Christopher Mandiangu derbyhjälte

Play

”Denna vinst är dedikerad till våra fans och alla frivilliga i föreningen”, konstaterade tvåmålsskytten Christopher Mandiangu, som också stod för en mågivande passning, efter derbyt. Jaro visade upp ypperligt spel i Jakobstad och poängen stannade i stan med siffrorna 3-0 (1-0).

FF Jaro fortsatte sina starka insatser i lokalderbyt mot KPV genom att formligen krossa karlebylaget på Centralplan med siffrorna 3-0. Matchens hjälte var Chris Mandiangu som gjorde två mål: Det första på straffspark och det andra gick direkt i mål på en hörna. Emellan dessa passade han fram till Felix De Bonas 2-0-mål i mitten av den andra halvleken. Efter matchen ville Mandiangu speciellt tacka fansen och alla frivilliga i föreningen för det stöd som laget fått trots en svår sommar.

Jaro inledde matchen med en bra press och fick den första hörnan efter ett par minuters spel men den ledde inte till nånting. Efter att 5 minuter spelats fick huvuddomare Antti Munukka göra sitt första tuffa beslut då Pavle Milosaljevics dåliga bollberöring på mittplan var nära att straffa sig och Konstiantyn Iaroshenko, som varit effektiv i de senaste matcherna, kom in bakom ryggen på Johan Brunell och. Jaro-försvararen tog svagt tag i KPV-spelarenas axel och denna gick omkull men Munukka såg inget straffbart i situationen. Jaros första bra målchans kom efter 8 minuters spel då Christopher Mandiangu slog en frispark in framför målet där Milosaljevic var nära att få huvudet på bollen. Tuill slut kunde ändå karlebyförsvaret rensa bort bollen.

KPV:s första chans kom efter 11 minuters spel. Milos Josinov steg på vänsterkanten coh slog ett lågt inlägg in framför målet och bollen gick till Sebastian Mannström. Ex-jaroitens avslut var bra men ännu bättre var Emil Öhbergs tänjning och räddning med foten. Om karlebyborna var missnöjda med domarens beslut i början av matchen så kan man säga att också hemmapubliken fick att fundera på, då Munukka efter 15 minuters spel bedömde att en KPV försvarare som fällde Darvin Chavez som var på väg igenom på kanten inte heller gjorde nåt straffbart.

De första 20 minuterna av matchen var ett fint exempel på vad fotbollen kan erbjuda. Även om det inte gjordes mål så höll matchen ett högt tempo och bägge lagen försökte aktivt anfalla. Jaro skapade genom sina speciasituationer ett tryckt mot KPV målet och KPV igen visade upp sin farlighet genom styrka i närkamper på mittfältet och att snabbt slå till via sina snabba yttrar. Under första halvlekens första hälft kontrollerade KPV spelet och laget skapade också tryck mot Jaromålet, speciellt via vänsterkanten. Som en blixt från klar himmel slog ändå Jaro till. Chris Mandiangu fick sin fot fri ute på högerkanten och fick iväg ett skott, som träffade en KPV-försvare och kom ner bakom försvarslinjen. Felix De Bona var på hugget och hann till bollen före karlebymålvakten Teppo Marttinen och denne var tvungen att fälla De Bona med straffspark som påföljd. Mandiangu stegade själv fram till straffpunkten och satte bollen i mål och Jaro ledde med 1-0. Strax därefter fick Jaro en chans att göra sitt andra mål då Mandiangu avancerade och slog in ett lågt inlägg framför målet. Thomas Kula hann inte riktigt fram på bollen och De Bonas försök ur en snäv vinkel gick på en KPV-spelare.

Jaro styrde klart spelet efter målet och grönskjortorna hade uppenbara problem att bygga upp sitt eget spel. Trots en del halvchanser blev det inga fler mål under den första halveleken och matchen stod därmed 1-0 till Jaro i paus.

Jaro var tvunget att göra ett byte i pausen då Johan Brunell utgick för sökerhets skull. Kevin Peth byttes in och tog plats som högerback medan Kareem Moses tog Brunells plats som stopper. Jaro inledde den andra halvleken med bra tempo. Mandiangu slog en fin frispark till 5 meters linjen som Marttinen boxade bort. Bollen gick till Kazuki Takahashi vars låga inlägg till bortre stolpen inte riktigt nådde De Bona. I den 51 minuten fick KPV sin andra målchans i matchen. Piggt spelande Lozano Hinestroza gick förbi Kevin Peth och slog ett inlägg. Darwin Chavez förlorade en kamp om bollen mot Pavel Marin vid bortre stolpen men Emil Öhberg gjorde en fin räddning.

