En grön minut förstörde den soliga kvällen

FF jaro och KPV möttes i en träningsmatch på den legendariska centralplanen i Yxpila. Matchen vanns till slut av KPV med 2-1 efter en effektiv minut i den andra halvleken.

FF Jaro och KPV kunde äntligen komma bort från undantagsförhållandena och i Yxpila i Karleby var det helt klart två lag med nöjda spelare. I matchen var kanske KPV det aningen bättre laget men speciellt i den första halvleken var det Jaro som stod för de bästa målchanserna. Efter tio minuters spel gav Aron Bjpnbäck ett inkast från höger till Anthony Olusanya som vann en duell mot Tommi Saarinen, som under vinterna flyttade från Honka till Karleby. Olusanyas inlägg mot den främre stolpen hittade tillrusande Severi Kähkönen men KPV-målvakten Sergey  Lazarev kunde rädda. Genast efteråt  gav Saarinen bort bollen till en fri Olusanya men Jaroynglingens skott stoppades av  ett Lazarevben.

Annars var halvleken ganska enformig. KPV höll bollen men utan att skapa chanser vid jakobstadsbornas mål. Jaro störde å sin sida karlebylagets uppspel med en effektiv press och kunde skapa farliga kontringar. Matchen bjöd tyvärr också på negativa nyheter när Markus Kronholm i en tacklingssituation skadade sig och redan i ett tidigt skede tvingades byta. In i stället kom Toro. Alldeles i slutminuterna av den första halvleken fick Jaro också sin belöning. Först sköt en piggt spelande Benjamin Östman ett hårt skott som gick strax förbi det främre hörnet. Men i följande anfall smällde det: duon Olusanya-Kähkönen, som gjorde en fin första halvlek , hittade utrymme på högerkanten. Kähkönens fina inlägg nådde en andra generationens Jarospelare, Marcel Wargh, som fick en lätt uppgift att ge sin fostrarföreningen ledningen inför pausvilan i derbyt.

I pausen gjorde Jaro en hel drös byten med den påföljd att av första halvlekens manskap återfanns förutom  målvakten Öhberg endast Oskar Sandström och Anthony Olusanya samt tidigare inbytta Toro. I den andra halvleken hittade Jaro inte på samma sätt spelet och effektiviteten försvann. I mitten av halvleken fick KPV sin bästa chans när Elias Ahde lyckades ta sin in bakom Toni Takamäki, men ilmajokibons skott smet förbi den bortre stolpen. Men endast några minuter senare hände saker: KPV bjöd Jaro att smaka på sin egen medicin med en hög press, i en situation där rödtröjorna blev att spela på en liten yta. Bollen hittade fram till Harri Heiermann i mitten och denne kunde kvittera matchen till 1-1. Genast i följande anfall fällde Oskar Sandström Sebastian Mannström inne i straffområet och den påföljande straffen dundrade KPV-kaptenen i mål. I slutet av matchen fick Jaro ännu till stånd ett par halvhjärtade anfall men utan att kunna skapa verkliga farlligheter till kvittering.

Efter matchen var en av spelarna som spelade fulla 90 minuter, Anthony Olusanya, helt klart trött.

– Det är länge sedan jag har spelat fulla 90 minuter som jag måste nog medge att jag är trött. Men det var verkligen roligt att spela efter en lång paus! Slutspurten blev svag när benen redan började kännas trötta, säger Olusanya.

Olusanya delade efter matchen åsikten att den första halvleken bjöd på betydligt bättre spel än den andra.

– Visst bjöd vi på betydligt bättre spel i den första havlvleken. Severi och jag hittade varann verkligt fint i anfallet och det är otroligt skönt att få spela med honom. I den andra halvleken kändes det som om vi inte riktigt fick igång samma spel. Visst är det trist att vi inte fick ett bättre slutresultat idag och att matchen avgjordes på en straff, säger Olusanya till sist.