Christopher Mandiangu derbyn sankarina

”Tämä voitto on omistettu kannattajillemme ja kaikille seuran vapaaehtoisille”, totesi kaksi maalia ja yhden maalisyöttön tehtaillut Christopher Mandiangu derbyn jälkeen. Jaro piti pisteet Pietarsaaressa upean esityksen jälkeen lukemin 3-0 (1-0).

FF Jaro jatkoi vahvoja otteitaan paikallisderbyssä KPV:tä vastaan murskaamalla kokkolalaiset Keskuskentän moreenikerroksiin 3-0-luvuin. Ottelun hahmo oli Chris Mandiangu joka viimeisteli kaksi maalia: Ensimmäisen rankkarista ja viimeisen suoraan kulmapotkusta. Tässä välissä hän ehti syöttää Felix De Bonan 2-0-maalin toisen jakson puolivälissä. Ottelun jälkeen Mandiangu halusi erikseen kiittää kannattajia ja seuran vapaaehtoisia siitä tuesta mitä joukkue on saanut vaikeasta kesästä huolimatta.

Jaro aloitti ottelun hyvällä painostuksella ja sai ensimmäisen kulmapotkunsa vajaan parin minuutin pelin jälkeen mutta se ei tuonut tulosta. Viiden minuutin pelin kohdalla ottelun päätuomari Antti Munukka joutui tekemään ensimmäisen tiukan ratkaisun kun Pavle Milosaljevicin huono kosketus palloon keskialueella meinasi kostautua ja tehokkaasti viime otteluissa esiintynyt Konstiantyn Iaroshenko kirmasi Johan Brunellin selustaan. Jaro-puolustaja nappasi kädellään hieman KPV-pelaajan olkapäästä ja ja hän kaatui mutta Munukka ei tilanteessa nähnyt rikettä. Jaron ensimmäinen hyvä maalipaikka tuli kahdeksan minuutin pelin jälkeen kun Christopher Mandiangun vapaapotku tuli maalinedustalle jossa Milosaljevic meinasi saada päätään väliin pelivälineeseen. Lopulta kokkolalaispuolustus siivosi pallon puhtaammille vesille.

KPV:n ottelun ensimmäinen paikka tuli 11.minuutin pelin jälkeen. Milos Josinov nousi vasemmalta laidalta ja keskitti maalille matalan pallon joka ajautui Sebastian Mannströmille. Ex-jarolaisen ratkaisu oli hyvä mutta vielä parempaan venyi Emil Öhberg joka torjui Mannströmin laukauksen jalallaan. Jos jäi kokkolalaisilla hampaankoloon ottelun alkuminuuttien tilanteesta niin lisää mietittävää Munukka antoi yleisölle vajaan viidentoista minuutin pelin jälkeen kun KPV-puolustaja kaatoi läpiajoon pyrkineen Darvin Chavezin. Tälläkään kertaa ei helsinkiläistuomari tilanteessa rikettä nähnyt.

Ottelun ensimmäinen kaksikymmenminuuttinen teki kunniaa jalkapallolle. Vaikka ottelussa ei maaleja nähty niin ottelussa oli loistava tempo ja molemmat joukkueet pyrkivät aktiiviseen hyökkäyspeliin. Jaro loi omilla erikoistilanteillaan hyvää painetta kokkolalaisten maalinedustalle kokkolalaisten puolestaan ollen vaarallisia erityisesti voittamalla kaksinkamppailuja keskialueella ja iskien nopeasti vastaan huippunopeiden laitalinkkiensä kautta. Avausjakson puoliväli oli KPV:n hallintaa ja joukkue saikin luotua painetta Jaron päätyyn erityisesti vasemmalta laidalta. Kuin salama kirkkaalta taivaalta iski kuitenkin Jaro. Chris Mandiangu sai oikealla puolella jalkansa vapaaksi ja laukoi mutta pallo osui KPV-puolustajaan ja putosi linjan taakse. Felix De Bona oli kärppänä paikalla ja ehti palloon ennen kokkolalaismaalivahti Teppo Marttista joka joutui De Bonan kaatamaan rangaistuspotkun arvoisesti. Mandiangu asteli itse pallon taakse ja viimeisteli Jaron 1-0-johtomaalin. Heti seuraavassa tilanteessa Jarolla oli mahdollisuus tehdä jo toinen maali kun Mandiangu nousunsa jälkeen keskitti matalana maalille. Thomas Kula ei aivan palloon ehtinyt ja De Bonan ratkaisu pienestä kulmasta kilpistyi KPV-pelaajaan.

