FF Jaro päätti sarjapelit ottamalla 2–0 voiton EIF:stä

Vuoden 2022 sarjapelit päättyivät FF Jaron osalta 2–0 (1–0) voitolla sarjassa neljäntenä olevaa Ekenäs IF:ää vastaan. Voitto riitti kuitenkin vain kolmanteen sijaan, sillä TPS voitti samalla pelinsä Kotkassa.

Viimeisen kierroksen lähtökohtana oli, että FF Jaro oli varmistanut kolmannen sijansa taulukossa, mutta toinen sija olisi mahdollinen, jos FF Jaro voittaisi eikä TPS voittaisi Kotkassa jo varmistunutta sarjavoittaja KTP:tä vastaan.

Valmentaja Jimmy Wargh oli tehnyt joitakin muutoksia avauskokouspanoon ennen lauantain ottelua. Koko viime viikolla JäPS:iä vastaan pelannut pakkilinja oli vaihdettu. Tilalla olivat nyt Aron Bjonbäck, Johan Brunell, Marcel Wargh ja Matias Kivikko. Keksikentällä olivat jälleen Adam Widjeskog, Jacob Bushue ja Antonio Hotta, hyökkäyspäässä Joni Remesaho, Alahaji Gero ja Benjamin Östman, joka näin ollen teki tämän vuoden debyyttinsä avauksessa. Ekenäsillä oli periaatteessa vain uusintapelin pelaaminen tiedossaan, joten joukkue oli antanut junioreilleen mahdollisuuden päästä kentälle. Vaikka joukkueet testailivatkin jonkin verran pelaajamateriaalia ja kenttä oli hieman pehmeä kaiken sateen jälleen, yleisö sai kokea vauhdikkaan ja jännittävän ottelun upeassa auringonpaisteessa.

Kumpikin joukkue aloitti ottelun hieman hapuilevasti. Vähitellen FF Jaro otti pallon enemmän haltuunsa, hallitsematta peliä kuitenkaan suoraan. 6. peliminuutilla FF Jaro sai ensimmäisen noin kymmenestä kulmastaan ottelussa ja sitä lähti laittamaan Antonio Hotta. Gero sai päänsä palloon, mutta pusku meni suoraan päin maalivahtia. 10. peliminuutilla FF Jaro sai uuden kulman, tällä kertaa Hotan pallo ei löytänyt ketään rangaistusalueen sisällä.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Ekenäs-pelaaja sai paikan päästen vapaaksi puolustuslinjan takana, kun Brunell liukastui märällä ruoholla. Brunell ehti kuitenkin kaatuessaan pysäyttää pelaajan ja sai pallon käteensä, mistä seurasi varoitus ja Ekenäsille vapaapotku. 18. peliminuutilla Aron Bjonbäck sai jalkansa vapaaksi antaen syötön oikealta laidalta, löytäen Remesahon boksin sisällä. Remesaho syötti taaksepäin vapaalle Antonio Hotalle. Hotan laukaus osui kuitenkin EIF-pelaajaan ja meni kulmaksi, joka ei johtanut mihinkään.

Märkä ja pehmeä kenttä aiheutti välillä vaikeita tilanteita pelaajille; syöttöjä ja keskityksiä oli vaikea saada kiinni. Muun muassa Gero epäonnistui Remesahon hienosta keskityksestä 21. peliminuutilla ja puolustus ehti hoitamaan tilanteen. Hetkeä myöhemmin 26. peliminuutilla kotijoukkue joutuu suorittamaan ensimmäisen vaihtonsa, kun reisivammasta kärsivä Remesaho antaa paikkansa Jim Myrevikille.

FF Jaro saa vapaapotkun vasemmalta laidalta 33. peliminuutilla. Antonio Hotta yllättää maalivahdin suoralla vedollaan, mutta maalivahti ehtii kuitenkin maahan etutolpalla ja torjuu vedon. FF Jarolla oli ottelussa useampi erikoistilanne, kuten vapaapotkuja ja kulmia, mutta joukkue ei pystynyt hyödyntämään niitä. 38. peliminuutilla FF Jaro sai kulman oikealta ja Johan Brunell pääsi puskemaan, mutta pallo meni hieman yli maalin. 44. peliminuutilla joukkue sai uuden kulman samasta paikasta, tällä kertaa Adam Widjeskog sai päänsä palloon. Valitettavasti pusku meni suoraan kohti maalivahtia.

