Inför: FF Jaro - AC Oulu

FF Jaro möter på lördagen i den första hemmamatchen i Finska Cupen AC Oulu i Tellushallen.

Utgångsläget

FF Jaro har spelat två bortamatcher i gruppspelet till Finska Cupen. Både matchen mot MuSa och matchen mot MYPA slutade oavgjord. På lördagen står den första hemmamatchen på tur och för motståndet står AC Oulu, som lyfts fram som en av förhandsfavoriterna i Ettan detta år.

FF Jaros andre tränare Jonas Portin berättar att de två oavgjorda resultaten inte tillfredsställer laget.

- Resultatmässigt så tillfredsstäler inte matcherna , två poäng är inte det som var på jakt efter. Men om man ser hur vårt utgångläge varit inför dessa matcher så var spelet helt ok. I båda matcherna hade vi en mycket ung laguppställning. Vi hade också så pass bra med chanser i båda matcherna att det borde ha blivit vinster. Men de unga spelarna fick bra erfarenheter, säger Portin.

För att komma bland de två bästa i gruppsoelet och därmed vidare i cupen måste Jaro hitta vinnarhålet i de två återstående hemmamatcherna.

- Det är viktigt för oss att ta oss vidare. När det är fråga om Finska Cupen så vill vi förstås ta oss så långt som möjligt. Det är förstås ännu försäsong men visst vill vi vinna. En vinst är det enda som räcker till, betonar Portin.

Portin berättar att laget för tillfället framförallt vill utvecka spelsättet.

- Vi vill utveckla våra egna grejer eller ett aktivt spelsätt. Vi har en ganska tuff spelstil eftersom vi vill försvara framåt  och vinna boll så högt som möjligt i plan. Det är inte möjligt att pressa en hel match, men vi strävar efter att alltid pressa högt. Vi vill spela fotboll och det utvecklar vi ännu. Vi har haft få spelare både på träningar och till match och det har varit aningen utmanande men nu ser det bättre ut. Vi får tillbaka spelare efter skador och vi har också fått nya kontrakt. Nu ser det bättre ut, säger Portin.

AC Oulu har spelat en match i Finska Cupens gruppspel innan lördagens match. En match som laget förlorade mot FC Haka efter ett mål i sista minuten. Uleåborgarna har i detta skede av säsongen lyfts upp som en av förhandsfavoriterna i Ettan. Laget har också fått mycket ligaerfarenhet i leden när Joni Korhonen och Loorents Hertsi anslutit till laget under vinterna. Men laget har också tappat en hel del erfarenhet efter att  Markus heikkinen avslutade sin spelarkarriär efter förra säsongen.

FF Jaros spelarsituation

Som redan framgått så har Jaro i de två tidigare matcherna haft ett mycket ungt lag på benen. Jaro kommer nu till den första hemmamatchen att få fler spelare att använda och listan på frånvarande spelare blir kortare.

Wilterlynd Inalien tvingades stå över MYPA-matchen på grund av att speltillståndet saknades, men nu är pappren i skick och hemmapubliken får nu möjlighet att se den snabbfotade amerikanen för första gången i verkliga livet. Även Papa Niang speltillstånd är klart så senegalesen är nu redo att göra comeback i Jarotröjan.

Portin berättar att även de långtidsskadade spelarna håller på att bli i spelskick med god fart.

- Jonas emet är i spelskick. Även "TT" (toni takamäki håller på att bli i skick men han är inte riktigt där ännu eftersom han inte kunnat delta i alla träningar för fullt ännu. Men i torsdags tränade "TT" normalt  och han är säkert snart i skick.

Förutom Takamäki är även Pavle Milosavljevic, Anthony Dafaa, Severi Kähkönen samt Emil Öhberg, som varit sjuk och ännu i lördagens match tvingas följa matchen från sidan.

Darvin Chavéz kom med sin familj till Jakobstad på onsdagen och han finns tillgänglig för tränarduon men Portin vill ändå päminna att lördagen kommer ännu lit för tidigt för mexikanen.

- Vi måste komma ihåg att han kom till Finland bara för ett par dagar sedan och har bakom sig en lång flygresa. Darvin har inte hunnit just alls träna med laget så lördagens match kommer nog onödigt snabbt på. Men mot Haka om ett par veckor är han säkert redan i god form. Vi måste vara lite försiktiga så att vi inte riskerar något nu och vi har nu så pass stor trupp att det inte är så bråttom med Darvin, berättar Portin.

Matchinfo

FF Jaro - AC Oulu
När: lördag 9.2.2019, kl 15.15
Var: Tellushallen, Jakobstad
Stream: Ruutu+