Äntligen en seger i Björneborg

Jaro besegrade MuSa med hela 1-5 (1-2) och lyckades äntligen skaka av sig både målspöket och MuSa-spöket i Björneborg. Matchens giganter var Albin Björkskog och Juuso Aalto.

Tränarduon Wargh – Milosavljevic tvingades på grund av skador och avstängningar till några förändringar i startelvan efter matchen mot RoPS. Samuel Haglund ersatte avstängde Guillermo Sotelo som vänsterback medan Albin Björkskog gick in som vänsterbreddare. Jim Myrevik spelade på botten av mittfältet tillsammans Markus Kronholm i stället för skadade Toró. Också på målvaktsposten skedde en förändring när Thomas Olsen var tillbaka och inledde i stället för Mykyta Savchenko.

Matchinledningen var jämn och spelet böljade fram och tillbaka. I den sjunde spelminuten hittade Joni Remesaho med en snygg passning Jim Myrevik ute på högerkanten. Myreviks låga inlägg snett bakåt blockerades dock av en MuSa-förvarare till en resultatlös hörna. i den 10: minuten hittade MuSa med en boll längs kanten och Fareed Sadat kunde bli fri och avancera mot Olsen i målet. Sadats sista beröring blev dock för hård och en utrusande Olsen kunde fånga bollen. I den 12:e minuten var det igen Jaros tur att skapa en farlighet. Albin Björkskog utmanade och tog sig förbi sin försvarare ute på vänsterkanten och passade snett bakåt. Aalto släppte bollen till Remesaho som klackade den bakåt till en fri Streng.  MuSaförsvaret hann dock emellan och kunde täcka Strengs skottförsök.

I den 14 minuten kom sedan matchens första fullträff och det var en mycket piggt spelande Albin Björkskog som skulle stå som målskytt. En fispark på mittfältet för MuSa bröts av Jaro och Aalto hittade en framrusande Joni Remesaho på högerkanten. Remesahos inspel längs marken gick mellan försvaret och målvakten och ut vänster i straffområdet där en framrusande Björkskog bara hade att sätta bredsidan till och 16-åringens första fullträff i Ettan var ett faktum. Bara någon minut senare var Jaro på gång i en fin kontring. Ett samarbete mellan Remesaho, Myrevik och Björkskog var nära att resultera men en MuSa spelare hann bryta inåtpassningen från Myrevik just framför fötterna på Remesaho. I den 19:e minuten hittade Samuel Haglund Jeremiah Streng med en boll. Streng som är stark i närkamperna kämpade med två MuSa-försvare och lyckades få bollen under kontroll inne i straffområdet. Hemmalagets målvakt Olli Hakanpää tvingades till en fin fotparad för rädda Strengs skott. Jaro fortsatte att trycka på och fick en hörna. Juuso Aalto slog hörnan och Patrick Byskata fick huvudet på bollen. Byskatas fina nick gick dock några centimeter förbi den bortre stolpen.

I den 24:e minuten slog trion Björksksog -Myrevik- Aalto till. Björkskog fick en fin passning av Brunell och avancerade längs sin vänsterkant och väggspelade med Jim Myrevik. Björkskogs slog en passning snett bakåt och hittade en helt fri Juuso Aalto. Aalto gjorde inget misstag utan rullade in bollen längs marken iinvid den bortre stolpen och förde upp Jaro i en helt rättvis 0-2 ledning.

I den 27 minuten var 0-3 mer än nära. Juuso slog en fin frispark från vänsterkanten. Bollen gick förbi alla spelare mot den bakre stolpen. Där mötte Patrick Byskata, men bollen fick en otäck studs och Byskata lyckades få bollen över ribban från en meters håll.  Jaro dominerade matchen fram till den 29:e minuten när MuSa helt plötsligt lyckades reducera. MuSa gjorde en snabb omställning och Jaros högerkant hann inte riktigt med. Anfallet såg redan ut att rinna ut i sanden men Joonas Rantala fick till ett fint och högt inlägg som seglade över alla och en helt fri Samuli Virtanen kunde enkelt nicka in reduceringen via stolpen. Matchen stod helt plötsligt 1-2.

