FC Jazz kuritti Jaroa

FF Jaro sai otteluun painajaismaisen alun ja hattutempun iskenyt Samu-Petteri Mäkelä johdatti vieraat kauden ensimmäiseen voittoon. Jaro nousi lopussa maalin päähän, mutta se ei riittänyt ja pisteet matkasivat Poriin lukemin 3-4 (1-3).

Niklas Vidjeskog oli tehnyt kaksi muutosta avauskokoonpanoon GrIFK-otteluun verrattuna. Alberto Alvarado Morin kärsi pienestä vammasta ja pelikiellosta vapautunut Alibek Aliev otti hänen paikkansa. Josue Soto oli tullut laitahyökkääjän paikalle ja Papa Niang aloitti vaihtopenkiltä.

Heti ensimmäisellä minuutilla FC Jazzin maalivahti avasi huonosti suoraan Sotolle, joka syötti Thomas Kulalle rangaistusalueeln rajalle. Kula puolestaan syötti taaksepäin Jonas Emetille, joka laukoi hyvin, mutta pallo meni puolustajan jalan kautta aavistuksen yli.

Parin ensimmäisen minuutin jälkeen avauspuoliajasta tuli Jarolle katastrofimainen. Avausmaali nähtiin viidennellä minuutilla, kun FC Jazz sai kulmapotkun. Samu-Petteri Mäkelä antoi maalille. Kova tuuli käänsi pallon vaarallisesti maalin eteen ja Emil Öhberg nyrkkeili pallon epäonnisesti maaliin. Maali merkittiin Mäkelälle.

Jaro sai lisää kylmää vettä niskaan heti seuraavalla minuutilla. Johan Brunell menetti pallon omalla alueella ja FC Jazzi iski nopeasti vastaan. Mäkelä pelattiin läpi ja mies viimeisteli varmasti tilanteeksi 0-2.

Puolen tunnin kohdalla Thomas Kula lähetti Alibek Alievin vauhtiin. Jazz-vahti Pauli Tuisku tuli vastaan rangaistusalueen ulkopuolelle, mutta ei osunut palloon kunnolla ja kaatoi Alievin. Kotiyleisö vaati Tuiskulle ulosajoa, mutta tämä selvisi keltaisella kortilla.

Jaro sai kaivatun kavennuksen seuranneesta vapaapotkusta. Soto laukoi vasurilla pallon upeasti etuyläkulmaan tilanteeksi 1-2.

Jaro ei kauaa saanut kavennusta juhlia. Jamar Dixon antoi pahan harhasyötön keskialueella, johon Mäkelä pääsi väliin ja karkasi läpiajoon. Öhberg tuli vastaan, mutta Mäkelä viimeisteli hattutemppunsa nostamalla pallon tyylikkäästi yli ja Jazz johti jo 1-3.

Tauolle siirryttiin FC Jazzin johtaessa 1-3.

Vidjeskog teki tauolla yhden vaihdon. Oskar Sandström tuli vaihtoon ja Kyle Curinga hänen tilalleen. Curinga tuli oikeaksi puolustajaksi ja Dixon siirtyi toppariksi. Jaro tuli toiselle puoliajalle aivan eri tavalla kuin avauspuoliajalla. Kotijoukkue loi puoliajan alussa paikkoja toisensa perään.

Heti toisen puoliajan alkuun  Jazz-topparit harhailivat ja Atakayi pääsi nokikkain maalivahdin kanssa, mutta nosto meni maalin yli.

Jaro oli 50. minuutin kohdalla jälleen lähellä tasoitusta. Ensimmäisen puoliajan lopulla Alievin tilalle tullut Alvarado Morin puski Kronholmin kulmapotkusta pompu kautta rimaan.

Kolme minuuttia myöhemmin Morinilla oli todellinen avapaikka. Walter Mooren keskitys tuli täydellisesti vitosen viivalle Morinille, joka kuitenkin onnistui puskemaan yli.

Morinilla oli huonoa tuuriakin. 56. minuutilla mies puski jälleen Kronholmin kulmasta, mutta tälläkin kertaa pallo kimmahti pompun kautta rimaan.

