FF Jaro jatkaa karsintaa liigapaikasta

FF Jaron kapteenit näyttivät tietä, kun Ekenäs IF voitettiin karsintaottelussa Pietarsaaren Keskuskentällä. Johan Brunell ja Jacob Bushue olivat maalintekijät ottelussa, joka päättyi 2–1 (2–1)

Pietarsaaressa oli tiedossa todellinen yleisöjuhla ja jännittävä peli keskiviikkoiltana. Lokakuun pimeys ympäröi valaistua Keskuskenttää ja yleisö sai nauttia tapahtumarikkaasta ottelusta. Tunteet kentällä ja sen ulkopuolella kompensoivat erittäin hyvin hieman vaikeaa pelikenttää. Molemmat joukkueet olivat valmistautuneet hyvin kohtaamiseensa, ja Ekenäs IF oli saapunut kaupunkiin jo edellisiltana. Valmentaja Jimmy Wargh asetti nelipakkilinjan maalivahti Mykyta Savchenkon eteen: Jami Kyöstilä, Johan Brunell, Alex Ramsay ja Frankline Okoye. Keskikentällä hyöri Jacob Bushue tasapainottelevana keskikenttäpelaajana, jota avustivat Markus Kronholm ja Emile Paul Tendeng. Hyökkäyksessä oli tapansa mukaan Alhaji Gero keskellä, Jim Myrevikin ja hieman yllättävästi Severi Kähkösen pelatessa laidoilla.

Ottelun alku oli hapuileva kummankin joukkueen osalta. Ottelun merkitys heijastui ehkä ensisijaisesti kotijoukkueessa, joka ei aivan uskaltanut pelata palloa. Vieraat pystyivät pitämään palloa ja loivat muutamia puolittaisia paikkoja. Paras paikka ottelun alkuun tuli 15. peliminuutilla, kun Efinov oikealla laidalla ohitti Okoyen ja pääsi antamaan matalan keskityksen Gelalle rangaistusalueelle. Kotijoukkueen onneksi Jami Kyöstilä onnistui saamaan jalkansa väliin Gelan tykittäessä, ja pallo meni kulmaksi.

Muutamaa minuuttia myöhemmin, 19. peliminuutilla, alkoi tapahtua. FF Jaro sai vapaapotkun keskikentällä. Vaparin laittoi Markus Kronholm. Vapaapotkun jälkipelissä pallo tuli vasemmalle laidalle Okoyelle, joka syötti taaksepäin Jacob Bushuelle. Bushue nosti pallon pilkkua kohden, jonne Johan Brunell oli jäänyt. Nosto oli fantastinen ja tuli keskuspuolustajien läpi vapaana olevalle Brunellille, jonka tarvitsi vain ohjata pallo päällään upeasti KPV:sta lainassa olevan Lazarevin taakse Ekenäs IF:n maaliin. Kotijoukkue nousi näin tärkeään 1–0-johtoon.

Kotijoukkue ei kuitenkaan saanut nauttia pitkään johtoasemastaan, Ekenäsin iskiessä takaisin. Hieno viistopallo 25. peliminuutilla löysi eteenpäin syöksyvän Daoussin oikealla laidalla. Ekenäs-puolustaja sai jalan vapaaksi ja antoi keskityksen, jonka Efimov puski maahan. Pallo ponnahti puolustajalta takaisin Efimoville, joka tasoitti pelin muutaman metrin etäisyydeltä lukemiin 1–1. Vierasjoukkueen pelaajat juhlivat villisti.

FF Jaro ei kuitenkaan lannistunut. Kaksi minuuttia myöhemmin kentän toisen pään verkko heilui. Hienon hyökkäyksen päätteeksi Jami Kyöstilä löysi vapaana olevan Jim Myrevikin rangaistusalueen ulkopuolelta. Eteenpäin ryntäävä Jacob Bushue sai pallon keskuspuolustajien välistä ja oli kaksin Lazarevin kanssa, sijoittaen pallon tyylikkäästi maalivahdin ohi taaemman tolpan viereen. Yleisössä olevat 1378 katsojaa huusivat ilosta ja juhlivat kotijoukkueen 2–1-johtoasemaan nousemista.

Puoliajan hieman tutisevan alun jälkeen FF Jaro palasi peliin ja otti ohjakset käsiinsä ensimmäisen puoliajan aikana. FF Jaro hallitsi ennen kaikkea keskikenttää. 30. peliminuutilla kotijoukkue joutui kuitenkin suorittamaan ensimmäisen vaihtonsa. Lievästi loukkaantunut Kähkönen tuli kentältä ja hänen tilalleen tuli Antonio Hotta.

31. peliminuutilla Tendeng syötti Markus Kronholmille puolustuslinjan taakse, mutta maalivahti ehti palloon ennen Kronholmia. 40. peliminuutilla oli Kronholmin vuoro antaa upea syöttö kentän keskikohdasta, keskuspuolustajien läpi eteen juoksevaa Geroa kohti. Tälläkin kertaa maalivahti ehti saada pallon pois Geron jaloista.

