Winchester upean derbyn ratkaisijana

Shahdon Winchster rokotti VPS-puolustusta kahdesti, kun Jaro kaatoi dramaattisessa paikalliskamppalussa VPS:n lukemin 2-1.

Ottelu alkoi komeasti, kun pelaajat astelivat kentälle Jaron järjestämän mosaiikkitifon aikana. Jo tuntia ennen ottelun alkua Keskuskentän katsomot alkoivat täyttymään ihimisistä ja meteli stadionilla oli jo silloin korviahuumaava. Yleisömäärä oli lopulta Jaron historian toisiksi suurin, 4525.

Helteisessä säässä pelattu ottelu alkoi Jaron kannalta täydellisesti. Parin minuutin tunnustelun jälkeen Igor Jovanovic poimi keskialueella pallon, eteni muutaman metrin ja antoi erinomaisen pystysyötön Shahdon Winchesterille, joka käytti VPS-vahti Henri Sillanpään pienen epäröinnin hyväkseen ja tökkäsi pallon hitaasti, mutta varmasti maaliin kotiyleisön huutaessa suoraa huutoa.

Maalin jälkeen Jarolle avautui uusi paikka, kun Frank Jonke voitti kaksinkamppailun Ville Koskimaata vastaan, tarjoili takaviistoon Hendrik Helmkelle, joka kuitenkin menetti tasapainonsa puolustajan ollessa tiukasti iholla.

Pian Jaron hyvän alun jälkeen, VPS alkoi ottaa peliä haltuunsa. Peli aaltoili päästä päähän, VPS:n ollessa kuitenkin aavistuksen hallitsevampi. Raitapaitojen avauspuoliajan paras paikka tuli parinkymmenen minuutin kohdalla, kun nopean rajaheiton jälkeen Jarno Parikka pääsi laukomaan vaarallisesti kohti etukulmaa, mutta Jesse Öst torjui hienosti kulmapotkuksi.

Puoliajan loppupuolella Sebastian Strandvall pääsi laukomaan vapaapotkusta rangaistusalueen kulmasta, mutta veto osui muuriin. Toisessa päässä Jonas Emet pääsi jo linjan taakse, mutta ei löytänyt tilaa laukoa ja tilanne kuivui kokoon.

VPS joutui suorittamaan ensimmäisen vaihtonsa jo avauspuoliajalla, kun Parikka oli pakotettu tulemaan vaihtoon. Hänet korvasi Jordan Seabrook.

Tauolle mentiin Jaron 1-0 johdossa.

Toisesta puoliajasta muodostui todella rikkonainen. Jaro joutui suorittamaan jo tauolla ensimmäisen vaihtonsa, kun lievästä jalkavammasta kärsivä Emet joutui tulemaan vaihtoon. Hänet korvasti Mattias Wargh.

Jaro loi heti toisen puoliajan alkuun pari hyvää paikkaa. Helmke lähetti ensin hyvän pystysyötön Jonkelle, joka tiputti pallon päällään Markus Kronholmille. Tämä pääsi tälläämään 20 metristä, mutta yli meni.

Muutama minuutti myöhemmin Kronholm katkaisi hienosti hyökkäysalueella syötön. Kronholm kuljetti, antoi hyvä syötön rangaistusalueelle Helmkelle, joka jatkoi kantapäälle taaksepäin Jonkelle, mutta tämän vasemman jalan laukaus painui selvästi yli.

Tilanteiden jälkeen Jaro joutui vetäytymään alaspäin VPS otettua pelin haltuunsa. Paras paikka tuli Seabrookille, joka pääsi läpi Jaron paitsioansan petettyä. Seabrook yritti kiertää Östin, mutta liukastui ja tilanne kuivui kokoon.

Ottelun lopusta muodostui todella dramaattinen. Ensin Jovanovic loukkasi ikävännäköisesti polvensa kaksinkamppailussa ja oli pakotettu tulemaan vaihtoon. Kun vielä pari minuuttia myöhemmin Johan Brunell joutui tulemaan vamman vuoksi vaihtoon, oli Jaro yhtäkkiä siinä tilanteessa että Jonke joutui ottamaan topparin paikan. Ottelua oli tuolloin jäljellä vähän yli kymmenen minuuttia.

Loukkaantumisten välissä Jarolla oli vielä ollut huippupaikka, kun saman hyökkäyksen aikana ensin Wargh pääsi laukomaan huippupaikasta, mutta oli vaisu. Paluupallo jäi rangaistualueen rajalle Helmkelle, jonka kierteinen laukaus puolestaan meni puolisen metriä ohi.

