Derbyt slutade oavgjort

I onsdagskvällens derby drabbade hemmalaget FF Jaro och KPV samman. Det förväntades en fin fotbollsfest och hård kamp ute på planen och det blev det också. Jaros tränare Calle Löf gjorde i onsdagens match hemmadebut som tränare för laget efter att tidigare huvudtränare Kristian Heames fick lämna över tränarsysslan. Det var ett pånyttfött lag som spelade ute på planen och Löfs taktiska förändringar syntes genast i matchinledningen. Det största förändringen var kanske lagets fina försvarsarbete som gjorde det svårt för bortalaget att bygga upp sina anfall under matchen. Även anfallen var mera kontrollerade och skillnaden mot säsongens tidigare framträdanden var stor.

Inledningen på matchen bjöd på nervöst spel från båda lagen men efter de första tio minuterna steg kvaliteten på spelet och båda lagen visade prov på fin fotboll. De på förhand förväntade efterspelen sågs också under hela matchen men de värsta situationerna kunde undvikas och båda lagen fick spela hela matchen med fullt manskap. Alla 1921 i publiken fick verkligen uppleva fotbollsunderhållning för hela slanten.

Hemmalagets första farliga målchans fick mittbacken Chantzopoulos när han efter en hörna med en fin bollberöring lyckades vända med bollen men avslutet lyckades inte riktigt och skottet gick över Joonas Myllymäkis mål. KPV försökte ofta anfalla på vänsterkanten via den snabbe och spelskicklige Washilly Tshibasu och det stod tidigt klart att ifall Jaro inte fick kontroll på den mannen så skulle det vara svårt att kämpa om segern i matchen.

Matchens första mål kom i den 40:e spelminuten när Jonas Emet och Brock Messenger snurrade med bollen vid straffområdeskanten. Inlägget som följde kunde till publikens stora jubel nickas in av Christian Eissele. De flesta av hemmalagets anfall fick sin upprinnelse hos yttern Nicolaos Kousidis som i onsdagens match visade prov på fina passningar. Kousidis, som kämpade situationerna till slut, lyckades säkert spela in sig i hjärtat på många Jarosupporter. Den främsta arkitekten bakom KPV:s farligheter i den första halvleken var den storväxte Henri Myntti, som gång på gång gav Jaroförsvaret problem.

Den andra halvleken inleddes utan byten och för första gången under säsongen sov inte hemmalaget efter pausen utan laget var berett att kämpa för att kunna behålla ledningen. Under hallekens gång lyfte också KPV:s nyckelspelare Tshibasu sin nivå och emellanåt blev hans cirkuskonster för mycket för hemmalaget och den skicklige Tshibasu rullade upp de rödklädda på mittfältet. KPV tryckte oupphörligt tillbaka Jaro och när matchuret visade 69:e minuten tackade en vid straffpunkten ensam Tshibasu och kvitterade med ett precist skott matchen. Firandet efter målet framför Jarofansen sågs inte med blida ögon på huvudläktaren och under resten av matchen fick Tshibasu känna av detta i varje situation.

Efter kvitteringsmålet jämnade matchen ut sig igen och båda lagen skapade egna farligheter. Bortlagets målvakt Myllymäki steg också fram som lagets viktigaste spelare efter att ha räddat två verkligt farliga målchanser. Både Seth Paintsil och Christian Eissele tvingades se sig besegrade av Myllymäki trots fina chanser. Som helhet gav kustderbyt mycket positivt och det viktigaste för hemmalaget var att laget visade att kampen börjar nu och varje match visar vägen till en bättre serieposition. Man får inte heller glömma att det var serieledarna som stod för motståndet och som i sin förra match på hemmaplan vann över Honka från Esbo med 3-0.