Ensimmäisen puoliajan viimeisellä minuutilla kotijoukkueella oli hieno tilaisuus lisätä johtoaan. Gero puski jatkoon Mykyta Savchenkon pitkän aloituspallon ja Myrevik oli yksin eteenpäin ryntäävän Lazarevin kanssa. Myrevikin nosto näytti olevan menossa maaliin, mutta osui tolppaan ja pomppasi pois. Myrevik jatkoi eteenpäin ja ehti ensimmäisenä vastapalloon. Valitettavasti pallo ponnahti vinoon ja Myrevikin yritys osui taas tolppaan, pomppasi Lazareville, joka sai pallon harmittavasti käsiinsä.

Tauolla kotijoukkue suoritti toisen vaihtonsa. Frankline Okoye ei voinut jatkaa pelaamistaan ja hänen tilalleen tuli Matias Kivikko.

Toisella puoliajalla asetelmat muuttuivat täysin. Ekenäs teki joitakin muutoksia ja alkoi voittaa yhä enemmän kaksinkamppailuja. Vierasjoukkue antoi keskityksen toisensa perään ja sai välillä kulmia paineen alla pelaavaa FF Jaron puolustusta vastaan. Kotijoukkueen puolustustahto oli kuitenkin kova ja joukkue onnistui uhrautuvalla pelillään pitämään pallon poissa maaliverkosta. Kovaa työtä tehnyt Alhaji Gero sai varoituksen heti toisen puoliajan alkuun.

54. peliminuutilla Oskari Sallinen sai pallon rangaistusalueen sisällä, mutta Savchenko peitti pallon maalissaan ja torjui kulmaksi. Kulma laitettiin lyhyenä ja Rashica pääsi boksin sisällä tykittämään kovan laukauksen, joka meni juuri taaemman ylänurkan yli. Heti tämän jälkeen FF Jaro sai pari paikkaa, kun Myrevik eteni ensin rangaistusalueen kulmaan ja tykitti kovan, matalan laukauksen, jonka Lazarev joutui palauttamaan. Jaro otti pallon haltuunsa uudelleen ja Antonio Hotta sai annettua syötön Myrevikille, joka ei aivan saanut palloa kiinni ja paikka meni hukkaan.

Myrevik vaihdettiin kentältä 65. peliminuutilla, hänen tilalleen tuli Adam Widjeskog.

Puoliajan loppupuoli olikin eloonjäämistaistelua. Ekenäs taisteli, piti palloa ja antoi useita keskityksiä onnistumatta pääsemään FF Jaron puolustusmuurin läpi. Lähimpänä Ekenäs oli ehkä 78. peliminuutilla kun vierasjoukkueen pelaaja epäonnistui rangaistusalueen sisällä vapaasta paikasta.

Mitä pitemmälle ottelu eteni, sitä hermostuneemmaksi peli muuttui sekä kentällä että sen ulkopuolella. Useampi vapaapotkutilanne ja keskustelut kentällä johtivat siihen, että tuomari antoi lisäajaksi jopa 7 minuuttia. 90+6. peliminuutilla Ekenäs sai vapaapotkun oikealla, jonka laittoi Rashica. Vapaapotkua jatkettiin puskulla boksin sisällä taaempaa tolppaa kohden, täysin vapaana olevaa EIF-pelaajaa päin. Adam Widjeskog ehti kuitenkin saada päänsä viime hetkellä väliin, eikä siitä seuraava kulma johtanut mihinkään.

Tämän jälkeen alkoi hurja metakka. Ensin raivostunut Rashica sai toisen keltaisen korttinsa ja hänet pakotettiin poistumaan kentältä järjestysmiesten avustuksella. Samassa yhteydessä vieraiden valmentaja sai punaisen kortin suunsoitosta. Lisäksi vaihdosta tullut Ekenäsin pelaaja Bruno protestoi niin voimakkaasti, että sai varoituksen ennen kuin tuomari lopulta vihelsi pelin päättyneeksi. Jälkipelissä Bruno otti vielä toisen varoituksen ja joutui pelikieltoon sanallisesta hyökkäyksestään tuomaria kohtaan.

FF Jaron pelaajat pitivät kuitenkin päänsä kylmänä sekasortoisessa tilanteessa ja saivat näin ollen juhlia voittoaan haltioituneen kotiyleisön kanssa.

Voiton myötä FF Jaro jatkaa karsintaa kohti liigakarsintaa. Vuorossa on ottelu Turussa sarjakakkosta TPS:aa vastaan maanantaina 17.10.2022 klo 18.30. Tuon pelin voittaja jatkaa vuorostaan liigakarsintaan Veikkausliigassa toiseksi viimeisenä olevaa FC Lahtea vastaan. Karsinta pelataan kahtena kohtaamisena Turussa tai Pietarsaaressa torstaina 20.10.2022 ja Lahdessa sunnuntaina 23.10.2022.