthony Olusanya, men huvuddomaren Kalle Mäkinen ansåg att Koskela spelade på bollen, vilket knappast var fallet. Ett rött kort för Koskela i det skedet av matchen kunde ha varit ödesdigert. Matchen gick redan mot ett oavgjort 0-0 resultat när Jaro slog till alldeles i slutet av den egentliga speltiden. Toro vann bollen nära mittlinjen och passade Will Inalien. Den amerikanske anfallaren vidarebefordrade bollen till Guillermo Sotelo och fortsatte sjärlv mot den främre stolpen. Argentinarens millimeternoggranna passning hittade Inalien igen och han hade en enkel sak  att styra in bollen i mål förbi en hjälplös Juhani Pennanen. En dryg minut senare avgjorde Axel Vidjeskog slutligt matchen genom att skjuta in bollen vid den bortre stolpen mellan benen på Jere Aallikko. Passningen till målet gavs av Jim Myrevik, vilket innebar att alla inbytta spelare i Jaro var delaktiga i målgörandet denna kväll.

Genast efter avsparken efter målet blåste domaren Kallee Mäkinen av matchen och Jaro kunde inleda segerfirandet. Den som tog firandet längst var Jaros argentinske försvarsspelare Guillermo Sotelo som rusade upp på huvudläktaren på Centralplanen med en smyckesask i sin hand. Mitt i publikhavet föll han på knä framför sin flickvän sedan lång tid tillbaka och friade. Och han fick ett JA! Hela Jarofamiljen gratulerar till den ugnsfärska förlovningen och önskar paret en lång och lycklig framtid!

Jaro fortsätter seriespelet på onsdag inkommande vecka när laget reser till Vasa för att kämpa om poängen i det Österbotniska Derbyt. FF Jarosupporters ordnar bussresa till matchen. Resan kostar 20 euro.