Förlust i sista hemmamatchen för säsongen

FF Jaro förlorade den sista hemmamatchen för säsongen mot RoPS med tennissiffrorna 3-6. Jaros målskyttar i matchen var Jaros ytterbackar Guillermo Sotelo och Tyler Reid.

Matchen spelade i mycket utmanande förhållanden i nollgradigt före med mycket hård blåst och snöblandat regn. I Jaro var de spelare som var avstängda i matchen mot Gnistan tillbaka d.v.s. trion Jim Myrevik, Albin Björkskog och Jeremiah Streng ersatte Aron Bjonbäck, Markus Kronholm och Macauley Chrisantus.

Redan i matchens 2:a minut fick Jaro en hörna som dock gick förbi hela spelarhögen och över kortlinjen. I den 5:e minuten var det dags för RoPS första hörna och genast efteråt i den 6:e minuten den andra. Bollen blev att studsa inne i straffområdet efter en nick av en RoPS spelare och Simo Roiha fick foten på bollen och ett löst skott, som gick förbi ett par Jarospelare på mållinjen och RoPS tog ledningen i matchen med 0-1.

I den 9:e minuten slog Tyler Reid en långboll som Samuel Haglund snyggt tog ner på bröstet men hans inlägg från kortlinjen hittade ingen Jarospelare inne i boxen. I den 16:e minuten fick Jaro en frispark ca 30 meter från motståndarmålet och Guillermo Sotelo slog en hård boll mot bakre stolpen men skottet gick tyvärr någon meter  förbi. Jaro hade uppenbara problem med att bemästra bollen i de besvärliga förhållandena och RoPS vann de flesta man mot man situationerna.

I den 20:e minuten fick RoPS en ny hörna som blev farlig.  Bollen blev igen att studsa inne i straffområdet och en RoPS-spelare fick möjlighet till skott men bollen gick en meter förbi stolpen. Men i den 25:e minuten gjorde RoPS inget misstag och igen var det Simo Roiha som var framme. En frispark från egen planhalva hittade Roiha vid straffområdesgränsen. Roiha skarvade bollen direkt till Srdan Vujaklija som bröstade bollen tillbaka till Roiha förbi Jaroförsvaret. Roiha hade sedan inga problem att placera bollen förbi Thomas Olsen i Jaromålet och matchen stod 0-2. Strax efteråt kunde Guillermo Sotelo ge ett lågt inlägg från vänsterkanten som Mika Mujunen i RoPS-målet hade vissa svårigheter att hålla och returen studsade på en framglidande Jeremiah Streng men rakt på Mujunen.

I den 28:e minuten kunde RoPS ytterligare utöka sin ledning. Efter att Jaro tappat bollen i på motståndarens planhalva kunde RoPS kontra. Bollen hamnade ute till höger hos en framrusande Otto Kemppainen, som fick möjlighet att avsluta inne i straffområdet och bollen smet mellan benen på Olsen in i mål och RoPS ledde redan med 0-3.

Jaro fortsatte ändå att kämpa och i den 34 minuten kom Sotelo fri på vänsterkanten. Hans inlägg snett bakåt hittade Albin Björkskog som fick möjlighet att skjuta. Tyvärr halkade han till i det avgörande ögonblicket och när han fick iväg skottet hann en försvarare täcka bollen. I den 39:e minuten lyckades RoPS tråckla sig in i straffområdet och Vujaklija fick ivät ett skott, som Olsen ändå snyggt kunde rädda till en hörna. Några minuter senare lyckades Jaro bryta ett uppspel från RoPs och Sotelo fick möjlighet att skjuta inne i straffområdet men han stördes just i skottögonblicket och bollen gick över.

I den 44:e minuten var det Jaros tur att få till en farlig kontring. Bollen hamnade ut på högerkanten hos Albin Björkskog. ett fint inlägg kunde dock rensas undan av en försvarare  till en hörna alldeles framför Jeremiah Streng. Hörnan från Sotelo nickades av Patrick Byskata men rakt på målvakten Mujunen. Detta blev också det sista som hände i den första halvleken och lagen kunde gå till halvtidsvila med RoPS i en betryggande 0-3 ledning.

I paus gjorde Jaro tre byten. In kom Markus Kronholm, Alex Ramsay och Samuel Uusitalo medan Roni Björkskog, Samuel Haglund och Patrick Byskata kom ut. Jaro lyckades också bättre få tag i spelet på mittfältet i den andra halvleken. Lagets passningar hittade bättre fram och speciellt Guillermo Sotelo på vänsterkanten var pigg.

I den 52:a minuten lyckades RoPS igen få till ett farligt inlägg, men Joni Remesaho lyckades i sista sekunden stöta ut bollen till en hörna. Fem minuter senare vann Albin Björkskog en duell mot tre motståndare på mittfältet och passade fram bollen till Joni Remesaho. Remesaho fick bollen till Jeremiah Streng inne i straffområdet men hans skott stoppades av en försvarare. Jarospelarna och publiken var av den åsikten att bollen stoppades med handen men domaren vinkade avvärjande. Jaro fortsatte att pressa på och i den 66:e minuten kommer också utdelningen. Bollen spelas ut till höger till Albin Björkskog som ger ett lågt inlägg mot straffpunkten. Där dyker Guillermo Sotelo upp och skjuter in bollen i mål förbi en skymd Mujunen. Matchen står 1-3.

RoPS svar dröjer dock inte länge. Redan två minuter senare utökar RoPS sin ledning till 1-4. Jaroförsvaret blir passivt och Roiha kan ge ett perfekt inlägg som Vujaklija möter med huvudet och nickar i mål.

I den 73:e minuten gör Jaro sitt fjärde byte när Toró ersätter Jim Myrevik på mittfältet och två minuter senare kontrar Jaro igen. Sotelo spelar fram Björkskog, som viker inåt i straffområdet och hittar Kronholm. Kronholms direktskott touchar ändå en försvarsspelare ch går förbi målet till en resultatlös hörna.

De sista 13 minuterna av matchen blir sedan målrika. I den 81:a minuten uppstår ett missförstånd i Jaroförsvaret och inhopparen Lumba Pitah kan lägga in bollen förbi en överspelad Olsen till ställningen 1-5. Tre minuter senare skapar Jaro ett anfall på högerkanten. Joni Remesaho ger ett inlägg som bröstas ner av en RoPS-spelare. Bollen rullar rakt mot Tyler Reid som drar på en jättekanon längs marken förbi en helt ställd målvakt och ställningen är 2-5.

Men vardera lagen vill ännu utöka målskörden. I matchens sista ordinarie spelminut förlorar Brunell en duell med två RoPs-spelare och bolen hamnar hos Simo Roiha. Ensam med målvakten gör anfallaren inget misstag utan fullbordar sitt hattrick i matchen och för bortalaget i en 2-6 ledning. På tilläggstid fälls ännu Remesaho inne i straffområdet efter att ha tagit sig förbi en försvarare vid kortlinjen och domaren pekar på straffpunkten.  Sotelo stiger fram och gör inget misstag utan fastställer matchens slutresultat till 3-6.

Med en omgång kvar att spela innebär slutresultatet att RoPS ännu har en möjlighet att nå ett kval till Veikkausliiga genom att slå TPS i sista omgången medan Jaro blir fyra i årets serie. Jaro avslutar årets seriespel med en bortamatch i Vasa mot redan avancemangklara VPS. Matchen spelas lördagen 23.10.2021 kl 15.00.