FF Jaro och SJK i fartfylld match som slutade oavgjord

FF Jaro visade upp ett aktivt och fartfyllt spel och var på bra spelhumör speciellt i den första halvleken. Matchens båda mål kom ändå först i den andra halveleken och matchen slutade i siffrorna 1-1 (0-0).

Genast från inledningen matchen stod det klart att Jaro kunde utnyttja luckor i SJK försvaret och gästerna hade också under den första halvtimmen tidvis stora problem mot det aggresiva och snabba hemmalaget.

I den första minuten spurtade Seth Paintsil enkelt förbi både Anders Bååth och Richard Dorman. Paintsils passning gick perfekt till Kim Böling vid straffpunkten, men Joel Mero kunde blockera skottet.

Då 15 minuter spelats kom Jovovic in i boxen och gick omkull, men Toni Pohjoismäki såg inget som skulle ha lett till straffspark. SJK:s försvar ställde till det för sig redan i följande situation och Jovovic fick iväg bollen mot mål, men bollen gick i stolpen och tillbaka ut på planen. Jovovic följande skott räddades sedan på mållinjen av Mihkel Aksalu.

Ett par minuter senare vann Jovovic en nickduell och Paintsil kom in i straffområdet. Paintsil fintade sig förbi Dorman och fick iväg ett rappt skott, men Aksalu räddade.

I den 23. minuten slog Thomas Kula en fantastisk passning mellan stopper och ytterback och frispelade Paintsil in i straffområdet. Denne tog sig igen förbi Dorman och fick vid kortlinjen iväg en passning in framför mål. Johan Brunell hade avancerat och försökte stöta in bollen från ett par meter. Bollen snurrade en god stund i närheten av mållinjen men SJK klarade sig på nått sätt, under ledning av Aksalu.

Under första halvelekens sista 15 minuter blev tempot en aning lägre men Paintsil höll ännu Dorman upptagen ända till slutet av halvleken. Jaros snabba ytter fick bollen in framför målet ännu ett par gången men gästerna kunde täcka dessa lägen.

I Jaros anfall spelade Sasa Jovovic en ypperlig första halvlek och vann de flesta dueller och fördelade bollen fint inom det egna laget.

Strax före pausvilan fick SJK en frispark alldeles vid straffområdesgränsen då Brunell var tvungen att fälla Aristote Mboma. Reuben Ayarna fick iväg ett hårt skott men Emil Öhberg kunde rädda bollen strax under ribban och den gick ut till hörna.

Lagen gick till pausvila i oavgjort läge 0-0 och hemmapubliken gav Jaro en eloge för den fina inledningshalvleken.

Strax i inledningen av den andra halvleken fick SJK en frispark på vänsterkanten. Emile Paul Tendeng slog en fin frispark och Dani Hatakka kom åt att nicka men som tur var för Jaros del så träffade bollen stolpen och Öhberg kunde reda upp resten av situationen.

Matchens inledningsmål kom i gästernas ända av planen i den 51. minuten. Dormans problem fortsatte då Paintsil stal bollen av honom och avancerade till kortlinjen. Paintsil kunde ur ett svårt läge slå in bollen framför mål där Jovovic tänjde sig och förste in den, 1-0 i Jaros favör

SJK kvitterade dock matchen redan ett par minuter senare. Christopher Mandiangu var för självsäker på mittplanen och förlorade bollen i ett farligt läge. Maximo Tolonen avancerade mot straffområdet och fick iväg fint skott som sökte sig i mål strax invid stolproten, 1-1.

Jaro var tvunget att göra två byten efter en timmes spel. Paintsil, som var en av de bästa på planen för dagen, fick problem med baklåret gick ut och ersattes av Severi Kähkönen. Även Johan Brunell utgick och han blev ersatt av Toni Takamäki. Även SJK gjorde ett byte samtidigt då Dorman fick ge rum åt Joonas Sundman.

I den 69. minuten tog sig Mandiangu förbi Sundman och slog en låg boll in framför målet där Jovovic fick iväg ett skott mot det främre hörnet men bollen träffade igen stolpen.

Strax därpå misslyckades Milosavljevic i en brytning och Tendeng frispelade Mboma som kom nästan helt fri. Öhberg räddade till hälften och Milosavljevic städade bort bollen framför målet.

Tomi Kärkkäinen gjorde det tredje bytet 10 minuter före slutet då en fint spelande Sjöstedt utgick och ersattes av Ilari Antila.

2 minuter före slutet var SJK nära att göra vinstmålet. Tolonen hade en dos tur och fick ett skottläge 20 meter från målet och Öhberg fick problem med det studsande skottet som han räddade men först framme på returen var Mboma, men det skottet kunde Öhberg täcka.

På övertid spelade Antila lite slarvigt med bollen och den gick ut till hörna för SJK. Hörnan blev mycket farlig men till slut kunde Jaro försvaret rensa undan bollen.

Matchen slutade i siffrorna 1-1.

Kärkkäinen nöjd med spelet

FF Jaros chefstränare Tomi Kärkkäinen var till stor del nöjd med det egna lagets spel.

– Det här var en underhållande och publikvänlig match. Resultatet tyckte jag var ganska rättvist. Vi har velat koncentrera oss på bollkontroll och det lyckades vi bra med i den första halvleken. I den andra halvleken belv vårt paket lite för mycket utspritt. Då hade vi också möjlighet att hålla i bollen men vi gjorde lite bort oss och tappade bollen i onödiga situationer. SJK:s mål var ett bra exempel på detta. Men då matchen stod oavgjord hade vi de första chanserna och vi kunde ha utnyttjat dem bättre. Överlag såg vårt spel riktigt bra ut. Laget håller en god kvalitet och inställningen bör också vara bra.

– Jag är en aning mer nöjd med försvars- än med anfalssspelet i dag. Vi hade några onödiga saker även i försvarrspelet som vi måste gå igenom på video. I anfallsspelet var vi lite onödigt direkta. Vi är alltför ofta tvungna att springa på djupet vilket gör att spelarna lätt får problem med kramp. Vi borde oftare hitta egna framför försvaret och inte alltid bakom försvarslinjen.

Kazuki Takahashi, som gjorde debut i Jaro skjortan, fick beröm av tränaren.

– ”Kazu” kommer ännu att bättra på från detta då han får mera matcher tillsamman med laget. Han är bra på att kämpa åt sig bollen. Då han hade boll var han lite för ivrig på att slå bollar bakom försvarslinjen men det var en bra instas av honom, kommenterade Kärkkäinen.

Jaro har ännu en match kvar i den finska cupen. Den matchen spelas i Karleby mot KPV fredagen den 9.3. klockan 19.00.