FF Jaro tog hem tre poäng efter en fin insats mot SJK Akatemia och vann med 1-3 (1-3)

FF Jaro tog i en het tillställning en viktig seger i Seinäjoki mot SJK Akatemia

FF Jaros laguppställning bjöd på en överraskning. På målvaktssidan hade Mykyta Savchenko dragit på sig en liten axelskada och Joas Snellman en förkylning. Detta betydde att Hannes Käldström fick möjlighet att göra debut i Ettan för FF Jaro. Därmed har alla spelare i FF Jaros trupp fått möjlighet att spela denna säsong i Ettan. De yttre omständigheterna i Seinäjoki var krävande med en temperatur på över 30 grader.

Inför matchen konstaterade Joni Remesaho att laget skulle bjuda på ett snabbt spel  och även satsa på kontringar, vilket också visade sig hålla streck i den första halvleken.

Den första halvleken dominerades totalt av gästerna. FF Jaro pressade högt och bröt ofta SJK Akatemias försök till uppspel.

I den 12:e minuten gick FF Jaro upp i ledning i matchen. Aron Bjonbäck avancerade på kanten och gav ett inlägg som Jim Myrevik fick tag i. Myrevik gav en passning bakåt och Adam Widjeskog fick möjlighet att skjuta på rullande boll. Det låga hårda skottet gick in i mål via den bortre stolpen, helt otagbart för SJK-keepern Säilynoja. FF Jaro ledde matchen helt rättvist med 0-1.

FF Jaro fortsatte att pressa och kontrollerade helt matchbilden och fyra minuter senare var det dags igen.  Jim Myrevik fick tid att vända upp på mittfältet och ge ett fantastisk inlägg bakom SJK-försvaret till Joni Remesaho. Remesaho fick inte riktigt tag i bollen men vann duellen mot Säilynoja och kom ner mot kortlinjen, passade bakåt till en fri Antonio Hotta, som behärskat kunde rulla in bollen i ett tomt mål. 0-2 till gästerna efter 16 minuters spel.

I den 23:e minuten fick FF Jaro en hörna som försvaret kunde rensa men i följande situation kom ett inlägg som Ramsay nästan nådde men målvakten fick fingrarna på bollen och chansen rann ut i sanden.

SJK fick sin första riktiga farlighet i den 29:e minuten när Samson Ebuka frispelades inne i straffområdet men målvakten Käldström gjorde en fenomenal fotparad.

FF Jaros press tog på krafterna och efter ca en halvtimmes spel fick SJK mera tag i spelet. Men bortalaget var betydligt effektivare framför målet. I den 33:e minuten fick Antonio Hotta bollen på mittfältet och fintade bort en SJK-spelare och frispelade Joni Remesaho i steget med en höger yttersida. Ensam med målvakten gjorde Remesaho inget misstag utan sköt in bollen i den bortre gaveln.

Fem minuter senare kopierade hemmalaget den bedriften och frispelade Oskar Pihlaja som trots att han attackerades både av en försvarare och målvakten Käldström lyckades rulla in bollen i mål och matchen stod 1-3, vilket också var halvtidsresultat.

Den andra halvleken blev sedan ett ställlningskrig. SJK tryckte på och skapade en hel del inläggschanser men för det mesta kunde ett utmärkt spelande mittbackspar, Ramsay och Okoye, rensa undan. FF Jaros chanser i den andra halvleken var inte många och kom närmast på någon fast situation. SJK spelade nu mera fysiskt och tryckte upp bollen mot FF Jaros straffområde.

I den 64:e minuten gjorde FF Jaro sina första byten. Joni Remesaho och Jim Myrevik ersattes av Albin Björkskog och Markus Kronholm. och i den 68:e minuten var det dags för det andra bytestillfället när Antonio Hotta, som gjorde en mycket bra match på mittfältet, drabbades av kramp i värmen och ersattes av Emile Paul Tendeng. Endast några minuter senare tvingades även Jacob Bushue lämna planen och ersattes av Marcel Wargh.

Resten av matchen bjöd inte på något direkt finlir i värmen. SJK fick kanske den bästa möjligheten i  den 83:e minuten när Samson Ebuka efter en hörna fick möjlighet att nicka, men nicken misslyckades och gick långt utanför.

Efter hela 6 tilläggsminuter i värmen blåste domaren av matchen och FF Jaro kunde kvittera ut tre viktiga poäng i jakten på den övre slutspelsserien. Laget har nu tagit sju poäng av nio möjliga på de senaste tre matcherna och avancerar nu till åttonde plats, två poäng bakom 5:an SJK Akatemia, 6:an KPV och sjuan JäPS. De två sistnämnda har dessutom en match mera spelad än FF Jaro.

Jaros nästa match spelas redan inkommande onsdag kl. 18.30 på Centralplanen i Jakobstad, när PePo från Villmanstrand gästar.