Femte raka segern

FF Jaro vann bortamatchen mot AC Kajaani med 0-1 efter mål av Christopher Mandiangu i den andra halvleken. Men det var ingen lätt seger eftersom den första halvleken bjöd på flertalet chanser för kajanalaget. Men två byten i den andra halvleken, efter att Kevin Peth dragit på sig sitt andra gula kort, och Christopher Mandiangus skicklighet förde ändå de tre poängen hem till Jakobstad. Men den bästa jakobstadsprestationen i Kajana stod ändå den stora supporterklacken som kommit för att stöda rödtröjorna på plats.

På lördagseftermiddagen fortsatte FF Jaro sin resa i Ettan och var för första gången detta årtusende tillbaka i Kajana i fotbollens tecken. Den föregående resan till Kajanaland skedde 2.5.1999 när Kajanin Haka stod värdar för en match i Ettan mot FF Jaro. Den matchen slutade 0-2. Efter detta har fotbollen i Kajana tagit ett stort steg framåt idrottsarenan i Kajana med konstgräs och intilliggande faciliteter hör till toppskiktet i Ettan.

Själva matchen inleddes i blåsiga förhållande och med hemmalaget i förarsätet. Jaros mittfält hade fått ett nytt utseende på grund av Kazuki Takahashis avstängning och hans plats på mittfältet tillsammans med Anthony Dafaa och Thomas Kula hade tagits av Kevin Peth. Den bästa chansen in under de första tio minuterna fick Kajanas anfallarkoloss Michael Ibiyomi,men hans skott gick ändå högt över.

Efter dryga tio minuters spel träffade Arttu Nuuttinens nabbskor ljumsken på Pavle Milosavljevic i en spelsituation. Och kort därefter tvingades Jaro göra sitt första byte när anfallaren Denis kom in i stället för den serbiske stoppern. Det bytet betydde samtidigt att  ytterbacken Kareem Moses flyttade in som mittback och Kevin Peth blev höger ytterback. Efter bytet hade Jaro svårt att hålla ihop laget och Kajaani kunde utnyttja kaoset i Jaros linjer. Speciellt den erfarne Alberto Ramirez Torres kunde styra spelet mellan Jaros linjer.

Matchgången var i inledningen helt klar. Jaro försökte få igång sitt eget spel men tappade ofta bollen i egen försvarszon och kajanslaget kontrade ofta snabbt via vänsterkanten oh placerade ofta tre spelare alldeles på offsidelinjen. I dessa lägen tvingades Jaroförsvaret att tänja sig till sitt yttersta för att förhindra att hemmaltet skulle göra mål. Efter en dylik situation i den 28:e minuten lyckades Kajanalaget få bollen i stolpen men Jaromålet förblev ändå fredat. I den 36:e minuten tog bollen i ribban när Jordi Lahnalaaksos inlägg  från höger hittade Ibiyomi och nigerianen med kraft nickade bollen i överliggaren. Jaroförsvaret kunde tillsammans med Emil Öhberg spela undan bollen och inget mål säg dagens ljus.

I den första halvleken kretsade Jaros anfallsspel helt och hållet kring C Christopher Mandiangu. Hans spel ledde ofta till fasta situationer via vilka Jaro kunde närma sig Kajaanis mål. Den mest omdiskuterade situationen kom kanske efter 41 minuters spel när Mandiangu fälldes inne i Kajaanis straffområde. Domaren Kalle Mäkinen dömde en frispark åt Kajaani och gav Mandiangu ett gult kort för filmning även om situationen från läktarplats såg ut som en klar straffsituation. Något som även en granskning av videobilderna bekräftade.

Jaro kom betydligt mera redo till den andra halvleken. Laget fick formationen att fungera och arbetade bättre tillsammans än i matchinledningen. Matchbilden förändrades ändå i den 69:e minuten när Kevin Peth i ett försök att nå bollen kom med hög fot och drog på sig sitt andra gula kort i matchen. Jaro tvingades alltså avsluta matchen med en man mindre på plan.

Men jakobstadsborna lät sig inte nedslå av detta: Först bytte  Niklas Käcko Anthony Olusanya mot Ilari Antila. Olusanya  gjorde på onsdagen en strålande match när fotbollslinjen vid Jakobstads Gymnasium spelade i Brahestad och vann med 1-11. Kort härefter  gjorde Felix De Bona rum för toni Sjöstedt. Det bytet blev också till slut matchavgörande: Sjöstedt använde sin snabbhet och tog sig fräckt förbi Kajaaniförsvaret ute till vänster och passade inåt till Mandiangu. Den skicklige tysken dribblade bort hemmalagets försvar och sköt  bollen precist upp i det bortre hörnet till den stora supportergruppens glädje.

Under den sista kvarten kämpade Jaro under Öhbergs ledning ursinnigt och jarokeepern tänjde sig till fenomenala räddningar och laget kunde trots alla svårigheter åka hem till Jakobstad med tre poäng i bagaget och förlänga sin segersvit till fem matcher. till Jaros giganter i kvällens match hörde förutom Mandianagu och Anthony Dafaa på mittfältet även målvakten Emil Öhberg.

– Det känns bra att vi kunde vinna trots ett rött kort i den 70 :e minuten. Den första halvleken präglades av hawaijifotboll och det uppstod många situationer bakom vår backlinje. I de senaste matcherna har man inte lyckats skapa lika många chanser även om det inte var många chanser som ledde till skott på mål. Men vi kan försvara bättre än vad vig jorda i den första halvleken idag. Vi skärpte oss i den andra halvleken och det ska hela laget ha kredit för och den halvleken var betydligt bättre. Alla jobbade enormt bra och tog hem de tre poängen idag. sade Emil Öhberg som nu har 450 minuter bakom sig utan att någon boll smitit in bakom honom.

Niklas Käcko var inne på samma linje som målvakten om den ojämna första halvleken.
– Med Emils ord så spelade vi Hawaiji -fotboll. Vi fick inte på något sätt igång vår egen press och vi hade alldeles för långa avstånd både på längden och bredden. I den andra halvleken tätade vi till vårt spel och inledde den halvleken ända till den andra varningen och det röda kortet. Efter det tvingades vi göra förändringar och de bytena gjorde skillnad idag, sade Niklas Käcko efter matchen.
– Det var absolut ingen lätt match. I den första halvleken hade Kajaani ett skott i stolpen och en nick i ribban och med lite mera tur  kunde båda ha gått in. I värsta fall kunde det ha stått 2-0 i paus. Men å andra sidan hade även vi några farligheter i den första halvleken.

Toni Sjöstedt, som blev avgörande för matchutgången, gjorde att de lokala journalisterna ställde  tilläggsfrågor som Käcko fick besvara.
– Toni är just en sådan spelare. Han har snabba fötter och vi förändrade vårt egen press så att Toni skulle få mera utrymme bakom motståndarnas linje och där är han duktig, avslutades Käcko