Då dryga 10 minuter spelats av den andra halvleken gjorde Jaro sitt andra mål för dagen. Mandiangu, som matchen igenom så här långt slagit flera farliga inlägg på frisparkar, slog en frispark på vänsterkanten och Felix De Bona nickade bollen över Martttinen och i mål, 2-0. Och då man har flyt är det bara att köra på. Chris Mandiangu slog en hörna ute till höger och bollen gick direkt i bolen och rödskjortorna ledde redan 3-0. Detta räckte för Jarmo Korhonen som böt ut både Hinestrosa och Marin och in kom Harri Heiermann och Kim Ågren. Senare blev ännu Iaroshenko utbytt då man ville få in mera anfallskraft i form av Reza Karmollachaabi.

Efter 3-0-målet trappade Jaro ner anfallsivern en del och överlät bollkontrollen åt KPV. Niklas Käcko valde att göra det andra bytet en kvart före slutet då hårt jobbande Jim Myrevik böts ut och in kom Denis.

Efter bytet kom Jaro åt att kontra effektivt några gånger men den sista passningen och avsluten blev tama. Dryga 1600 åskådare fick ändå se två lag som kämpade till slutet. Jaro gjorde det sista bytet i slutminuterna då Toni Sjöstedt ersatte Felix De Bona, som nu gjort två mål på de två senaste matcherna. I den 90 minuten visade Sebastian Mannström upp sitt kunnande genom att avancera fint stigning och satte därpå bollen i stolpen. Detta blev också matchens sista chans och Jaro vann därmed sin första match för i år mot KPV.

– Det finns inte mycket att berätta om åt barnen från den här matchen. Första halvleken var ganska jämn. Vårt passningspel var slarvigt, speciellt om man jämför med tidigare matcher. I den andra halvleken helt otroliga specialsituationer där bollar på nåt konstigt sätt studsade i mål. Hoppeligen kommer det inte fler såna mål, sade en besviken Ville Koskimaa efter matchen.

Matchens hjälte var igen Christopher Mandiangu. Två mål och en målgivande passning var en mycket bra insats.

– Med den nya tränaren vet alla klart sin roll på planen. Detta ger mig mer frihet i anfallsspelet då hela laget jobabr bättre ihop. Speciellt bra då vi med Takahashi, Kula och Dafaa fått bättre balans på mittfältet. Alla vet att jag inte är så bra på att försvara men jag kunde utnyttja mina talanger bättre i anfallet i dag då vår trio på mittfältet spelade så bra, berättade Mandiangu.

– Vi vill ge våra fans, föreningens arbetare och speciellt alla frivilliga nåt tillbaka idag. Den här vinsten är dedikerad till alla de människor som är med i föreningens verksamhet. De senaste 6 veckorna har inte varit lätt för nån av oss då vi bara förlorat. Denna vinst var mycket viktig för oss. Vi måste koncentrera oss på en match i gången, påminner Mandiangu.

KPV:s chefstränare Jarmo Korhonen hade inga ursäkter efter matchen för lagets dåliga instas.
– Grattis till Jaro. Säkert en söt seger för dem. Har ingen lust att börja förklara, siffrorna på resultattavlan talar så man borde nog vara tyst nu, inledde Korhonen.

– Vi var dåliga som ett kollektiv och säkert gjorde också Jaro oss dåliga. Men nog var vårt passningsspel rastlöst, vi försökte ofta för snabbt få slått en fin passning. ”Killer passningar” måste finnas men alla kan inte bli såna för då får vi springa efter boll hela tiden, sade Korhonen.

Jaros chefstränare Niklas Käcko var en nöjd man. På två hemmatcher under hans ledning har Jaro nu tagit två segrar. Orsakerna till de fina insatserna är lätta att hitta efter en fin seger.
– En stor betydelse har det att vi fått spela 3 matcher i rad med så gott som samma manskap. I de 2 föregående matcherna har vi haft fina stunder men skillanden till den föregående var att i dag hölls vårt spel ihop under så gott som hela 90 minuter. Vi utgick från att vi spelar mera tätt och rätlinjigt under första 15 minuterna. Efter det börjar vi spela mera vårt eget spel. Detta var en briljant derbymatch av oss och jag är mycket nöjd med spelarna. Vi vann viktiga närkamper med stor procent  i dag och det är viktigt i ett lokalderby, gladde sig Käcko.

– Vi vet att vi kan klara oss mot lag som ligger högre än oss i tabellen och att vi kan spela på våra egna styrkor mot vilket lag som helst. Detta ger oss bra självförtroende inför resan till Helsingfors och matchen där mot HIFK, avslutar han.