Ennakko: FF Jaro - VPS

Keskiviikkona Pietarsaaren Keskuskentällä nähdään kauan odotettu kamppailu, kun todellinen Pohjanmaan derby pelataan viiden vuoden tauon jälkeen Jaron ja VPS:n iskiessä yhteen.

Lähtökohta

FF Jaro kärsi edellisessä ottelussa kirvelevän tappion AC Oulun vieraana, kun kotijoukkue iski voittomaalin hieman kyseenalaisella tavalla. FF Jaron päävalmentaja Niklas Käcko ei ollut mielissään joukkueensa reagointiin kyseisessä tilanteessa, mutta kertoo tilanteen olevan nyt nollattu.

- Edellisen ottelun voittomaali on käsitelty joukkueen kanssa. Se ei edes ollut mikään vaaratilanne, eikä siitä olisi pitänyt tulla maalia. Tilanne olisi pitänyt tietenkin pelata loppuun asti, eikä odottaa että tulee joku tuomio. Olin erittäin pettynyt siihen tilanteeseen heti ottelun jälkeen ja samanlainen tunne oli vielä seuraavana päivänä. Tuollaisia maaleja ei saisi tulla, mutta asia on nyt siis käsitelty enkä halua osoitella ketään sormella siitä, Käcko kertoo.

Ykkösen sarjataulukon kärjessä on seitsemän pisteen karkumatkan turvin kauden puhtaalla pelillä aloittanut AC Oulu, mutta sen jälkeen sarjassa on todella tiukkaa. Jaro on sarjassa kuudentena, mutta vain pisteen sarjakkakosena olevaa EIF:a perässä. VPS on viidentenä pisteen Jaroa edellä.

- Ykkönen on kaikin tavoin todella mielenkiintoinen ja sarjassa on paljon joukkueita lähellä toisiaan. Mielestäni me pelaamme mielenkiintoista futista, meillä on hyvä tasapaino pelissä ja pelaamme viihdytävää jalkapalloa, jossa tapahtuu paljon, Käcko sanoo.

Veikkausliigassa Jaron ja VPS:n kohtaamiset olivat isoja tapahtumia, joissa taisteltiin paitsi pisteistä, myös Pohjanmaan herruudesta. Jaron joukkueesta huokuukin, että keskiviikkona tulossa on iso peli, jossa mitään ei anneta ilmaiseksi. Niklas Käcko ennakoi niin ikään ottelusta tulevan ennen kaikkea kova kamppailu. VPS kohtasi lauantaina KPV:n ja vaasalaiset pitivät pisteet kotona tylyin lukemin 4-1.

- Keskiviikkona tulee todella kova taistelu. VPS näytti KPV-ottelussa, että meidän pitää olla todella hereillä heidän kanssaan. He aloittivat kauden vähän hitaasti, mutta ovat nyt päässeet vauhtiin. Heillä on hyviä hyökkääjiä, kuten Momodou Sarr ja Samu Alanko, kun taas Steven Morrissey operoi hieman alempana. Uskoisin, että keskikentän keskustassa tulee kova taistelu, joka saattaa ratkaista koko ottelun. VPS:n heikkous löytyy kenties puolustuksesta, mutta toisaalta Rasmus Leislahti on todella hyvä maalivahti. Hän on jalalla ehkä koko sarjan paras maalivahti, Käcko kuvailee keskiviikon vastustajaa.

Edellisen kerran Jaro ja VPS ovat kohdanneet Keskuskentällä kaudella 2015, jolloin Jaro voitti ottelun lukemin 2-1 Didier Boris Kadion lauottua voittomaalin ottelun loppuhetkillä.

FF Jaron nigerialaispuolustaja Stanley Amuzie sai pelilupa-asiat kuntoon siirtoikkunan auettua ja hän on nyt ehtinyt pelata punapaidoissa kaksi ottelua. Amuzie on tullut vakuuttavasti joukkueeseen sisään, vaikka on joutunut pelaamaan melko vieraalla pelipaikalla keskuspuolustajana.

- Meillä ei ole ollut oikeastaan vaihtoehtoja toppariksi, joten pelaan siellä missä minua tarvitaan. Olen pelannut topparina joskus kauan sitten ja se menee koko ajan paremmin. Laitapuolustajana pääsisin osallistumaan hyökkäyksiin, mutta topparina pitää keskittyä koko ajan puolustamiseen. Minua ei haittaa, että miellä on nyt paljon pelejä lyhyen ajan sisään, sillä olen totttunut siihen urani aikana. Pelitahti ei siis ole mikään ongelma ja olen hyvässä kunnossa. Minä tiedän, että keskiviikon peli on tärkeä molemmissa kaupungeissa, mutta minä en ajattele sitä, vaan haluan vain voittaa jokaisen pelin, Amuzie painottaa.

Urallaan mm. Sampdoriaa edustanut Amuzie kertoo keskittyvänsä nyt vain auttamaan Jaroa, eikä miettimään tulevaisuutta.

- Näen Jaron minulle ponnahduslautana, mutta minulle ei ole tällä hetkellä tärkeintä päästä isompiin sarjoihin, vaan tärkeintä on auttaa Jaro takaisin Veikkausliigaan ja keskityn vain siihen. Olen huomannut, että Ykkösessä on paljon hyviä pelaajia, mutta en ole yllättynyt siitä, vaan minulla on pari kaveria, jotka ovat pelanneet Suomessa ja ovat kehuneet maan jalkapalloa, Amuzie kertoo.

FF Jaron pelaajatilanne

Jaro joutui AC Oulu -otteluun hieman siipirikkoisena, mutta keskiviikon otteluun Niklas Käcko pääsee valitsemaan kokoonpanon luultavasti vähän suuremmasta ryhmästä.

- Guillermo Sotelo on hyvinkin luultavasti mukana. Hän oli vaihtoehto jo AC Oulu-peliin, mutta päätimme antaa hänen palautua vielä muutaman päivän lisää. Toró on mahdollisesti mukana samoin kuin Toni Takamäki. Toró ja Takamäki ovat siis mahdollisesti mukana kokoonpanossa, mutta he tuskin ovat 90 minuutin kunnossa, joten pitää miettiä, miten heitä on järkevintä käyttää. Haluan vielä nähdä heidän kuntonsa tiistain harjoituksissa, Käcko sanoo.

Ottelujärjestelyt

Kun kesä on kääntynyt elokuun puolelle, on myös ottelujärjestelyihin liittyvät rajoitukset hieman muuttuneet. Keskuskenttä on edelleen jaettu kolmeen osaan, eikä eri osastojen välillä ei voi ottelutapahtuman aikana kulkea. Kaikilla näillä osilla on omat sisäänkäynnit, palvelupisteet ja vessat. Osastoille saapuvien katsojien määrä ei kuitenkaan ole enää rajattu 500 katsojaan, vaan osastoihin voi ottaa niin paljon katsojia kuin tulijoita riittää. Ottelutapahtumassa täytyy kuitenkin noudattaa turvavälejä ja huolehtia hyvästä käsihygeniasta.

Jokaiselle tulee siis riittämään lippuja keskiviikon otteluun, mutta koska yleisöä odotetaan paikalle selvästi normaalia enemmän, on katsojien syytä saapua otteluun hyvissä ajoin.

Otteluinfo

Milloin: Keskiviikkona 5.8. klo. 18:30
Missä: Pietarsaaren Keskuskenttä
Stream: Elisa Viihde