Efter målet fick MuSa mera energi och laget fick tag i mera av spelet utan att för den skull skapa speciellt mycket. I den 40:e spelminuten var det i stället Jaro som kontrade. Björkskog tog sig förbi två försvarare och passade till en framrusande Haglund ute på vänsterkanten. Jeremiah Strengs wolleyskott på Haglunds inlägg gick dock över målet. Björkskog fortsatte att vara framfusig och strax efteråt tvingades en försvarare riva ner honom ute på vänsterkanten. Resultatet blev ett gult kort för försvararen och en frispark för Jaro. Aaltos frispark ur ett fint läge gick dock rakt på Hakanpää i målet.

Lagen gick till pausvila med Jaro i en 1-2 ledning.

Den andra halvleken var endast några minuter gammal när Jaro slog till igen. Tyler Reid kämpade sig förbi två försvarare på högerkanten och passade Aalto. Reid fortsatte sin framryckning och fick bollen tillbaka av Aalto inne i straffområdet.  Reids avslut blev snyggt och bollen gick stenhårt upp i det främre krysset och Jaro hade en tvåmålsledning igen. Efter detta ldrog Jaro till en del ner på tempot, men laget var fortfarande mycket farligt i kontringarna. Och speciellt lagets vänsterkant med Haglund och Björksksog var hela tiden ett orosmoment för MuSa-försvaret. I den 59:e spelminuten stod dock Jaroförsvaret för en lite sämre rensning och Maeda fick möjlighet att skjuta inne i straffområdet, men skottet gick förbi.

I den 64:e minuten gjorde Jaro ett dubbelbyte. Jeremiah Streng och Tyler Reid kom ut och in i stället kom Alex Ramsay och Samuel Uusitalo. Strax efter bytet fick inbytte Rudi Dieter i MuSa ett skottläge, men hans skott gick förbi målet. I den 70:e minuten blåste matchens domare Jesse Salo för en frispark ca 5 meter från Jaros straffområde. Japanen Maeda slog en fin frispark och Samuli Virtanen kom högst på bollen. Hans nick gick ändå aningen förbi den främre stolpen.

Några minuter senare i den 72:a minuten var det dags för nästa Jarofullträff. Joni Remesaho fick bollen på mittplan och gav ett fint inlägg som hittade Alex Ramsay bakom försvarslinjen. Ramsay tog ner inlägg på bröstet och kunde peta in bollen förbi Hakanpää i målet. Matchen stod 1-4.

Fem minuter senare var det dags för nästa Jarobyte. Albin Björkskog, som gjorde en fantastisk match på sin vänsterkant utgick och gav plats åt annan 2004 född spelare, Roni Björkskog. Efter det bytet kom en fin sekvens för Jaro. Efter ett tiotal fina passningar inom laget fick Alex Ramsay bollen på högerkanten. Ramsay hittade inhopparen Roni Björkskog inne i straffområdet. Björkskog vinklade bollen direkt snett bakåt till Juuso Aalto som från straffpunkten snyggt sköt in bollen i mål förbi en chanslös Hakanpää. Det var Aaltos andra mål i matchen och hans tredje för säsongen.

Efter detta var matchen förstås punkterad och Jaro kunde ta en viktig seger med siffrorna 1-5.

Efter matchen konstaterade en av Jaros giganter i matchen, Juuso Aalto, i en intervju för Ruutu+ att  laget effektivt utnyttjade chanserna. I matchen mot RoPS, var kanske spelet ännu bättre, men ändå förlorade man med 0-1. Målskyttet har varit svårt hela säsongen, men nu lossnade det rejält. Laget blev lite väl bekvämt vid 0-2 och pausen kom lämpligt för att laget skulle få en ny väckning. Nu återstår det fem matcher och 15 poäng och laget tar en match i taget. Efter vunna 15 poäng får man se var laget slutligen hamnar.