Ett effektivt Haka for iväg med poängen från Jakobstad

FF Jaro gick på säsongens första förlust trots en bra inledning. Öppningsmålet av Washilly Tshibasu räckte till slut inte långt utan trots spelövertag och målchanser tvingades Jaro ge sig mot Haka med siffrorna 1-3 (1-1).

Jaro inledde matchen starkt  och hemmalaget kunde flera gånger bryta i anfallszonen. Den bästa chansen under de första minuterna kom när Washilly Tshibasu kunde bryta en passning  och fick möjlighet att skjuta ur liten vinkel och Joonas Immonen  räddade till en hörna.

Efter drygt tio minuters spel fick Jaro en jättechans när Tshibasu vann en höjdduell och Joni Remesaho kom fri. Remesaho förrsökte lobba över Immonen men lobben blev lite för låg och Immonen räddade till en hörna. I efterspelet till hörnan kunde Pavle Milosavljevic ge ett inlägg mot en bakre stolpen där Immonen aningen missade utboxningen och bollen studsade via Remesahos knä in framför målet till Tshibasu som kunde föra upp Jaro i ledningen.

Efter målet tappade Jaro det bästa greppet om matchen och de följande  tio minuterna tog gästerna över kommandot. Hakas utjämning kom aningen överraskande när Luis Robles efter ett inkast skulle täcka ett inlägg från Jami Kyöstilä. Bollen tog en liten touch från Robles fot och Salomo Ojala hade lämnats helt ensam framför målet och han hade inga problem med att nicka in bollen i  mål till situationen 1-1.

Under de sista minuterna fick Jaro igen igång sitt spel och flera farligheter skapades framför gästernas mål. Speciellt Tshibasu var på spelhumör och det verkade ibland som om yttern var omöjlig att stoppa för bortalaget.

En minut innan pausen hittade Robles med ett inlägg Darvin Chavéz som hade stigit från sin backposition. Skottet från Chavéz blev aningen halvt men Immonen slarvade med bollen och Remesaho fick tag på returen. Haka-försvaret hann dock i sista stund emellan innan Remesaho hann skjuta mot ett öppet mål.

Jaro var ytterligare en gång när att göra mål innan pausen. En hörna från Tshibasu landade i det främre området framför målet och Robles kom åt att nicka. Bollträffen blev dock lite för tunn och bollen gick aningen förbi den bortre stolpen utan att ngon rödtröja kunde styra in den i mål.

Ställningen  paus stod 1-1.

I den andra halvleken kontrollerade Jaro under långa perioden bollinnehavet och hemmalaget pressade spelet mot gästernas mål. Inga direkta toppchanser blev det ändå men nära var det flera gånger.

Mitt under jaropressen fich haka en frispark i den 77:e minuten. Anton Popovitch slog frisparken in framför mål och bollen droppade precis på huvudet på inbytte Jean Fridolin Nganbe och han nickade säckert in bollen i Jaromålet och matchen stod plötsligt 1-2.

Jaros spel lamslogs av det oväntade bakslaget och de följande minuterna kunde Haka hålla bollen på Jaros planhalva. Gästerna gav också hemmalaget en ny kalldusch  fem minuter innan slutsignalen när en hörna från Popovitch landade vid den främre stolpen. Jacob Bushue fick kanske en liten touch på bollen med huvudet och bollen seglade igenom spelarträngseln och Niklas Friberg kunde skarva in bollen i mål och matchen stod 1-3.

Jaro lyckades ännu skapa flera fina målchanser i slutet av matchen. Den bästa chansen kom när inbytte Barraza spelade snett bakåt och Remesaho fick skjuta ur fritt läge ca tio meter från målet men skottet blockerades av Henri Malundama

När Jaro inte kunde utnyttja sina chanser for poängen iväg till Valkeakoski med siffrorna 1-3. jaro spelar sin nästa match redan på torsdag när serienykomlingen TPV kommer till Jakobstad.

Jacob Bushue var spelciellt nöjd över att Haka kunde komma tillbaks ur underläge och vinna matchen.

– Det viktigast var att vi tog tre poäng. Det var en bra test för oss eftersom det var första gången vi låg under i en match. Vi kalarade bra av det och vände matchen till seger. Vi visste att Jaro är ett bra lag och det skulle bli en hård match, kommenterade Bushue.

En piggt spelande Axel Vidjeskog var en besviken man efter matchen.

– Det känns tungt. Vi spelade ganska bra men läppte in enkla mål. Det kändes som om matchen var under kontroll och vi mycket väl kunde ha tagit tre poäng, sade Vidjeskog.

Teemu Tainio var nöjd endast med resutatet i matchen, men  lagets splinsats gjorde honom inte glad.

– Resultatet är det enda som jag är nöjd med. Vi kom inte i något skede upp till vår egen nivå. Vi rörde oss dåligt och passningsspelet var uselt. Planen inverkade en aning på vårt spel och Jaro spelade bra. Vi visste att de har bra spelare. Ofta avgör fasta situationer dylika matcher och så gjorde de även denna gång, summerade Tainio matchgången.

Niklas Käcko tyckte efter matchen att laget skulle ha förtjänat mer av matchen.

– Jag är ganska besviken på de tre senaste matcherna. Vi skulle ha förtjänat mera av dessa matcher. Vi inledde denna match bra men fick en dålig period innan vi igen kom igång. Den andra halvleken var spelmässigt helt ok men om man inte gör mål så vinner man inte. Vi släpper alltför enkla mål nu just. Vid det första målet var bollen i luften en lång stund och ingen av våra spelare reagerade. De visar dålig attityd, sade Käcko