Fjärde segern i rad!

FF Jaro fortsatte kampen i Ettan, när JJK från Jyväskylä på lördagen gästade Centralplanen i Jakobstad. Rödtröjorna behöll de viktiga tre poängen i Jakobstad och fortsätter sin kamp för att nå topplagen i Ettan. Det var inga lätta poäng, men med Felix De Bonas fullträff i den första halvleken och Thomas Kulas och Christopher Mandiangus mål i den andra, vann Jaro till slut med 3-0.

Det var att vänta att jyväskylälaget inte skulle komma till Jakobstad för att sälja sig billig. Lagens tidigare inbördes matcher har varit täta drabbningar även om Jaro vunnit dem båda. JJK:s situation i tabellen var innan matchen ganska prekär eftersom laget låg nästsist och på nedflyttningsplats. Senaste veckoslut spelade laget första gången med en trebackslinje och det resulterade i en 3-1 hemmavinst och ett strålande spel mot serieledande EIF.

Gästerna inledde också matchen med självförtroende och även om Jaro inte spelade dåligt så var det helt klart vittröjorna som som styrde spelet under den första kvarten. Laget lyckades också spela sig till en riktigt bra chans när Jarkko Heinonen fräckt spelade sig fram på kanten. På den påföljande hörnan kunde JJK hota Jaromålet, men Johan Brunell lyckades till slut rensa bort bollen med en nick till en ny hörna. Den hörnan kunde Felix De Bona i sin tur rensa undan. Jaros bästa chans i inledningen fick Thomas Kula när JJK:s våghalsighet straffade sig i försvarsspelet och Kula fick tag i bollen. Men Kulas precisa bomb gick strax förbi den bortre stolpen.

I mitten av den första halvleken kom Jaro bättre in i matchen. Speciellt Anthony Dafaa på mittfältet hann innan halvtimmen spelats två gånger förnedra Saku Leppänen med sina skickliga finter. Efter den andra finten slog Jaro till: Darwin Chavez fälldes ute på kanten och Christopher Mandiangu slog frisparken mot kanten av straffområdet. Där kunde Pavle Milosavljevic nickskarva bollen in framför målet mot Felix De Bona, som blev helt fri med JJK-målvakten och finske mästaren Paavo Valakari. Det första försöket räddade Valakari men inte det andra och därmed kunde De Bona göra sitt tredje mål i Jarotröjan.

I slutet av den första perioden tvingades Jaro göra sitt första byte när Jim Myrevik måste utgå och in kom i stället  Antony Olusanya, som stod för segermålet mot HIFK i måndags. Slutet av halvleken fortsatte i jämnhetens tecken och i förundran över domaren Miikka Lähdesmäkis konstiga domslut. Veikkausliigadomarens linje under den första halvleken var minst sagt speciell och gula kort fick både en bollskyddande Thomas Kula och en helt rentacklande Olusanya.

I inledningen av den andra halvleken var det Felix Gustafssons tur att skåda det gula kortet efter att han behandlat De Bona aningen brutalt på mittfältet. Efter den påföljande frisparken gick Olusanya friskt framåt men JJK-förvaret kunde reda ut situationen. Giganterna under den första timmen fanns i Jaros mittförsvar och trion Milosavljevic-Dafaa -Brunell bjöd hela tiden på hårda kärleksförklaringar i duellerna. Lähdesmäki gav inga kort i dessa situationer men efter en timmes spel hamnade däremot Kazuki Takahashi i protokollet tack vare ett gult kort.

När matchen spelats 68 minuter slog Jaro till igen. Ett fint samspel mellan Anthony Olusanya och Kareem Moses ute på högerkanten ledde till ett fint inlägg. Bollen hamnade vid den bortre stolpen och där nickade Felix De Bona bollen över Valakari och i ribban. Thomas Kula var först på returen och kunde sätta bollen i tomt mål och Jaro gick upp i en tvåmålsledning. I samma veva gjorde Jaro ett byte, när Kazuki Takahasi som arbetat hårt och hade 8,31 löpta km bakom sig i matchen, byttes ut mot anfallaren Denis. Samtidigt flyttade målskytten och passningsläggaren De Bona till ”tians” plats.

Efter målet föll Jaros spel ihop en aning och JJK kunde utnyttja det utrymme som gavs och skapa chanser. Bästa chansen kom i den 86:e minuten när Emil Öhberg efter en hörna tvingades till en fantomräddning. Brunells och Milosavljevic tvingades tillsammans med Öhberg töja sig till det yttersta för att inte JJK skulle ta sig in i matchen igen. I den 88:e minuten krävde JJK-spelarna straffspark när Darwin Chavez efter en hörna räddade en boll på mållinjen, men repriser i slowmotion visade att Chavez spelade bort bollen med bröstet.

Ännu i slutminuten slog Mandiangu till.  Minuten innan blev han felaktigt avblåst för offside när han blev frispelad. Men Mandiangu fick sin belöning när Denis för andra gången frispelade honom med Valakari. Mandiangu, som gjort fantastiska insatser de senaste matcherna, hade en enkel uppgift att fastställa slutresultatet till 3-0.