Hemmaplansförbannelsen bröts genom målfyrverkeri

Det blev målfest på Centralplan då FF Jaro tog emot Ekenäs IF. Matchen slutade 5-0 till Jaro.

Matchen hade knappt hunnit börja förrän det stod 1-0 på resultattavlan. En och en halvminut av matchen hade hunnits spelas då Papa Niang hittade Jonas Emet bakom Ekenäs IF:s backlinje. Emet kunde ha avslutat själv, men valde istället att passa bollen till den bortre stolpen där en fristående Alvarado Morin sköt in bollen i bakom Timothy Murrey i Ekenäs-målet.

Efter åtta spelade minuter slet sig Boubacar Kinda och höll på att kvittera. Nittonåringens skott gick ändå tätt utanför Öhbergs vänstra stolpe.

I den nittonde minuten hade EIF en bra chans att utjämna matchen då Lucas Dos Santos sprang ifrån Jaros försvar. Jaromålvakten Emil Öhberg var dock bra med på noterna och lyckades rädda brasilianarens avslut.

Anfallet därpå var det återigen dags för ett Jaromål. Jonas Emet tog emot bollen på vänsterkanten, skar in i plan och avlossade ett skott från 20 meter. Skottet gick lågt och Ekenäsmålvakten Murray var nära, men lyckades ändå inte stoppa bollen från att gå i nätmaskorna.

Ekenäs fick efter 23 minuter en frispark från 20 meter. Skottet gick mot det högra krysset, men trots det korta avståndet lyckades Jaromålvakten Öhberg få kontroll på skottet.

Jaro skulle ännu göra ett tredje mål i matchen före halvtidsvilan. Papa Niang slog ett hårt inlägg som möttes av ett minst lika hårt skott av Jonas Emet. Emets skott parerades av målvakten Murray, men Alvarado Morin var först på andrabollen och stötte returen i mål. Målet var Morins sjätte för säsongen.

Andra halvlekens första farliga chans hade Ekenäs IF. Lucas Dos Santos klackades fram till ett friläge i Jaros straffområde. Avslutet var bra, men Emil Öhberg visade återigen framfötterna med en fin räddning.

Trots flertalet fina lägen för Ekenäs var det ändå Jaro som istället utökade sin ledning till 4-0 i den 71 minuten. Nyss inbytte Joni Remesaho avancerade från den egna planhalvan, drog bort en Ekenässpelare och passade till sist bollen mot ytan framför Papa Niang på högerkanten. Papa Niang tvekade inte och sköt iväg en projektil i det vänstra krysset.

Ekenäs hade många farliga fasta situationer i den andra halvleken och en av dem höll dessutom på att leda till mål, men den assisterande domaren lyfte sin flagga för offside när inbytte Ville Savon stötte in bollen i mål.

Gästernas bästa målchansen i matchen kom i den 87 minuten. Ett inlägg från höger landade vid Lamin Jaitehs fötter. Jaitehs avslut räddades på mållinjen av Kyle Curinga och Öhbergs nolla hölls orubbad.

Den sista och avgörande spiken i Ekenäs kista kom på tilläggstid. Papa Niang passade Josue Soto utanför straffområdet. Istället för att avsluta valde Soto att läckert frispela en framrusande Thomas Kula som fastställde slutresultatet till 5-0.

Vinsten mot Ekenäs innebar att Jaro lyckades bryta hemmaplansförbannelsen. Det var nästan ett helt år sedan Jakobstadspubliken senast fick bevittna en Jarovinst på Centralplan.

För Jaros del fortsätter matcherna i Ettan på söndag om en vecka. Då reser man till Grankulla för en match mot Grankulla IFK.