Ensimmäisellä puoliajalla tuli useampia loukkaantumisia, joten tuomari antoi kokonaiset 4 minuuttia lisäaikaa. Nyt alkoi tapahtua. FF Jaro prässäsi ja sai mm. kaksi vapaapotkua vasemmalta. Ekenäs onnistui kuitenkin selvittämään tilanteet onnella ja taidolla. 5. lisäminuutilla Jim Myrevik löysi kuitenkin Antonio Hotan rangaistusalueen sisällä. Hotta yritti päästä puolustuksen läpi, siinä onnistumatta ja pallo pompahti Benjamin Östmanin kautta kohti maalia. Östmanin yrittäessä laittaa palloa maaliin hänet kaadettiin takaapäin ja tuomari osoitti epäröimättä pilkkua. Gero asteli pallon taakse ja laittoi sen helposti EIF-maalivahdin oikeaan kulmaan. EIF ei ollut kovinkaan tyytyväinen tuomioon. Kaadosta saadun varoituksen lisäksi toinen ekenäs-pelaaja sai keltaisen kortin käytävällä joukkueiden siirtyessä tauolle. Syynä oli suunsoitto tuomarille.

Joukkueet menivät tauolle kotijoukkueen johtaessa 1–0.

FF Jaro suoritti tauolla kaksi vaihtoa. Alhaji Gero tuli kentältä, hänen tilalleen tuli Markus Kronholm ja Antonio Hotan tilalle tuli Emile Paul Tendeng. Samalla Ekenäs IF suoritti jopa 5 vaihtoa ja joukkue panosti täysillä ottelun tasoittamiseen.

Ekenäs pääsikin peliin kiinni aivan toisella tavalla ja onnistui ajoittain painostamaan kotijoukkuetta perääntymään, kuitenkaan aiheuttamatta vaarallisempia tilanteita. Sen sijaan kotijoukkueella oli vaaralliset paikat myös toisella puoliajalla. 52. peliminuutilla Tendeng pelaa pallon Myrevikille vastustajan puolustuksen taakse, mutta yleisön pettymykseksi Myrevik jäi juuri ja juuri paitsioon ennen syötön antamista.

Vaikka Ekenäs pelasikin vaarallisemmin, FF Jaron keskikenttä ja puolustus pystyivät kuitenkin enimmäkseen pitämään vieraat pois rangaistusalueelta ja sen sijaan tekemään vaarallisia vastahyökkäyksiä. 56. peliminuutilla Myrevik etenee päätylinjalle, mutta ei onnistu saamaan syöttöä lähtemään, vaan hyökkäys päättyy kulmaan. Pari minuuttia myöhemmin Markus Kronholm osoittaa jälleen kerran vahvuutensa, löytäessään Benjamin Östmanin puolustuslinjan takana. Valitettavasti Östman joutuu liian kauaksi laidalla ja puolustus onnistuu saamaan pallon pois.

69. peliminuutilla FF Jaro tekee viimeiset kaksi vaihtoaan. Johan Brunell ja Benjamin Östman tulevat kentältä, heidän tilalleen tulevat Alex Ramsay ja nuori Sebastian Huldén.

74. peliminuutilla Aron Bjonbäck löytää heitollaan Jim Myrevikin. Myrevik pääsee hienosti viimeisen puolustajan ohitse ja on vapaana maalivahdin kanssa, mutta pallo menee tolpan ohi. Hetkeä myöhemmin Myrevik saa uuden paikan, kun Ekenäs IF:n avaus osuu Huldénia päähän ja ponnahtaa Myrevikille. Puolustaja ehtii kuitenkin peittämään vedon uudeksi kulmaksi.

Muutamaa minuuttia ennen pelin päättymistä FF Jaro saa jälleen kulman, jonka Kronholm laittaa lyhyenä. Hän saa pallon takaisin ja antaa keskityksen, joka lopulta päätyy Matias Kivikon päähän. Kivikko puskee kohti taaempaa tolppaa. Pusku on kuitenkin sen verran löysä, että maalivahti ehtii juuri saada kätensä väliin ja puolustus putsaa tilanteen. Ensimmäisellä lisäminuutilla Sebastan Huldén löytää hienolla läpisyötöllä Tendengin, joka etenee täysin vapaana kohti maalia. Maalivahti Lima kaataa hänet rangaistusalueella ja tuomari osoittaa jo toistamiseen pilkkua.

Emile Paul Tendeng laukoo rangaistuspotkun itse ja vetää pallon varmasti maaliin. Kotijoukkue johtaa lukemin 2–0, joka myös on ottelun lopputulos.

Samalla kuitenkin TPS voittaa KTP:n Kotkassa lukemin 0–1, eli FF Jaro jää voitosta huolimatta taulukon kolmannelle sijalle. Ottelun jälkeen 1020-päinen yleisö saa nähdä FF Jaron saavan pronssiset mitalit kaulaansa. Yleisö sai samalla kiittää joukkuetta upeasta suorituksesta ylemmässä loppusarjassa. Joukkue on voittanut kaikki pelinsä ylemmässä loppusarjassa ja sillä on kuusi peräkkäistä voittoa takanaan ennen karsintaa.

Tämä tarkoittaa, että FF Jaro ja Ekenäs IF kohtaavat jälkeen tulevana keskiviikkona klo 18.30 Pietarsaaren Keskuskentällä ensimmäisessä karsinnassa. Ottelun voittaja kohtaa TPS:n Turussa seuraavana sunnuntaina tai maanantaina.