Muutenkin Jaro oli maalin jälkeen ottelussa selvästi kuskin paikalla eikä vihreäpaidat tuntuneet löytävän lääkkeitä oman pelinrakentelunsa. Puolittaisista tilanteista huolimatta avausjaksolla ei enempää maaleja nähty joten puoliajalle lähdettiin Jaron 1-0-johdossa.

Puoliajalla Jaro oli pakotettu vaihtoon kun Johan Brunell otettiin vaihtoon varotoimena. Kun Kevin Peth tuli kentälle ja oikeaan laitaan niin Kareem Moses otti Brunellin paikan topparina. Jaro tuli toiselle puolikkaalle hyvällä sykkeellä. Mandiangu antoi loistavan vapaapotkun vitosen viivalle jonka Marttinen nyrkkeili pois. Pallo ajautui Kazuki Takahashille jonka matala keskitys takatolpalle ei aivan tavoittanut De Bonaa. 51 minuutilla KPV sai ottelun toisen maalipaikkansa. Pirteästi esiintynyt Lozano Hinestroza ohitti Kevin Pethin ja keskitti. Darwin Chavez hävisi takatolpalla kaksinkamppailun Pavel Marinia vastaan mutta Emil Öhberg torjui pallon upeasti.

Kun toista jaksoa oli pelattu reilut kymmenen minuuttia iski Jaro toistamiseen. Läpi ottelun vaarallisia keskityksiä vapaapotkuista jakanut Mandiangu antoi maalivahdista katsottuna oikealta vapaapotkun jonka Felix De Bona puski yli Martttisen ja tilanteeksi 2-0. Ja kun alkuun päästiin niin antaa mennä vaan. Chris Mandiangu antoi kulmapotkun tällä kertaa maalivahdista katsottuna vasemmalta ja laukoi pallon suoraan kulmapotkusta sisään ja siirsi punapaidat jo 3-0-johtoon. Tämä riitti Jarmo Korhoselle joka vaihtoi pois sekä Hinestrosan että Marinin ja tilalle tulivat Harri Heiermann ja Kim Ågren. Myöhemmin vaihtoon lähti vielä Iaroshenkon hakiessaan lisää hyökkäysvoimaa Reza Karmollachaabista.

3-0-maalin jälkeen Jaro otti hyökkäyspelistään pari pykälää pois ja antoi pallonhallinan KPV:lle. Niklas Käckon toinen vaihto koitti vain vartti ennen loppua kun rajusti töitä tehnyt Jim Myrevik vaihdettiin Denisin.

Vaihdon jälkeen Jaro pääsi hyökkäämään muutaman kerran tehokkasti vastahyökkäyksillä mutta viimeinen syöttö tai ratkaisu jäi aina vähän vaisuksi. Reilut 1600 katsojaa saivat kuitenkin nähdä kaksi loppuun asti taistellutta joukkuetta. Jaro suoritti viimeisen vaihtonsa aivan ottelun loppuminuuteilla kun Toni Sjöstedt korvasi Felix De Bonan joka ehti tehdä jo toisessa ottelussaan peräkkäin maalin. Kun 90 minuuttia tuli täyteen näytti Sebastian Mannström taitojaan laukomalla pallon hienon nousun ja leikkauksen jälkeen tolppaan. Tämä jäi ottelun viimeiseksi tilanteeksi ja Jaro otti kauden ensimmäisen voittonsa KPV:stä.

- Ei tästä jäänyt paljon lapsille kerrottavaa. Avausjakso oli aika tasainen. Meiltä oli huolimatonta syöttöpeliä, varsinkin jos vertaa aiempiin otteluihin. Toisella jaksolla aivan käsittämättömiä erikoistilanteita joista pallot pomppivat erikoisesti maaliin. Toivottavasti tuollaisia maaleja ei enää tule, sanoi pettynyt Ville Koskimaa pelin tauottua.