Punapaidat eivät häkeltyneet loukkaantumisista. Lähes heti Brunellin vaihdon jälkeen Helmke löysi täydellisellä syötöllä Winchesterin puolustajan takaa. Winchester osoitti jälleen fyysisyytensä runnomalla itsensä puolustajan ohi ja sijoitti tarkasti pienestä kulmasta pallon takatolpan juureen. Yleisö riemuitsi ja peli näytti ratkennelta. Mutta sitä se ei ollut.

Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa Miranda puski pitkän avauksen sivurajan yli ja loukkasi samassa tilanteessa jalkansa. Miranda jäi tuskissaan makaamaan kentän pintaan, mutta kun tuomari ei peliä katkaissut, hetti Strandvalla pallon kentälle. Jaro-pelaajien ihmetellessä tilannetta hetken laittoi Seabrook matalan pallon maalille, ja pallo löysi tiensä aina maaliin asti. Miranda ei voinut enää peliä jatkaa, joten Jaron täytyi pelata loppu yhden miehen vajaalla, kun kaikki vaihdot oli jo käytetty. Jaron toppareina luutivat ottelun lopussa Jonke ja Peth.

VPS sai maalista valtavasti energiaa ja loppu oli kotiyleisölle todella hermojaraastava. Todella rikkonaisella puoliajalla erotuomari antoi poikkeukselliset kahdeksan minuuttia lisäaikaa, jonka aikana VPS:lla oli kaksi loistavaa paikkaa.

Ensin Strandvall pääsi laukomaan vaparista rangaistusalueen viivalta. Veto oli kova ja näytti painuvan etukulmaan, mutta pallo sujahti ohi.

Toinen paikka tuli vaihtomies Gran Kerrille, joka kaivoi pallon ruuhkasta ja pääsi laukomaan vasurillaan rangaistualueen sisältä hyvästä paikasta, mutta pallo meni tolppaa hipoen ohi.

Ottelun lopussa Jaro-taisteli suurella sydämellä ja lopulta erotuomarin helpottava loppuvihellys aloitti Keskuskentällä komeat voitonjuhlat.

Ottelun jälkeen VPS:n Strandvall harmitteli toisen puoliajan katkonaisuutta.
- Ensimmäisellä puoliajalla molemmilla oli mielestäni hyvä meininki. Toinen puoliaika oli sitten todella katkonainen. Meidän maaliin johtaneessa heitossa olin jo turhautunut, koska puoliaika oli ollut täynnä Jaron ”loukkaantumisia” ja loukkaantumisia. Heitin pallon kentälle ajatellen, että se on tuomarin vastuu pistää peli poikki, jos hän niin näkee. Meillä oli tänään riittävästi paikkoja tasoittaa, mutta emme onnistuneet, joten siinä mielessä Jaro ansaitsi voiton.

Useilla pelipaikoilla ottelussa raatanut Jari Sara oli iloinen, että joukkue pystyi tarjoamaan hienolle yleisölle voiton.
- Tuntuu todella hienolta voittaa paikalliskamppailu tällaisen yleisön edessä. En muista, että näin hyvää tunnelmaa olisi ollut aiemmin. Toinen puoliaika oli todella rikkonainen, mutta mielestämme selvisimme vaihdoista hyvin.

VPS:n valmentaja Olavi Huttunen harmitteli hukattuja paikkoja.
- Ei näitä otteluista ole koskaan kiva hävitä. Meidän vaikein hetkemme oli ensimmäinen vartti. Sen jälkeen meillä ei ollut hätää, vaan saimme pelimme rullaamaan. Meillä oli tänään ihan riittävästi paikkoja saada pisteitä. Voimme vain katsoa peiliin hukattuamme tuollaisen määrän paikkoja.

Jaron valmentaja Alexei Eremenko iloitsi luonnollisesti voitosta, mutta harmitteli sen kovaa hintaa.
- Peli tarjosi tänään yleisölle kaikkea: taistelua, maaleja ja jännitystä loppuun asti. Tässä säässä ei ole helppoa pitää yllä kovaa tempoa koko ottelua, mutta olisin silti halunnut että olisimme pitäneet palloa pidempiä aikoja ja saaneet huilattua. Vaihdotkin toki vähän sekoittivat peliämme.

- Nyt on todella hyvä tunne ja pääsimme samalla vähän lähemmäksi VPS:aa. Voitto ei kuitenkaan tullut ilmaiseksi. Mirandan ja Jovanovicin vammat voivat olla vakaviakin. Mirandalla mahdollisesti revähti takareisi ja Jovanovicin polvesta kuului napsahdus, mikä on aina huono merkki. Emetin ja Brunellin vammat ei sen sijaan pitäisi olla vakavia, Eremenko kertoi.

Voiton myötä Jaro nousi kahden pisteen päähän VPS:sta ja Pohjanmaan ylpeydet kamppailevat tosissaan mitalista tämän kauden Veikkausliigassa.