Ett kämpande Jaro hämtade hem en vinst från Karleby

FF Jaro visade igen prov på en fantastisk kämpaglöd genom att i en tidvis mycket het match ta hem en vinst med siffrorna 0-2 (0-1). Toró och Alex Ramsay svarade för Jaros fullträffar. Tyvärr skadade sig Krists Gulbis och Johan Brunell i matchen.

FF Jaro inledde med samma öppningselva som i matchen mot VPS. Den enda större förändringen i laguppställningen var att Jim Myrevik tvingades stå över matchen.

Matchinledningen blev jämn. Jaro höll mera boll men under de första tio minuterna skapade ingetdera lagen någon direkt farlighet.

Men Jaro slog till redan på sin första chans i den 13:e minuten, när den första hörna bar frukt. Stanley Amyzie fick huvudet först på Juuso Aaltos hörna men returen hamnade hos Toró som tog ner bollen och sköt bollen mot det främre krysset och Jaro ledde med 0-1. Jaro har därmed gjort matchens första mål i alla sina fem spelade matcher i Ettan.

KPV tog relativt klart över matchen efter Jaros fullträff och karlebylaget lyckades få till några farliga anfall.

KPV:s första farlighet kom i den 21:a minuten när KPV bröt ett Jarouppspel och Angel Zapata kunde efter några passningar få iväg ett inlägg. Inlägget blev bra och hamnade mittemellan Johan Brunell och Patrick Byskata hos Eetu Rissanen. Rissanen nickade ändå till all lyckad förbi från ett fint läge.

Fem minuter senare var en kvittering igen verkligt nära. Harri Heiermann lyckades undvika Johan Brunells glidtackling inne i straffområdet och passade snett bakåt. Krists Gulbis räddade det första försöket och efter det  fick Adam Widjeskog möjlighet att skjuta ur ett drömläge, men Johan Brunell, som idag fyller 30 år, hann snyggt blockera skottet och kunde rädda Jaro. I samma sekvens skadade Gulbis foten när han täckte det första skottet.

Den hårda lettiske spelaren kämpade sig ändå tillbaka in på plan för att Jaro skulle hinna förbereda ett byte och Gulbis hann skadad ännu täcka ytterligare ett skott. Gulbis tvingades lämna planen vid följande matchavbrott och in i stället kom Marcel Wargh.

Ännu innan halvtidsvilan fick Toró en hård smäll mot huvudet i en duell och brasilianaren tvingades bli omplåstrad en stund på planen, men som väl var kunde han fortsätta matchen.

KPV fick ännu på tilläggstid i den första halvleken en chans att kvittera, när Zapata och Widjeskog snyggt spelade tillsammans och till slut fick Heiermann möjlighet att skjuta på en passning av Zapata, men skottet gick en meter förbi den främre stolpen.

Den första halvleken bjöd på hela sex tilläggsminuter och båda lagen började gå heta. Lagen gick till pausvila med Jaro i en 0-1 ledning.

KPV gjorde i pausen ett byte när Tommi Saarinen, som skadade sig i slutet av den första halvleken ersattes av Karolis Chvedukas.

Chvedukas hamnade också direkt i rampljuset, men helt säkert inte på det sätt som Niko Kalliokoski ville se, när han gjorde bytet. Litauern drog nämligen i inledningen av den andra halvleken inom några minuter på sig två gula kort och skickades av planen. Det röda kortet kom i den 54:e minuten.

Den andra halvleken blev söndrig och Jaro fick ytterligare problem efter cirka en timmes spel, när Widjeskog rusade mot Brunell, som fick en hård smäll mot benet och även han tvingades lämna matchen i förtid. Jaro gjorde samtidigt två byten och Albin Björkskog samt Benjamin Östman kom in på plan. Förutom Brunell lämnade även Samuel Haglund planen.

Utvisningen påverkade inte spelet nämnvärt utan KPV fortsatte hålla mera boll och Jaros bollinnehav blev kortvariga. Jaro hade efter ledningsmålet svårt att skapa kontrollerade anfall.

Skadorna på Gulbis och Brunell gjorde att Jaro tappade mycket av sin kraft i huvudspelet och i duellerna, men rödtröjorna försvarade sig igen med ett stort hjärta. Efter Brunells skada gick Jaro över till en fyrbackslinje med Patrick Byskata och Marcel Wargh som mittbackar och Sotelo och Lähdesmäki som ytterbackar.

I matchens slutskede lyckades Jaro hålla bollen längre i anfallszonen och det gav också resultat. En fantastisk glidtackling av Benjamin Östman på mittfältet stoppade ett KPV anfall och Jaro vände snabbt och kontrade. Juuso Aalto gav ett perfekt inlägg mot målet och Alex Ramsay nickade behärskat in bollen förbi Hemmo Riihimäki och matchen stod 0-2. Målet var Ramsays första i Ettan.

Efter Ramsays mål hände inget av vikt på planen och matchen slutade alltså men en  0-2 vinst för de rödklädda. Jaro var för andra gången i rad en oartig och effektiv gäst och hämtade hem tre poäng från Karleby.

Vinsten förde upp Jaro till tvåa i tabellen på samma poäng som ettan EIF. Båda lagen har samlat ihop 10 poäng efter fem omgångar.

Efter matchen interjuades Tuomas Lähteenmäki i Ruutu+ och han var mycket nöjd med lagets kämpaglöd.

– Zapata var en hal motståndare och jag måste hela tiden var vaken. Jag tyckte ändå att jag klarade mig bra. Det var utmanande och roligt att spela mot en såpass hal motståndare. Vi har tränat mycket på hur vi ska hållas täta när motståndaren rullar boll. Idag var vi täta och därför far de tre poängen till Jakobstad

– Idag var det som helhet en ganska het match men det är trevliga tillställningar när båda lagen har känslorna med i spelet. Viljan var idag det som tog hem vinsten för oss, sade Lähdesmäki.