Ottelun hahmo oli jälleen Christopher Mandiangu. Kaksi maalia ja syöttö oli hyvä työnäyte.

- Uuden valmentajan myötä kaikki tietävät omat roolinsa joukkueessa. Tämä tuo minulle enemmän vapauksia hyökkäyspelissä koska koko joukkue työskentelee paremmin yhteen. Erityisen hienoa on nyt kun olemme saaneet Takahashin, Kulan ja Dafaan yhteispelin myötä lisää tasapainoa keskikentälle. Kaikki tietävät että minä en ole niin hyvä puolustamaan mutta tänäänkin pystyin käyttämään avujani hyökkäyksessä paremmin kun kolmikko keskikentällä pelaa niin hyvin, kertoi Mandiangu ottelun tauottua.

- Halusimme antaa faneille, seuran työntekijöille ja ennen kaikkea kaikille vapaaehtoisille takaisin jotain. Tämä voitto on omistettu kaikille niille ihmisille jotka tässä seuran toiminnassa ovat mukana. Meille kenellekään nämä viimeiset 6 viikkoa ei ole ollut helppoja kun ollaan vaan hävitty. Tämä oli meille erittäin tärkeä voitto. Meidän pitää keskittyä jokaiseen peliin yksi kerrallaan, muistuttaa Mandiangu.

KPV:n päävalmentaja Jarmo Korhonen ei ottelun jälkeen selitellyt joukkueensa vaisua esitystä.
- Onnittelut Jarolle. Heille varmasti makea voitto. Ei tee mieli ruveta selittelemään, tulostaululla lukemat oli mitä oli ja tässä kohtaa pitäisi olla vaan hiljaa, Korhonen aloitti.

- Oltiin kollektiivisesti huonoja ja varmasti Jaro teki meistä kollektiivisesti huonoja. Mutta kyllä meidän syöttöpelimme oli levotonta, haettiin pikkasen nopeasti liian hienoa syöttöä. ”Killer passeja” pitää olla mutta jokainen ei voi sellainen olla koska sen jälkeen juostaan pallon perässä, Korhonen sanoi.

Jaron päävalmentaja Niklas Käcko oli tyytyväinen mies. Toisesta kotiottelustaan miehen johdolla Jaro ottelu toisen voittonsa. Syitä hyviin otteisiin ei ole vaikea hakea upean voiton jälkeen.
- Iso merkitys on sillä että me olemme saaneet pelata nyt kolme ottelua melkein samalla kokoonpanolla. Kahdessa aiemmassa pelissä meillä on ollut hyviä hetkiä mutta erona edelliseen oli tänään se että meidän pelimme pysyi hyvin kasassa oikeastaan koko 90 minuuttia. Lähdimme liikkeelle sillä että ensimmäiset 15 minuuttia pelataan tiiviisti ja suoraviivaisemmin. Sen jälkeen aletaan pelata enemmän omaa peliämme. Tämä oli meiltä loistava derbyottelu ja olen tyytyväinen pelaajiin. Voitimme tänään paikallispelille tärkeitä kaksinkamppailuja todella kovalla prosentilla, Käcko iloitsi.

- Me tiedämme että voimme pärjätä joukkuetta vastaan joka on meidän yläpuolellamme ja voimme pelata omilla vahvuuksillamme keitä tahansa vastaan. Tämä antaa meille hyvää itseluottamusta viikon päästä odottavaa Helsingin reissua ja HIFK:n kohtaamista ajatellen, mies päättää.

3-0

34' Mandiangu Christopher 1-0
58' De Bona Felix 2-0
61' Mandiangu Christopher 3-0

FF Jaro

4 Milosavljevic Pavle 84'
6 Brunell Johan
46' Peth Kevin
7 Kula Thomas
8 Takahashi Kazuki
9 De Bona Felix
88' Sjöstedt Toni
11 Mandiangu Christopher 53'
12 Moses Kareem Michael Marcus
15 Chavez Ramirez Darvin Francisco
21 Myrevik Jim 43'
76' De Assis Denis Lima

36 Marin Pavel
62' Heiermann Harri
77 Hinestroza Lozano Cesar Augusto
62' Ågren Kim
90 Byskata Patrick
99 Iaroshenko Konstiantyn
69' Karmollachaab Reza