FF Jaro klar för 5:e omgången i finska Cupen

FF Jaro hade inga större problem med att besegra RoPS i den fjärde omgången av Finska cupen. Slutsiffrorna blev 0-4 (0-1).

Tränarduon hade inför matchen gjort en del förändringar i startelvan jämfört med den segerrika matchen mot PoPe i fredags. In i målet i kom Hannes Käldström och i försvaret ersattes Johan Brunell, som inte var med på resan till Rovaniemi, av Adam Widjeskog. På högerkanten ersatte sedan Aron Bjonbäck Widjeskog. Även Markus Kronholm blev kvar i Jakobstad när laget reste iväg och han ersattes av Marcel Wargh. Joni Remesaho ersattes i startelvan av Albin Björkskog.

Albin Björkskog inledde också matchen övertygande. Redan i den tredje minuten tog han sig in i straffområdet, men tyvärr gick hans skott förbi målet. i den 9:e minuten spelade Björkskog tillsammans med Jacob Bushue fram Sotelo men argentinarens skott gick förbi hemmalagets mål. I den 18:e minuten bryter Björkskog ett uppspel och passar Tendeng som ger bollen tillbaka. Björkskogs inlägg träffar dock på en försvarare och går ut till en hörna. I spelet efter hörnan ger Sotelo ett inlägg som Myrevik inte riktig kommer åt att nicka och bollen går ut över kortlinjen. FF Jaro dominerade helt den första halvleken och laget fick också utdelning på sitt spelövertag i den 37:e minuten. Igen är det Albin Björksksog som står för framspelningen. Han tar sig fram på sin kant och ger ett inlägg som hittar en perfekt placerad Myrevik. Jim Myrevik får till en nick som går rakt på målvakten men nicken är så pass hård att målvakten inte kan hålla bollen. FF Jaro går därmed upp i en 0-1 ledning. Ännu i den 45:e minuten skapar FF Jaro ett fint anfall men målvakten lyckas rädda till en resultatlös hörna.

Lagen går till pausvila med FF Jaro i ledningen 0-1.

Den täta matchtakten syntes i den andra halvleken och FF Jaro gjorde et flertal byten för att spara på krafterna inför matchen mot EIF inkommane söndag. Och redan i pausvilan kom Frankline Okoye ut och ersattes av Antonio Hotta. Detta innebar att Jacob Bushue tog ett steg ner och blev mittback tillsammans med Widjeskog. Och om Jaro dominerade den första halvleken så var dominansen om möjligt ännu större i den andra. FF Jaro rullade bollen mellan sig och växlade om till snabba anfall.  I den 48:e minuten spelade Hotta fram Albin Björkskog inne i straffområdet, men Björkskogs skott gick tyvärr över. Men 10 minuter senare utökade FF Jaro sin ledning efter en hörna slagen av Sotelo. Hörnan orsakade en del kalabalik inne i straffområdet och Adam Widjeskog fick iväg ett skott som träffade ribban och på returen höll sig Jim Myrevik framme och nickade in sitt andra mål för dagen. Strax efter detta gjorde Jaro nya byten och målskytten Myrevik ersattes av Benjamin Östman medan Emile Paul Tendeng fick ge plats för Alex Ramsay. Det senare skulle visa sig vara ett lyckat byte. Målvakten i RoPS-buren missade helt ett uppspel och Ramsay fick bollen serverad på foten. Med den första bollberöringen i matchen kunde han enkelt rulla in 0-3 via stolpen i den 60.e minuten. I den 70:e spelminuten står Ramsay och Björkskog för ett snyggt anfall där Ramsay hittar Björkskog med en genomskärare. Tyvärr går Björksksogs styrning aningen utanför målvaktens högra stolpe.

RoPS hade egentligen inga direkta målchanser i matchen. Den bästa kom kanske i en 73:e minuten när Hannes Käldström tvingades rädda ett skott ur liten vinkel till en hörna. I den 76:e minuten gjorde Jaro sitt sista byte när Joni Remesaho ersatte Severi Kähkönen. Men FF Jaro skulle hinna med ytterligare en fullträff. Den kom i den 84:e minuten när Marcel Wargh snyggt passade in i straffområdet till en framrusande Aron Bjonbäck, som ur liten vinkel kunde sätta in bollen vid den främre stolpen. FF Jaro ledde med 0-4. Innan slutsignalen var Jaro nära att göra en repris på det målet, men denna gången kunde målvakten rädda till en hörna.

Strax efter blåste domaren i sin vissla och FF Jaro reser hem till Jakobstad med en plats i den femte omgången av Finska Cupen.

I en intervju på Ruutu+ efter matchen fick Alex Ramsay frågan om att kommentera målet.

– Jag bara tog bollen och gjorde mål, konstaterade han.

Lottningen till den femte omgången sker senare.