Kesken Jaron painostuksen pallo kaivettiin yhtäkkiä Jaron maalista. Jazz piti palloa sivurajan lähellä ja kolmen Jaro-pelaajan välistä pallo saatiin pelattua Mäkelälle. Mäkelä pelasi parilla seinäsyötöllä Leroy Malukalle vetopaikan ja pallo kimposi Jaro-puolustajasta maaliin ja tilanne oli ratkaisevan tuntuisesti 1-4.

62. minuutilla Morin osui vihdoin. Thomas Kulan sisäänpäin kiertänyt vapaapotku tuli rangaistusalueelle, jossa Morin puski pallon tarkasti alakulmaan.

Jaro tuli maalin päähän kuusi minuutti ennen loppua. Curingan heitto tuli rangaistusalueelle, jossa Morin paini pallon itselleen ja laukoi pallon alakulmaan.

Jaro sai yhden paikan tasoitukseen, kun pelattiin varsinaisen peliajan viimeistä minuuttia. Morin voitti rangaistusalueella pitkän pallon ja Niang pääsi laukomaan suoraan ilmasta reilusta kymmenestä metristä, mutta Niang laukoi voimalla ohi. Se oli ottelun viimeinen tilanne ja näin FC Jazz haki kauden ensimmäisen voittonsa ja syveni Jaron ahdinkoa entisestään.

Kolme maalia viimeistellyt Samu-Petter Mäkelä oli huojentunut kauden avausvoiton jälkeen.
– Pisteitä ollaan jo muutama matsi metsästetty. Varsinkin henkisesti tämä on tärkeää ja antaa uskoa meille. Muutama peli ovat olleet tasaisia, vaikka numerot ovat olleet isoja. Tänään oli ripaus onneakin, että saatiin pisteet, Mäkelä kertoi.

Jaron keskikentällä raatanut Thomas Kula oli ottelun jälkeen allapäin.
– Ei näin saisi käydä. Teimme suuria virheitä ottelun alussa ja peli oli raskasta sen jälkeen. Toisella puoliajalla peruspelaaminen parani ja loimme enemmän paikkoja, Kula mietiskeli.

Vieraiden valmentaja John Allen kertoi lopun olleen hermoja raastava.
– Nämä ovat luultavasti tärkeimmät kolme pistettä koko valmentajaurallani. Ensimmäisellä puoliajalla olimme parempia. Jarolla oli vain yksi tai kaksi paikkaa ja prässäsimme hyvin. Toisella puoliajalla Jaro otti pelin täysin haltuunsa. Heillä oli pari rimaa ennen meidän neljättä maalia. Jostain syystä toiset puoliajat ovat olleet meille vaikeita koko kauden. Viimeiset minuutit olivat todella pitkiä ja olimme todella iloisia päätösvihellyksen jälkeen. Meillä oli 4-5 avauksen pelaajaa pois kokoonpanosta ja haluan kiittää nuoria pelaajia, jotka kantoivat hyvin vastuuta, Allen kiitteli.

Ensimmäisen ottelunsa Jaron valmentajana toiminut Niklas Vidjeskog harmitteli huonoa alkua.
– Ei ollut sellainen alku kuin haluaisi. Olimme sen jälkeen koko ajan takaa-ajoasemassa. Ensimmäisellä puoliajalla emme olleet ollenkaan mukana. Toisella puoliajalla loimme paljon painetta ja teimme paljon juoksuja.

– Aliev loukkasi itseään ja siksi vaihto tehtiin jo ennen taukoa, mutta vaihto olisi tullut joka tapauksessa tauolla. Sandströmillä oli myös ongelmia nivusen kanssa.

– Ensimmäisellä puoliajalla Jazz hallitsi keskikenttää. Toisella puoliajalla osat vaihtuivat ja saimme Emetin ylemmäksi kentällä. Ensimmäisellä puoliajalla olimme ehkä vähän naiiveja. Meidän ei ollut tarkoitus valua ensimmäisellä puoliajalla niin alas, mutta emme yksinkertaisesti saaneet miehiä kiinni ja he löysivät tilaa syötöille, Vidjeskog sanoi.