FF Jaro hem med tre poäng från Ekenäs

Jaro lyckades ta en knapp seger mot Ekenäs IF med siffrorna 0-1 (0-0). Jeremiah Streng stod för matchens enda mål i den 36:e minuten.

Tränaren Jimmy Wargh hade gjort några ändringar i startelvan sedan matchen mot TPS. Guillermo Sotelo var tillbaka efter sin avstängning och gick in i backlinjen. Tyler Reid flyttade in i banan som mittback eftersom Samuel Uusitalo saknades på grund av skada och Patrick Byskata fortfarande saknades av privata skäl. Alex Ramsay ersatte Albin Björkskog på vänsterkanten. Mykyta Savchenko var tillbaka i målet igen och ersatte Thomas Olsen. Båda lagen ställde upp med likadana uppställningar dvs 4-2-3-1. För Jaros del betydde det Kronholm och Myrevik på botten av mittfältet medan Remesaho, Aalto och Alex Ramsay återfanns högre upp och Jeremiah Streng ensam anfallare högst upp.

Inledningen av matchen blev trevande och det märktes att det var två lag som inte hade mycket annat än äran att spela om. Det blev mycket kamp på mittfältet och en hel del felpassningar från båda lagen. I den 12:e minuten fick Jaro ändå en hörna som Juuso Aalto tog hand om. Hörnan blev kort till Ramsay som passade tillbaka till Aalto. Aalto hittade Sotelo inne i straffområdet med en fin passning. El Moutacim i målet hann dock rädda argentinarens direktskott och returen från ca två meters håll lyckades inte Tyler Reid få in i mål  utan målvakten stod igen för en fin fotparad.

Felpassningarna fortsatte och Akseli Ollila kom nästan ensam igenom men Savchenko kunde rädda hans skott till en resultatlös hörna. I den 18:e minuten skapade Jaro en chans ute till höger efter samspel mellan Remesaho, Ramsay och Aalto. Aalto fick till sist fram bollen till Jeremiah Streng, men hans försök till skott från 5 meter stoppades stördes av en försvarare och målvakten kunde ta hand om bollen.

Jaro började så småningom få lite bättre grepp om matchen och laget kunde bryta många av hemmalagets anfall i ett tidigt skede och gå till motanfall. I den 29:e minuten hittar Markus Kronholm Joni Remesaho bakom försvarslinjen i EIF,  men försvaret lyckas bryta Jonis försök till inspel. I den 31:e minuten får Ekenäs sin bästa målchans i den första halvleken. Valdrin Rashica blev fri ute till vänster och hans inlägg rullade genom hela straffområdet ut till en fri Ollila. Men Ollilas skott gick högt över ett nästan tomt mål.

I den 33:e minuten gav Efimov en kort hörna till Gela. Gelas inlägg kunde Jaroförsvaret rensa men bollen gick ut till Rashica som drog på ett skott från 25 meter. Det hårda, pressade, skottet gick mot Savchenkos högra kryss men målvakten lyckades få en hand på bollen. Returen sköt en Ekenässpelare högt över.

I den 36:e minuten kunde Jaro ändå gå upp i en 0-1 ledning. Jeremiah Streng blev fri på högerkanten och gav ett lågt inlägg in i straffområdet. Alex Ramsay kunde direktskarva bollen mot mål, men El Moutacim gjorde en fin fotparad. Bollen studsade tillbaka ut i straffområdet och där kunde Jeremiah Streng få en fot på bollen som gick mellan två försvarare förbi en skymd El Moutacim in vid den bortre stolpen. Matchen stod 0-1.

Lagen gick till pausvila med ställningen 0-1.

Jaro inledde den andra halvleken aningen starkare än hemmalaget utan att för den skull skapa några riktiga farligheter. Sotelo hade ett skott rakt på målvakten direkt i inledningen och samme spelare gav också ett fint inlägg i den 48:e minuten, som varken Streng eller Remesaho riktigt nådde. I den 53:e minuten lyckades Efimov i hemmalaget frispela Juuso Liukkonen. Denne kunde ta sig förbi en utrusande Savchenko, men hamnade alltför långt ner mot kortlinjen och situationen rann ut i sanden.

Jaro gick alltmer inför att försöka skydda sin ledning och lät Ekenäs ta över allt mer av matchen. I den 59:e minuten gav Gela en fin passning ut till en fri Ollila men passningen blev aningen för brant och gick över kortlinjen.  Ekenäs fick i samma spelminut en hörna som följde ett bekant mönster. Efimov gav den kort till Gela, vars inlägg nickades av Tuukka Andberg, men Savchenko var med på noterna och räddade. Anfallet blåstes sedan av för offside.

De följande minuterna blev sedan stökiga med flera gula kort och ett rött. Efter ett litet bråk mellan Aalto och Heimonen vid sidolinjen, gav Juuso Liukkonen Guillermo Sotelo en armbåge i sidan.  Detta observerades av domarna och renderade Liukkonen ett rött kort. I samma situation gjorde också Jaro sitt första byte när Albin Björkskog ersatte Alex Ramsay. Genast efteråt visar domaren Jesse Salo Streng det gula kortet och strax efteråt tacklar Björkskog en Ekenässpelare lite för hårt och får även han syna det gula kortet. Det innebär att både Streng och Björkskog tvingas stå över Jaros nästa match.

I den 71:a minuten fälls Björkskog strax utanför straffområdeshörnet och Jaro får en frispark. Sotelos frispark går mot målvaktens högra kryss men El Moutacim hinner fram och kan rädda.

I den 78:e minuten får Jaro till ett fint anfall. Albin Björkskog stjäl bollen på vänsterkanten och tar sig förbi två ekenässpelare. Han passar inåt till Aalto som ännu lyckas få bollen vidare till en helt fri Streng. I stället för att avfyra ett skott försöker Streng ännu finta bort målvakten, men El Moutacim lyckas få handen på bollen och reder ut situationen.

I den 83:e minuten kommer Jeremiah Streng ut och in i stället  kommer Macauley Chrisantus. Strax efteråt byter Jaro även målvakt. Savchenko drog i ett tidigare skede på sig en skada i handen och ersattes nu av Thomas Olsen.

Jim Myrevik fäller i den 86:e minuten en Ekenässpelare och domaren blåser frispark och ger Myrevik ett gult kort. Därmed är även Myrevik borta nästa match. Frisparken slås av Gela och situationen blir farlig. Efter kalabalik i Jaroförsvaret går bollen till slut över Jaromålet och laget kan andas ut.

Jaro lyckas  hålla Ekenäs borta från målet resten av matchen och domaren blåser av matchen efter hela 7 tilläggsminuter och Jaro kan fira att laget tar med sig de tre poängen hem till Jakobstad.

Jaro möter i sin nästa match Gnistan på hemmaplan söndagen den 10.10.2021 kl 16.00.