Irakli Sirbiladze: pystyn parempaan

Viisi ottelua Veikkausliigassa, joissa neljä maalia. Nopea nousu yhdeksi fanien suosikeista. KPV:sta lainalle tullut järkälemäinen hyökkääjä Irakli Sirbiladze on tullut ryminällä liigaan. Eikä mies itse ole vielä tyytyväinen esityksiinsä punapaidoissa.

Georgialainen Irakli Sirbiladze tuli alunperin Suomeen Kajaaniin ystävänsä kutsumana. Seuraavaksi hän siirtyi KPV:n riveihin, jossa jälki oli vakuuttavaa. Mies voitti Ykkösen maalikuninkuuden 16 maalilla kaudella 2010 ja hänet valittiin myös sarjan parhaaksi pelaajaksi. Tällä kaudella meno ei jatkunut yhtä lennokkaana. Kovasti nuorentunut kokkolalaisjoukkue taistelee putoamista vastaan, eikä Sirbiladze onnistunut maalinteossa kuin kerran. Ainoa maali syntyi, kun lainasiirto Jaroon oli jo varmistunut.

- Edellisen ja tämän kauden KPV:ssa on iso ero, meillä ei ollut tänä vuonna yhtä hyvä joukkue kuin edellisellä kaudella. Emme mielestäni myöskään harjoitelleet riittävän hyvin ennen kauden alkua, joten monet pelaajat, myös minä, eivät olleet valmiita pelaamaan tällä kaudella. Siksi maalimääräni jäi vähäiseksi, Sirbiladze kertoo vaikean kauden taustoja omasta näkökulmastaan.

Heinäkuun loppupuolella Jaro ja KPV vaihtoivat pelaajia. Jaro sai kaivatun ison hyökkääjään ja toiseen suuntaan matkasivat Timo Tahvanainen, Giorgi Khidesheli sekä Sergii Shpak. Kysyttäessä miten Sirbiladze on Jarossa viihtynyt, kehuu mies vuolaasti joukkuetta ja etenkin valmentaja Alexei Eremenkoa.

- Jaro on hyvä joukkue. Täällä on paljon hyviä pelaajia ja Suomen paras valmentaja. Pelaamme hyvää jalkapalloa ja meillä on myös erittäin hyviä harjoituksia. Haluan kiittää Alexei Eremenkoa siitä, että hän antoi minulle mahdollisuuden. Haluan myös kiittää muita pelaajia, jotka ovat tukeneet minua. Maalini ovat näiden ihmisten ansiota.

29-vuotias Sirbiladze pelasi ensimmäisen ottelunsa Jaro-paidassa Jaakon Päivien harjoitusottelussa Leyton Orientia vastaan. Ensiesiintyminen liigaotteluissa tapahtui muutamaa päivää myöhemmin, kun tuolloin kymmenen ottelua putkeen voittanut HJK saapui Pietarsaareen. Yli 3000-päisen yleisön kannustaessa Jaro otti upean 1-0 voiton Sirbiladzen iskiessä ottelun ainoan maalin reilun tunnin kohdalla Jussi Aallon esityöstä.

Jo kahdessa ensimmäisessä ottelussa georgialaishyökkääjä osoitti Jaron saaneen todella käyttökelpoisen target-pelaajan. 193-senttinen hyökkääjä voittaa kaksinkamppailut kovalla prosentilla ja etenkin pääpalloissa mies tuntuu usein olevan aivan omaa luokkaansa. Sirbiladze on myös hyvä suojaamaan palloa ja pystyy näin ollen antamaan muulle joukkueelle aikaa nousta mukaan hyökkäyksiin.

- Sirbiladzen ansiosta voimme nyt nostaa pallon vastustajan keskikentän yli, kun he prässäävät korkealta. Näin vastustajan on jatkossa vaikea päättää, miten prässätä, koska voimme hyökätä eri tavoilla, Jaron valmentaja Alexei Eremenko luonnehti uuden hyökkääjänsä tuomia mahdollisuuksia HJK-ottelun jälkeen.

Ei vielä parhaassa kunnossa

Kun Sirbiladzea pyytää luonnehtimaan Veikkausliigan ja Ykkösen suurimpia eroja, on vastaus jopa hieman yllättävä.

- Haluan sanoa, ettei Veikkausliigan ja Ykkösen välillä ole muutamaa suurinta eroa, vaan kaikki on erilaista. Liigassa on paremmat pelaajat, pelaajat valmistautuvat paremmin, pelin laatu on parempi. Pelaajat liikkuvat paremmin, ovat nopeampia ja ovat paremmassa fyysisessä kunnossa, Sirbiladze luettelee sarjojen välisiä eroja.

- Ei liigassa silti mitään yllättävää ole ollut. Olen kuitenkin pelannut pääsarjassa kotimaassani ja olen ollut Suomessa jo jonkin aikaa, joten tiesin mitä odottaa ja millaista peli tulee olemaan.

Hän on siis aloittanut tehokkaasti maalien muodossa ja esiintynyt otteluissa muutenkin edukseen, myös fanit ovat ottaneet miehen omakseen. Vaikka otteet kentällä ovat olleet vakuuttavia, ei mies itse ole täysin tyytyväinen esityksiinsä.

- Kiitos faneille tuesta, mutta uskon pystyväni parempaan. En ole vielä parhaassa mahdollisessa kunnossa ja toivonkin pelaavani paremmin jatkossa.

Seuraavaksi FC Honka

Jaron ja KPV:n välisiet lainasopimukset päättyvät tämän kuun lopussa, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen. Sirbiladze itse ei peittele haluaan jäädä Jaroon myös loppukaudeksi.

- Haluan kyllä jäädä Jaroon loppukaudeksi, mutta se ei ole minun päätettävissäni. KPV:n ja Jaron pitää päättää se asia.

Ennen kuun vaihdetta Jarolla on vielä kaksi ottelua, joissa Sirbiladze siis varmuudella nähdään Jaron riveissä. Tulevana maanantaina Jaro kohtaa FC Hongan, joka yleensä on ollut Jarolle vaikea vastustaja. Sirbiladze uskoo kuitenkin joukkueen mahdollisuuksiin.

- Tiedän, että Honka on hyvä joukkue, joka pelaa hyvää jalkapalloa. Mutta Jaro voi voittaa minkä tahansa joukkueen kotikentällään, olemme todistaneet sen monta kertaa. Jokainen meistä tulee taistelemaan ja tekemään parhaamme ottaaksemme kolme pistettä, iloinen georgialainen päättää.

Jaro kohtaa siis Hongan maanantaina 22.8. kello 18.30 Keskuskentällä. Tule kannustamaan Jaro voittoon!

- AM